7 συμβουλές για να απογειώσετε το BBQ από την Φάρμα Κουτσιώφτη
Για κάθε λάτρη του κρέατος το μπάρμπεκιου αποτελεί μία ιδιαίτερη ιεροτελεστία · μα προσοχή υπάρχουν κάποιες συμβουλές που θα απογειώσουν την γευστική σας εμπειρία και θα σας χαρακτηρίσουν ως τον απόλυτο ψήστη της παρέας.
• Είτε επιλέξετε «παραδοσιακό» ψήσιμο στα κάρβουνα, είτε σε ψησταριά υγραερίου , απαραίτητη προϋπόθεση είναι το σχολαστικό καθάρισμα της σχάρας από υπολείμματα τροφών και εν συνεχεία το καλό κάψιμο της σχάρας για να μην κολλήσει η αγαπημένη μας μπριζόλα.
• Η ρύθμιση της θερμοκρασίας ψησίματος αποτελεί σημαντική παράμετρο για να επιτύχουμε το επιθυμητό αποτέλεσμα:
Στην περίπτωση που χρησιμοποιείτε ψησταριά υγραερίου μπορείτε να ρυθμίστε την θερμοκρασία στους 250°C κλείνοντας το καπάκι και σε 10 περίπου λεπτά η ψησταριά σας θα είναι έτοιμη να υποδεχτεί το κρέας.
Στην περίπτωση που χρησιμοποιείτε κάρβουνα απαιτείτε τα κάρβουνα να έχουν ανάψει πλήρως, όταν τα κάρβουνα αποκτήσουν το χαρακτηριστικό γκρι χρώμα (επικάλυψη στάχτης) τότε μόνο είναι έτοιμα. Η διαδικασία αυτή απαιτεί 15-25 λεπτά ανάλογα και τον όγκο του καυσίμου.
Για να ελέγξετε τη θερμοκρασία ψησίματος κρατήστε προσεκτικά την παλάμη σας πάνω από τα κάρβουνα σε απόσταση ψησίματος. Αν μπορείτε να την κρατήσετε εκεί για 2 δευτερόλεπτα η θερμοκρασία είναι υψηλή, για 3-4 κανονική, 5-6 μέτρια, 7-8 χαμηλή.
Η ρύθμιση της θερμοκρασίας ψησίματος δεν ρυθμίζεται μόνο στις ψησταριές υγραερίου, αλλά και στα κάρβουνα. Για να ελαττώσετε τη θερμότητα, καλύψτε τα κάρβουνα με στάχτη, αντίθετα, όταν θέλετε να την αυξήσετε, απομακρύνετε τη στάχτη, ανακατέψτε τα κάρβουνα και κάντε λίγο αέρα με ένα χαρτόνι. Για να χαμηλώσετε την θερμοκρασία ψησίματος ανεβάστε τη σχάρα ή σκορπίστε τα κάρβουνα.
• Η μπριζόλα μας είναι σημαντικό πριν την εναποθέσουμε στην σχάρα, να έχει εκτεθεί σε θερμοκρασία χώρου για 10-15 λεπτά ούτως ώστε να επιτύχουμε πιο άμεσο και γρήγορο ψήσιμο, που αποτελεί το ζητούμενο για να κρατήσουμε τους ενδομυϊκούς χυμούς στο εσωτερικό της.
• Η χρήση θερμομέτρου είναι η μόνη ασφαλής λύση για να ελέγχουμε με ακρίβεια την θερμοκρασία στο εσωτερικό του κρέατος .Ακόμα και μία μικρή διαφορά στην εσωτερική θερμοκρασία μπορεί να διαφοροποιήσει σημαντικά το τελικό αποτέλεσμα. Τοποθετείστε την ακίδα του θερμομέτρου στο μέσο της μπριζόλας και πάρτε μία ασφαλή μέτρηση.
Rare: ~45°
Medium rare: ~55°
Medium: ~60°
Medium well: ~65°
Well done: ~71°+
• Όσον αφορά το γύρισμα της μπριζόλας οι απόψεις διίστανται. Η δική μας εμπειρία και γνώση μας δείχνει , ότι εφόσον απαιτείται γρήγορο ψήσιμο σε δυνατή φωτιά, στην περίπτωση της ψησταριάς υγραερίου με καπάκι , η οποία έχει ελεγχόμενη θερμοκρασία σε όλο τον χώρο 2 γυρίσματα είναι αρκετά. Στην περίπτωση όμως που χρησιμοποιούμε ψησταριά ανοιχτού τύπου η πρόταση είναι: συχνά γυρίσματα ανά 30¨ προκειμένου να δημιουργήσουμε μία τεχνητή ισορροπία στην θερμοκρασία επαφής με την σχάρα σε σχέση με αυτήν στο πάνω μέρος της μπριζόλας μας. Με τον τρόπο αυτό μιμούμαστε την δυνατότητα σταθερής θερμοκρασίας στον χώρο ψησίματος που μόνο κλειστού τύπου ψησταριές μπορούν να επιτύχουν στο απόλυτο.
• Η επιλογή της καλής πρώτης ύλης είναι το σημαντικότερο συστατικό της επιτυχίας ενός μπάρμπεκιου. Ακόμα και αν όλες οι παραπάνω προϋποθέσεις ισχύουν , αν το κρέας που θα επιλέξετε ή σας προτείνουν δεν είναι αντάξιο των απαιτήσεων σας τότε δεν μπορείτε να επιτύχετε το επιθυμητό αποτέλεσμα. Προτιμήστε να προμηθευτείτε προϊόντα από διακεκριμένα καταστήματα και ζητήστε την άποψη των εκπαιδευμένων κρεοπωλών. Μην ξεχνάτε ότι δεν ενδείκνυται όλα τα κομμάτια για την σχάρα!
• Τέλος είναι σημαντικό να θυμάστε ότι ακόμα και όταν αφαιρείτε το κρέας από την σχάρα εκείνο συνεχίσει να μαγειρεύεται χάρη στην υπολειπόμενη θερμότητα που είναι υπεύθυνη για την μεταφορά των χυμών του στο κέντρο του, λίγα λεπτά ξεκούρασης μετά το ψήσιμο είναι σημαντικά ώστε οι χυμοί να αναδιανεμηθούν και να μας προσφέρουν ένα υπέροχα νόστιμο και ζουμερό κρέας.
EXTRA TIPS:
• Προτιμήστε μία λαβίδα για να γυρίζετε το κρέας και αποφύγετε τρυπήματα στο εσωτερικό του που θα το αφυδατώσουν.
• Μην αλατίζετε το κρέας πριν το ψήσιμο γιατί αφενός αφυδατώνεται από τους χυμούς του και αφετέρου αποβάλλονται σημαντικές πρωτεΐνες από το εσωτερικό του.
• Μην πιέζετε τα κομμάτια με σπάτουλα ενώ ψήνετε στην σχάρα! Αυτό διώχνει τους χυμούς τους τελείως και τα κάνει λιγότερο νόστιμα.
Μπούρας Νικόλαος,
sales manager of ΦΑΡΜΑ ΚΟΥΤΣΙΩΦΤΗ
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ
-
Η Καστοριά είναι μία από τις ωραιότερες πόλεις της χώρας, με τη διάσημη λίμνη της να κάνει ακόμα πιο συναρπαστικό το μέρος. Και ενώ όλες τις
-
Θερμοπυλών 14 στον Προμηθέα - Γλυκά, καφές, βάφλες, πρωϊνό Το νέο ζαχαροπλαστείο «Ρίζος» μας καλωσορίζει στο νέο του σημείο
-
Με ικανοποιητικούς ρυθμούς συνεχίζονται οι εργασίες για την κατασκευή του Flyover ο οποίος θα παραλάβει τα σκήπτρα από τη γέφυρα
-
Ένα εντυπωσιακό νέο bar θα δημιουργηθεί το επόμενο χρονικό διάστημα στην πόλη της Βέροιας. Το ολοκαίνουργιο μαγαζί θα γίνει στην οδό
-
Θα γίνει καφέ, Super Market, πρακτορείο ΟΠΑΠ ή κάτι άλλο; Δείτε την απάντηση μόνο στο veriotis.gr
-
Έφυγε από την ζωή η εκπαιδευτικός νοσηλεύτρια Γεωργία Κούτλα. Η εκλιπούσα ανήκε στην ομάδα ΑΒ του 1ου Εργαστηριακού Κέντρου
-
Ο Ματθαίος Τσαχουρίδης είναι μια εξαιρετική περίπτωση Πόντιου λυράρη καθώς έχει καταφέρει να αναδείξει την ποντιακή λύρα σε σολιστικό
-
Χρόνια πολλά σε όλες! Της Αγίας Αικατερίνης σήμερα 25 Νοεμβρίου και πολλές είναι οι κυρίες
-
Νοσηλεύθηκαν 4 ολόκληρες ημέρες στο Νοσοκομείο και ευτυχώς διέφυγαν τον κίνδυνο
-
Παρουσιάστηκε το απόγευμα της Δευτέρας, 25 Νοεμβρίου, στη Βέροια το AuthenBeef. Το έργο AuthenBeef αποτελεί μία καινοτόμα δράση που έχει
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Παρακαλούμε τα σχόλια να είναι σύντομα και να χρησιμοποιείτε nickname για τη διευκόλυνση του διαλόγου. Ο «Βεροιώτης» δεν υιοθετεί τις απόψεις των σχολιαστών, οι οποίοι και είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι για αυτές.