Quantcast

http://picasion.com/
http://picasion.com/
http://picasion.com/

Συγκλονιστικά στοιχεία έδωσε η Ράπτη από τη Βέροια: Στο 16% έχει φτάσει η παιδική σεξουαλική κακοποίηση - Ποιος είναι ο «κανόνας των εσωρούχων»

«Τα παιδιά πρέπει να μάθουν να λένε «όχι», όταν δεν θέλουν κάποιος να τα φιλήσει ή να τα αγγίξει»
Με επιτυχία και με την συμμετοχή πολιτών της Βέροιας πραγματοποιήθηκε στο «Beluga» η εκδήλωση της Γραμματείας της Κοινωνικής Αλληλεγγύης της ΝΔ, με θέμα την εξάλειψη της παιδικής σεξουαλικής κακοποίησης. Ομιλίτρια ήταν η Βουλευτής Α' Θεσσαλονίκης και Συντονίστρια του Προγράμματος του Συμβουλίου της Ευρώπης «Ένα στο Πέντε» κ. Έλενα Ράπτη. 


Στο πάνελ ήταν ο Υφυπουργός Οικονομικών Απόστολος Βεσυρόπουλος, ο Βουλευτής Ημαθίας Λάζαρος Τσαβδαρίδης και η Γραμματέας Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Ν.Δ. Μαρία Νάτσιου, ενώ ο Βουλευτής Ημαθίας Τάσος Μπαρτζώκας χαιρέτισε τους παρευρισκόμενους και αποχώρησε, λόγω ανειλημμένης υποχρέωσης. Την εκδήλωση προλόγισε η Ολυμπία Σουγιουλτζή, και χαιρετισμό απηύθυνε ο Σταύρος Γιανναβαρτζής.


Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους, μεταξύ άλλων, οι πολιτεύτριες της ΝΔ Ιφιγένεια Βλαχογιάννη και Νίκη Καρατζιούλα, ο πρώην Βουλευτής Μιχάλης Χαλκίδης, οι αντιδήμαρχοι Συρμούλα Τζήμα και Καλλίστρατος Γρηγοριάδης, ο πρόεδρος του ΔΗΠΕΘΕ Δημήτρης Πυρινός, οι δημοτικοί σύμβουλοι Γιώργος Γουλτίδης και Νίκος Αγγέλου, ο πρόεδρος της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Ημαθίας Απόστολος Μούρτης, ο πρώην Διοικητής Α.Τ. Αλεξάνδρειας και υποψήφιος Δήμαρχος Αλεξάνδρειας Θέμης Σιδηρόπουλος, η γιατρός Βασιλική Καραδήμου, ο πρώην πρόεδρος της ΝΟΔΕ Ημαθίας Παναγιώτης Παλπάνας, ο πρόεδρος και μέλη του ΔΣ της Πρωτοβουλίας για το Παιδί και άλλοι.


Τον λόγο πήρε αρχικά η κ. Ράπτη και αφού ευχαρίστησε όλους τους παρευρισκόμενους, παρουσίασε ένα video της UNICEF, στο οποίο αναφέρεται πως ένα στα πέντε παιδιά στην Ευρώπη έχουν πέσει θύμα σεξουαλικής παρενόχλησης ή κακοποίησης.


Το σοκαριστικό στοιχείο που «πάγωσε» όλη την αίθουσα είναι πως το ποσοστό της σεξουλακική κακοποίησης στην Ελλάδα ανέρχεται στο 16%!!! Ένα πολύ υψηλό νούμερο, το οποίο θα πρέπει να κινητοποιήσει τους φορείς κοινωνικοποίησης, τους γονείς και τις αρχές. Η δικιά της αποστολή είναι να ενημερώσει και να ευαισθητοποιήσει την κοινωνία, με τα πέντε εργαλεία της Ευρώπης. 


1) Παιδικό παραμύθι «ΚΙΚΟ και το ΧΕΡΙ»
2) «ΚΙΚΟ» TV Spot
3) O κανόνας των εσωρούχων
4) Μίλα σε κάποιον που εμπιστεύεσαι
5) Η «ΚΙΚΟ» και το φωτοσκορπούλι

Στόχος του προγράμματος του Συμβουλίου της Ευρώπης «Ένα στο Πέντε» είναι η βασική ενημέρωση των παιδιών για την προστασίας τους απέναντι στην σεξουαλική κακοποίηση. Με το «κανόνα των εσωρούχων» οι μικροί μαθητές διδάσκονται κανόνες αυτοπροστασίας. 

Ο συγκεκριμένος κανόνας βοηθάει τους γονείς να εξηγήσουν στα παιδιά τους, ποια είναι τα μέρη του σώματος που δεν πρέπει να τα αγγίζουν οι άλλοι. Ειδικότερα, πώς πρέπει να αντιδράσουν σε περίπτωση που βρεθούν σ' αυτήν την θέση και που να ζητήσουν βοήθεια. 


Σημείωσε χαρακτηριστικά πως ούτε τα παιδιά επιτρέπεται να αγγίξουν ή να δούνε το σώμα άλλων σ' αυτά τα σημεία, ενώ εστίασε στην προσωπικότητα των παιδιών, λέγοντας πως θα πρέπει να μάθουν να λένε «ΟΧΙ», όταν δεν επιθυμούν να δεχθούν κάποιος είδος φιλιού ή αγγίγματος.


«Τα παιδιά θα πρέπει να μάθουν ότι τους ανήκει ολοκληρωτικά το σώμα τους. Χρειάζεται να διδαχθούν ώστε να λένε «όχι» σε φιλιά ή χάδια όταν δεν το επιθυμούν. Ακόμα κι όταν προέρχονται από παππούδες, θείους, ξαδέλφια, λοιπούς συγγενείς ακόμα και από τον ίδιο τον πατέρα τους μετά από μια ορισμένη ηλικία» τόνισε χαρακτηριστικά η κ. Ράπτη.

Οι γονείς θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί για στις περισσότερες περιπτώσεις οι δράστες, προέρχονται από το στενό και ευρύτερο περιβάλλον του παιδιού και χρησιμοποιούν την μέθοδο της μυστικότητας. Είναι πρόσωπα που το παιδί όχι μόνο τους γνωρίζει, αλλά και τους εμπιστεύεται κιόλας.

Επίσης καλό θα ήταν, το παιδί να έχει και κάποιον έξω από το οικογενειακό περιβάλλον που εμπιστεύεται, σε περίπτωση που η κακοποίηση προέρχεται μέσα από την οικογένειά του, (κυρίως από τον πατέρα), μιας και η σύζυγος θα είναι θύμα ενδοοικογενειακής βίας.

Επιπροσθέτως η κ. Ράπτη είπε πως οι γονείς απαιτείται να έχουν επικοινωνία με τα παιδιά και να έχουν σχετική ενημέρωση, ειδικά όταν δέχονται τακτικά δώρα από κάποιους. Ειδικά, όταν κάποιοι ζητάνε από τα παιδιά να κρατήσουν μυστικά κι όταν επιδιώκουν να μείνουν μόνοι μαζί τους.

Δείτε φωτογραφίες:






























10 σχόλια:

  1. Φτωχολογιά . Και η Ράπτη με το ανάλογα γκουρλομα των χειλιών της πονεμένης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κάποτε ήταν ωραία γυναίκα, τώρα πέρασαν τα χρόνια

      Διαγραφή
  2. Η σουγιουλτζου ξεθυμωσε με τη ΝΔ και πήρε ρόλο κομπάρσου..χάσαμε επεισόδια? Ε ρε γι αυτό δεν πάμε μπροστά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Η Έλενα δραστηριοποιείται, μόνον όταν πλησιάζουν οι εκλογές...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. O KOYTΣΟΥΠΙΑΣ ΠΟΥ ΗΤΑΝ???

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Κοιτάξτε τι θα κάνετε στην αντιπολίτευση ,γιατί μετράτε αντίστροφα....
    Αντε γειά !!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Έχει αποτύπωμα στην κοινωνία της Βέροιας η συγκεκριμένη εκδήλωση;
    Ενημερωσε κοινωνικές ομαδες που είναι ευάλωτες και αδύναμες να αντιδράσουν;
    Ήρθε σε επαφή με άτομα της τοπικής κοινωνίας που χρήζουν ενημέρωσης και προστασίας;

    Η έγινε κάτι άλλο;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. εν κατάλαβα τον ρόλο της Σουγιουλτζη...έχει λέει γούστο να σκέφτεται να πολιτευτεί...αυτό ας δω και θα σκάσω στα γέλια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Παρακαλούμε τα σχόλια να είναι σύντομα και να χρησιμοποιείτε nickname για τη διευκόλυνση του διαλόγου. Ο «Βεροιώτης» δεν υιοθετεί τις απόψεις των σχολιαστών, οι οποίοι και είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι για αυτές.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ