Quantcast

http://picasion.com/
http://picasion.com/
http://picasion.com/

Βεσυρόπουλος για αποζημιώσεις παγετών 2021: "Το είπαμε - το κάναμε"

Ενημερωτική συνάντηση με τους εκπροσώπους συνεταιρισμών και ιδιωτικών εταιρειών που εντάχθηκαν στα πρόσφατα μέτρα στήριξης των φορέων που υπέστησαν ζημιές από τους παγετούς του 2021, είχε ο Υφυπουργός Οικονομικών Απόστολος Βεσυρόπουλος το απόγευμα της Κυριακής 8 Ιανουαρίου 2023 στην Ελιά. Την συνάντηση διοργάνωσαν το Επιμελητήριο Ημαθίας και η Εθνική Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών (ΕΘΕΑΣ).


Στο πάνελ συμμετείχαν ο υφυπουργός Απόστολος Βεσυρόπουλος, ο αντιπρόεδρος της ΕΘΕΑΣ Χρήστος Γιαννακάκης και ο αντιπρόεδρος του Επιμελητηρίου Στέφανος Αποστολίδης. Xαιρετισμό απηύθυνε ο αντιπεριφερειάρχης Ημαθίας Κώστας Καλαϊτζίδης, ενώ το παρών έδωσε και πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ημαθίας κ.Γιώργος Μπίκας.


Παίρνοντας τον λόγο αρχικά ο κ. Γιαννακάκης, αναφέρθηκε στον παγετό του 2021 που έπληξε τόσο τους αγρότες όσο και τις επιχειρήσεις που διακινούν τα αγροτικά προϊόντα, ενώ έκανε μια σύντομη αναφορά στο ιστορικό των πολύμηνων ενεργειών που έγιναν προκειμένου να ξεκινήσει άμεσα η εφαρμογή των μέτρων. 

Όπως είπε, έγινε γρήγορη εκτίμηση για τις αποζημιώσεις των αγροτών, η πληρωμή της προκαταβολής το 1ο δεκαήμερο του Αυγούστου και η εξόφληση στο τέλος του έτους. Ταυτόχρονα 
  • συγκεντρώθηκαν στοιχεία των επιχειρήσεων για να θεμελιωθεί στο δικαίωμα στήριξης από το Υπουργείο Οικονομικών
  • έγινε προσπάθεια από τον Υφυπουργό διαμόρφωσης του νομοθετικού πλαισίου ώστε να ενταχθούν οι επιχειρήσεις
  • ψηφίστηκε ο νόμος στη Βουλή 
  • διαμορφώθηκε η υπουργική απόφαση για το ποιες επιχειρήσεις θα μπορούσαν να ενταχθούν στα μέτρα
  • άνοιξε το σύστημα για την υποβολή των αιτήσεων 
  •  εκταμιεύθηκαν τα χρήματα στο τέλος του Δεκεμβρίου.
Πλέον, όπως είπε ο κ. Γιαννακάκης, ακολουθεί η διαδικασία των ενστάσεων.


Από την πλευρά του ο αντιπρόεδρος του Επιμελητηρίου κ. Αποστολίδης έκανε μια σύντομη αναφορά στις ενέργειες του Επιμελητηρίου, της Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Πυρηνόκαρπων και του Υφυπουργού κ. Απόστολου Βεσυρόπουλου για την αποζημίωση των επιχειρήσεων, λέγοντας πως αυτό συμβαίνει πρώτη φορά για ιδιωτικές επιχειρήσεις, δίνοντας τα εύσημα στον Υφυπουργό και τονίζοντας την καλή συνεργασία με τον κ. Γιαννακάκη, καλώντας τους παρεβρισκομένους να είναι κοντά στην Διεπαγγελματική, καθώς είναι αυτή που έδωσε νέα δυναμική στα πυρηνόκαρπα.


Στις ενέργειες που έγιναν από τον Απρίλιο του 2021, όταν και ο παγετός έπληξε την Βόρεια Ελλάδα, αναφέρθηκε ο ημαθιώτης υφυπουργός Οικονομικών κ. Απόστολος Βεσυρόπουλος, χαρακτηρίζοντας την επιχορήγηση των επιχειρήσεων ως ένα πρωτόγνωρο νομοθετικό πλαίσιο. Αναφέρθηκε στις εξατομικευμένες εκτιμήσεις και αποζημιώσεις από τον ΕΛΓΑ, κάτι που είχε να συμβεί πολλά χρόνια. 

"Το υποσχεθήκαμε και το κάναμε γιατί είχαμε τις δυνάμεις. Στον προϋπολογισμό του ΕΛΓΑ δόθηκαν, επιπλέον, πάνω από 300.000.000 ευρώ για την αντιμετώπιση των ακραίων καιρικών φαινομένων. Μόνο για τον παγετό του Απριλίου του 2021, η Ημαθία και η Πέλλα πήρε 150.000.000 ευρώ (όλον τον αρχικό προϋπολογισμό του ΕΛΓΑ), χρήματα που συνολικά δεν έχουν δοθεί τα τελευταία 10 χρόνια. Οι αγρότες πήραν προκαταβολή αρχές Αυγούστου και εξόφληση τα Χριστούγεννα", είπε ο κ.Βεσυρόπουλος. 

"Όλα καλά με τους αγρότες, αποζημιώθηκαν, αλλά έμειναν οι άμεσα πληττώμενες επιχειρήσεις και δεν υπήρξε νομοθετικό πλαίσιο για την αποζημίωσή τους", είπε ο υφυπουργός, αναφερόμενος στη συνέχεια στις κινήσεις που έγιναν προκειμένου να αποζημιωθούν πάνω από 100 επιχειρήσεις, κυρίως της Ημαθίας και της Πέλλας, με πάνω από 6,5 εκατ. ευρώ στα ταμεία τους. "Η επιχορήγηση αυτή ήταν ένα πρωτόγνωρο νομοθετικό πλαίσιο", σημείωσε ο κ. Βεσυρόπουλος.


Στη συνέχεια αναφέρθηκε στις ενέργειες που έγιναν από την κυβέρνηση και το υπουργείο οικονομικών για την στήριξη του αγρότη, λέγοντας χαρακτηριστικά πως «Δώσαμε όλα τα πλεονεκτήματα για να μείνετε στο χωράφι, στην παραγωγή. Λύσαμε τα προβλήματα γιατί είμαστε στην αγορά και αφουγκραζόμαστε», τόνισε κλείνοντας ο υφυπουργός, ενώ στη συνέχεια δέχθηκε ερωτήσεις από τους παρεβρισκομένους.

















































3 σχόλια:

  1. Κάνετε λάθος κύριε Βεσυροπουλε που λέτε ότι έχουν ξοφληθει οι αγρότες της Ημαθίας για τον παγετό του 2021, γιατί κάποιοι πήραν μόνο προκαταβολή και όχι εξόφληση

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Τα άτομα που δεν έχουν ούτε στρέμμα ροδάκινα τη δουλειά είχαν έκει αλλά όπου ντάμντουμ και χαρά η Μαγδαλου πρώτη μόνο για Νζαμπα φωτο όπως λέει ο λαός τζάμπα μάγκες

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Πειτε και κάτι για την υψηλοτερη φορολογια στην ευρωπη ,μπας και κανετε τιποτα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Παρακαλούμε τα σχόλια να είναι σύντομα και να χρησιμοποιείτε nickname για τη διευκόλυνση του διαλόγου. Ο «Βεροιώτης» δεν υιοθετεί τις απόψεις των σχολιαστών, οι οποίοι και είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι για αυτές.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ