Μια ακόμη πολύ σπάνια είκονα ανέβηκε στο διαδίκτυο που έχει προκαλέσει μεγάλο τοπικό ενδιαφέρον. Ο Αναστάσιος Πατσίκας δημοσίευσε στην σελίδα «Παλιές Φωτογραφίες της Βέροιας στο facebook ένα στιγμιότυπο από το μακρινό παρελθόν. Ενδεχομένως την δεκαετία του 1950.
Εικάζεται πως είναι από την οδό Κοντογεωργάκη και ο ήλιος φωτίζει από την κάθετη οδό Έλλης (διακόπτεται η σκιά των κτισμάτων). Απεικονίζονται πέτρινα χτίσματα, παιδιά να παίζουν στο δρόμο (λογικά σήμερα θα είναι ηλικιωμένοι άνω των 80 ετών!) και μια κυρία να ποζάρει από το μπαλκόνι του σπιτιού της.
Ποιοι να είναι άραγε και πότε ακριβώς; Γνωρίζει κάποιος;
Δεν γνωριζω αν ειναι η Κοντογεωργακη σιγουρα ειναι πιο παλια απο το 50 διοτι στο μεσον της οδου φαινεται καθαρα η μπουντουβαγια.
ΑπάντησηΔιαγραφήΕίναι στην Έδεσσα , περιοχή Βαρόσια .....Θεόδωρος
ΑπάντησηΔιαγραφήΔεν είναι στη Βέροια. Η φωτογραφία είναι του διάσημου φωτογράφο Fred Boissonnas το 1908 από την περιοδεία του στη Ελλάδα το 1900
ΑπάντησηΔιαγραφήημουν 47 χρονων τοτε
ΑπάντησηΔιαγραφήΤι είναι η μπουντουβάγια;
ΑπάντησηΔιαγραφήΓράφει ο Καθηγητής του Αρχιτεκτονικού Τμήματος της Πολυτεχνικής Σχολής του Α.Π.Θ. ΑΠΘ Νικόλαος Μουτσόπουλος για την Βέροια: «Βρύσες, συνήθως, υπήρχαν μέσα στα σπίτια, στην ισόγεια υπόστηλη αυλή. Τα νερά της βρύσης έτρεχαν σ’ ανοιχτό αυλάκι, την «αραρούγια», και από εκεί στην κλειστή υπόνομο, την «μπουντουβάγια», που σε μερικές περιπτώσεις βρίσκεται στον άξονα του δρόμου, όπου συγκεντρώνονται και τα ακάθαρτα νερά του σπιτιού και του αποχωρητηρίου, όταν δεν υπήρχε στεγανός βόθρος και, ιδιαίτερα, όταν στη μπουντουβάγια διοχέτευαν τα νερά κανενός παραποτάμου ή πηγής» και β) «Τα νερά χύνονταν απ’ ευθείας στο λιθόστρωτο της αυλής, κάποτε όπως στο μαγειριό, έβγαιναν μ’ ένα «κιούγκι» (πήλινο σωλήνα) στο ανοιχτό αυλάκι της αυλής, την «αραρούγια» και από κει χάνονταν στη «μπουντουβάγια» ή στο γκρεμό, ανάλογα με τη θέση του σπιτιού». Συνεπώς στην φωτογραφία βλέπουμε μία αραρούγια, ασχέτως αν δεν είναι στη Βέροια. Και της Βεροίας κάπως έτσι ήταν....
ΔιαγραφήΝομίζω ότι είναι η συμβολή των οδών Πατριάρχου Ιωακείμ (ο δρόμος πιο κάτω από την εκκλησία της Μητρόπολης προς την περιοχή της Κυριώτισσας) στο σημείο που ενώνεται με την οδό Περδίκα. Όπως βλέπουμε την παλιά φωτογραφία, αριστερά το φως που φαίνεται από το δρόμο είναι η οδός Περδίκα που οδηγεί στην εκκλησία της Κυριώτισσας και ευθεία είναι η Πατριάρχου Ιωακείμ που φτάνει στη Μητρόπολη. Το αρχοντικό στο βάθος είναι το σημερινό εγκατελειμένο και επικίνδυνο σπίτι στο οποίο έχουν τοποθετηθεί και προστατευτικά για να μην περνάν οι πεζοί και κινδυνεύουν. Δεξιά λίγο μετά τη διασταύρωση με την οδό Περδίκα είναι σήμερα η ταβέρνα (Απ' αλλού).
ΑπάντησηΔιαγραφήΓιώργος. Μ.
Βέροια είναι, ο υπότιτλος φαίνεται αυθεντικός από τον φωτογράφο που έχει πολλές φωτογραφίες της εποχής εκείνης από τη Βέροια..
ΑπάντησηΔιαγραφήΣίγουρα δεν είναι Πατριάρχου Ιωακείμ με Περδικα, γιατί τ αρχοντικό που λετε δεν εχει τ σαχνισι αριστερά , κ επίσης στα αριστερα της φωτογραφίας θα έπρεπε να φαίνεται ο Ι. Ν. του Αγ. Βλασίου, που είναι ισόγειο κτίσμα
ΑπάντησηΔιαγραφήΔιαφωνώ ο Ι. Ν. του Αγ. Βλασίου είναι πιο μέσα ακριβώς στη γωνία ειναι σπίτι.
ΔιαγραφήΑκόμη κι αυτό που λέτε ν ισχυει, πριν τ Αγ Βλάσιο υπάρχει επίσης ισόγειο κτίσμα, από τ παλαιότερα της Βέροιας. Οπότε δεν υπάρχει περίπτωση να ειναι η Περδικα, γιατί επίσης αν προσέξετε απ τ αρχοντικό που λετε μέχρι την οδό Περδικα, στη φωτογραφία φαίνονται δύο ή και τρία σπίτια, ενώ στην ουσία υπάρχει μόνο ένα, παλαιό, με πωρολιθο, το οποίο μεταγενεστερα ανακατασκευαστηκε.
Διαγραφή