Quantcast

http://picasion.com/
http://picasion.com/
http://picasion.com/

Χαμός τα μεσάνυχτα στη Φυτειά - Με εντυπωσιακό τρόπο άναψαν τα κέδρα

«Κόλιντα κόλιντα και Χριστός γενιέται»
Το παλιό τοπικό έθιμο, το Άναμμα των Κέδρων, αναβίωσε όπως κάθε χρόνο τα μεσάνυχτα της 23 προς 24 Δεκεμβρίου στη Φυτειά. Πολύς ήταν ο κόσμος, κάτοικοι αλλά και πάρα πολλοί επισκέπτες του γραφικού αυτού ορεινού χωριού της Βέροιας, που συγκεντρώθηκαν αργά το βράδυ στην πλατεία του χωριού, όπου είχαν τοποθετηθεί σε έναν πελώριο σωρό τα κέδρα, περιμένοντας να ξεκινήσει το δρώμενο. 

Στις 12 τα μεσάνυχτα ακριβώς, οι βουλευτές Ημαθίας Τάσος Μπαρτζώκας και Λάζαρος Τσαβδαρίδης, ο Δήμαρχος Βέροιας Κώστας Βοργιαζίδης, ο πρόεδρος της Φυτειάς Κώστας Βύζας, ο εφημέριος του ιερού ναού της Φυτειάς, αντιδήμαρχοι και δημοτικοί σύμβουλοι, μέλη του Συλλόγου Φυτειάς και υποψήφιοι Δήμαρχοι, συνοδευόμενοι από νταούλια και ζουρνάδες, ανέβηκαν στην πλατεία του χωριού, με τρόπο ιεροτελεστικό, κρατώντας αναμμένες δάδες, πήραν τις θέσεις του γύρω από τον σωρό με τα κέδρα και τα έβαλαν φωτιά, με τους νέους του χωριού να φωνάζουν «Κόλιντα κόλιντα και Χριστός γενιέται».

Ακολούθησε χορός γύρω από τη φωτιά, με τον κόσμο να απολαμβάνει παράλληλα φρεσκοψημένα κρεατικά αλλά και παραδοσιακές πίτες, αλμυρά και γλυκά εδέσματα και κρασί που προσφέρονταν δωρεάν από τον Σύλλογο και τους κατοίκους της Φυτειάς.

Δείτε βίντεο και φωτογραφίες:














































2 σχόλια:

  1. Και του χρόνου , χρόνια πολλά .....Θεόδωρος !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Α ρε Χαλκίδη κακομοίρη έχεις να τρέξεις και στο τέλος κάτω από τη βάρκα θα βρεθείς .Καλά Χριστούγεννα .

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Παρακαλούμε τα σχόλια να είναι σύντομα και να χρησιμοποιείτε nickname για τη διευκόλυνση του διαλόγου. Ο «Βεροιώτης» δεν υιοθετεί τις απόψεις των σχολιαστών, οι οποίοι και είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι για αυτές.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ