Quantcast

http://picasion.com/
http://picasion.com/
http://picasion.com/

«Καταιγίδα» λόγω ΣτΕ στους Δήμους: Προσβλητέες και άκυρες κρίσιμες αποφάσεις

«Καταιγίδα» στα 2/3 των δήμων της χώρας, σε εννέα εξ αυτών στη Θεσσαλονίκη έφερε η αμετάκλητη και καθαρογραμμένη πλέον απόφαση (υπ΄αριθμόν 2377/2022), της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ), με την οποία κρίνονται αντισυνταγματικές τις διατάξεις του νόμου Θεοδωρικάκου, ως προς τη σύνθεση και τις αρμοδιότητες της Οικονομικής Επιτροπής και της Ποιότητας Ζωής. Αυτό σημαίνει ότι είναι άμεσα προσβλητέες και μπορεί να ακυρωθούν όλες οι αποφάσεις που έλαβαν από την 1η Δεκεμβρίου 2022.

Η τελεσίδικη απόφαση του ανώτατου δικαστηρίου της χώρας, η οποία ακύρωσε ως αντισυνταγματικές τις διατάξεις Θεοδωρικάκου, δεν αφήνει πλέον περιθώρια σε κανέναν από τους 225 δήμους για τους οποίους ίσχυσαν οι διατάξεις, καθώς το ΣτΕ δεν μένει μόνο στην κρίση περί αντισυνταγματικότητας, αλλά θέτει και συγκεκριμένη ημερομηνία για την εφαρμογή της απόφασης.

Νομικοί και αυτοδιοικητικοί παράγοντες εκτιμούν ότι όλες οι αποφάσεις στους παραπάνω δήμους, όπου η διοίκηση δεν διαθέτει απόλυτη πλειοψηφία, από την 1η Δεκεμβρίου 2022 και μετά, μπορούν να προσβληθούν νομικά, ενώ μεγάλη δυσχέρεια θα σημειωθεί και στις δημοτικές υπηρεσίες, καθώς και οι υπηρεσιακοί παράγοντες κινδυνεύουν με κυρώσεις αν εφαρμόσουν αποφάσεις των συγκριμένων επιτροπών.

Καταρχάς η απόφαση του ΣτΕ αφορά το δήμο Βέροιας και τις αποφάσεις των δύο οργάνων του, καθώς την αίτηση ακύρωσης των διατάξεων Θεοδωρικάκου που θεσπίστηκαν για τον τρόπο συγκρότησης της Οικονομικής Επιτροπής και της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής, προκειμένου να υπάρχει πλειοψηφία της παράταξης του δημάρχου, κατέθεσε η δημοτική παράταξη «Προτεραιότητα στον Πολίτη» με επικεφαλής τον Αντώνη Μαρκούλη και τον δημοτικό σύμβουλο της ίδιας παράταξης Κωνσταντίνο Τροχόπουλο.

Με συντριπτική πλειοψηφία -19 υπέρ των προσφευγόντων και 2 κατά- η ολομέλεια του ΣτΕ, έκανε δεκτή την επιχειρηματολογία των δημοτικών συμβούλων κατά των διατάξεων του Ν. 4623/2019, που αφενός όριζαν την υπερενισχυμένη εκπροσώπηση στην παράταξη του δημάρχου στην Οικονομική Επιτροπή και την Επιτροπή Ποιότητας Ζωής και αφετέρου μεταβίβαζαν αρμοδιότητες από το Δημοτικό Συμβούλιο στις δύο αυτές Επιτροπές.

Ωστόσο, και οι αποφάσεις που έλαβαν τον περασμένο μήνα οι δύο Επιτροπές σε 225 δήμους της χώρας στους οποίους ίσχυσαν οι διατάξεις Θεοδωρικάκου, είναι ξεκάθαρα προσβλητέες, αφού μετά την τελεσίδικη απόφαση του ΣτΕ δεν έχουν κανένα θεσμικό αντίκρισμα.

Και αυτό γίνεται σαφές στην καθαρογραμμένη απόφαση του ανώτατου ακυρωτικού δικαστηρίου, η οποία ορίζει ότι πρέπει να γίνει «άμεσα εφαρμοστέα», προσδιορίζοντας παράλληλα το χρονικό διάστημα, κατά το οποίο οι αποφάσεις των δήμων δεν έχουν νομική και θεσμική ισχύ.

Διαβάστε τη συνέχεια στο makthes

2 σχόλια:


  1. Στην κοινωνία μας, τα δικαστήρια είναι το τελευταίο καταφύγιο της ξεροκεφαλιάς. ποιος
    τοπε
    αυτο
    ?
    Ουδέν διαφέρει ή μη κείσθαι ή μη χρήσθαι τους νόμους.
    νταα

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Παρακαλούμε τα σχόλια να είναι σύντομα και να χρησιμοποιείτε nickname για τη διευκόλυνση του διαλόγου. Ο «Βεροιώτης» δεν υιοθετεί τις απόψεις των σχολιαστών, οι οποίοι και είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι για αυτές.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ