Quantcast

http://picasion.com/
http://picasion.com/
http://picasion.com/

Τεράστια απώλεια για την Ημαθία - Πέθανε ο σπουδαίος συγγραφέας Μανώλης Βαλσαμίδης

Υπηρέτησε τα γράμματα και τον πολιτισμό - Αφήνει μεγάλο έργο πίσω του
Από σήμερα ο πολιτισμός της Ημαθίας έγινε φτωχότερος, καθώς έφυγε για το μακρύ ταξίδι ένας άνθρωπος που διέπρεψε στον κόσμο των γραμμάτων και τεχνών. Ο Μανώλης Βαλσαμίδης πέθανε σε ηλικία 93 χρονών, βυθίζοντας στο πένθος ολόκληρη τη Νάουσα, αλλά και την Ημαθία γενικότερα. Ένας σπουδαίος δάσκαλος, ερευνητής επιστημονικών θεωριών και ένας καταπληκτικός συγγραφέας, με το έργο του να μένει για πάντα στην ιστορία και να αποτελεί μεγάλη πολιτιστική κληρονομιά για τις νεότερες γενιές.


Η κηδεία του θα πραγματοποιηθεί ανήμερα των Χριστουγέννων Κυριακή 25 Δεκεμβρίου και ώρα 11.00 το πρωί στον Ιερό Ναό του Αγίου Μηνά, στη Νάουσα.

Η Εύξεινος Λέσχη Ποντίων Νάουσας με ανακοίνωσή της αναφέρει τα εξής:


«Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ευξείνου Λέσχης Ποντίων Νάουσας - Εθνικής Βιβλιοθήκης Αργυρουπόλεως «Ο Κυριακίδης» εκφράζει τα ειλικρινή του συλληπητήρια για τον χαμό του Μανώλη Βαλσαμίδη, μέλους και μεγάλου υποστηρικτή της προσπάθειας διάσωσης της Εθνικής Βιβλιοθήκης Αργυρουπόλεως και άοκνου μελετητή του πολιτισμού και της Ιστορίας της Ναουσας».

Βιογραφικό του σπουδαίου συγγραφέα

Γεννήθηκε στην Έδεσσα το 1929. Από τριών ετών η οικογένεια Βαλσαμίδη μετοικεί στη Νάουσα. Αποφοίτησε από το Λάππειο Λύκειο Νάουσας, σπούδασε Θεολογία – Φιλολογία στο Α.Π.Θ., εργάστηκε ως θεολόγος στη Μητρόπολη Έδεσσας, στα εκπαιδευτήρια Μπαξεβάνου Κρύας Βρύσης και Ιντζεσίλογλου Γιαννιτσών.

Το 1959 ίδρυσε στη Νάουσα ιδιωτικά εκπαιδευτήρια με το όνομά του, ινστιτούτο ξένων γλωσσών, οργάνωσε και διεύθυνε τις δημόσιες τεχνικές σχολές Ναούσης (κατωτέρα και μέση).

Χρημάτισε πρόεδρος της επιτροπής του Εθνικού Γυμναστηρίου, πρόεδρος του Ορειβατικού Συλλόγου και τοπικός έφορος Προσκόπων Ναούσης. Επί θητείας του έγιναν έργα στο Εθνικό Γυμναστήριο, στο χιονοδρομικό κέντρο Σελίου και θεμελιώθηκε το χιονοδρομικό κέντρο 3-5 Πηγάδια. Όταν υπηρετούσε στα Γιαννιτσά, ανακάλυψε την Πέλλα και προέβαλε την αναγκαιότητα ανασκαφών δια του τύπου και παραστάσεων στις αρχές. Στη Νάουσα, με επιτυχείς ενέργειές του, διασώθηκε ο Τάφος της Κρίσεως στα Λευκάδια.

Ως ιδρυτής του πολιτιστικού συλλόγου «ΠΥΡΣΟΣ» Ναούσης και επί δεκαετίες γενικός γραμματέας του, ανέπτυξε πολυσχιδή πολιτιστική δράση εντός Ελλάδος και στο εξωτερικό. Υπήρξε ιδρυτικό μέλος του Εθνικού Τμήματος CIOFF Ελλάδος, μετείχε σε διεθνή συνέδρια ανά τον κόσμο, του CIOFF και του CID της UNESCO, ως σύνεδρος ή και εισηγητής. Ήταν μέλος του συμβουλίου προσωπικοτήτων της Ομοσπονδίας των Συλλόγων των Μακεδόνων.

Στο συγγραφικό του έργο ξεχωρίζουν τα βιβλία:
  • «ΜΙΕΖΑ», ιστορικού – αρχαιολογικού ενδιαφέροντος, που κυκλοφορεί σε πέντε γλώσσες.
  • «ΝΑΟΥΣΑ 1892-1922», 3 τόμοι
  • «Των Ελλήνων οι Κοινότητες – Νάουσα – Η Δημογεροντία»
  • «ΨΗΦΙΔΕΣ», 5 τόμοι
  • Για την έρευνα και ανάδειξη του πρωτογενούς – αρχειακού υλικού των Κωδίκων της Ελληνικής Ορθοδόξου Κοινότητος Ναούσης τιμήθηκε από το Οικουμενικό Πατριαρχείο με απονομή του οφικίου «άρχων ιερομνήμων του Οικουμενικού Θρόνου».

1 σχόλιο:

Παρακαλούμε τα σχόλια να είναι σύντομα και να χρησιμοποιείτε nickname για τη διευκόλυνση του διαλόγου. Ο «Βεροιώτης» δεν υιοθετεί τις απόψεις των σχολιαστών, οι οποίοι και είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι για αυτές.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ