Quantcast

http://picasion.com/
http://picasion.com/
http://picasion.com/

Τροχαία και ΚΕΜΑΕΔ χέρι - χέρι για την αναπηρία και την προσβασιμότητα

Όλα όσα έγιναν στην ημερίδα που διοργάνωσαν στον Χώρο Τεχνών
Ημερίδα με θέμα «Θέλω και μπορώ να ζω με προσβασιμότητα - Ελπίζω στο αύριο», πραγματοποιήθηκε το πρωί της Τρίτης 13 Δεκεμβρίου 2022 στον Χώρο Τεχνών. Η ημερίδα ήταν μια συνδιοργάνωση του Τμήματος Τροχαίας Βέροιας και του Φιλανθρωπικού μη Κερδοσκοπικού Συλλόγου Φίλων Κέντρου Μέριμνας Ατόμων με Ειδικές Δεξιότητες δήμου Βέροιας (ΚΕΜΑΕΔ), στο πλαίσιο των δράσεων και εκδηλώσεων που διοργανώνονται για την Παγκόσμια Ημέρα Αναπηρίας. Παράλληλα, στο φουαγιέ του Χώρου Τεχνών, λειτούργησε και ένα μικρό bazaar με τα ελάχιστα προϊόντα που έμειναν από το τριήμερο χριστουγεννιάτικο bazzar του ΚΕΜΑΕΔ.




Την εκδήλωση χαιρέτισε ο Αστυνομικός Διευθυντής της Α.Δ. Ημαθίας, Ταξίαρχος Γιώργος Αδαμίδης, ο οποίος μεταξύ άλλων δήλωσε πως το Σώμα της ΕΛ.ΑΣ. θα είναι πάντα δίπλα στα άτομα με αναπηρία και ως αστυνομικοί και ως άνθρωποι, λέγοντας πως είναι υποχρέωση όλων μας να σεβόμαστε τις ανάγκες των ΑμΕΑ. 


Στον χαιρετισμό της η εθελόντρια διευθύντρια του ΚΕΜΑΕΔ Μελίνα Δαμιανίδου, είπε πως ποτέ κανείς μας δεν ξέρει τι του επιφυλάσσει η ζωή και αυτό μπορεί να είναι δυσάρεστες εκπλήξεις και πως ο καθένας μας μπορεί να βρεθεί στην θέση των ατόμων με αναπηρία είτε των φροντιστών τους. «Η ζωή μας επιφυλάσσει και δυσάρεστες εκπλήξεις αλλά γίνεται πιο ευχάριστη όταν οι συμπολίτες μας βοηθούν προς αυτό», σημείωσε.




Με τα λόγια του Γιώργου Σεφέρη «Σ’ αυτόν τον κόσμο που ολοένα στενεύει, ο καθένας µας χρειάζεται όλους τους άλλους», ξεκίνησε την ομιλία του ο Διοικητής του Τμήματος Τροχαίας Βέροιας Ιωσήφ Παρούτογλου, λέγοντας πως τα άτομα με αναπηρία είναι συμπολίτες μας με ίσα δικαιώματα, υποχρεώσεις και απαιτήσεις και οφείλουμε να τους προσφέρουμε τις διευκολύνσεις και τις ομαλές συνθήκες για μια ποιοτικότερη ζωή. «Οι άνθρωποι που είναι ικανοί να μετακινηθούν σε όλους τους χώρους και να κάνουν χρήση κάθε μορφής μεταφορικού μέσου, τείνουν να θεωρούν την ικανότητά τους αυτή ως δεδομένη. Μόνο όταν κάτι συμβεί στους ίδιους ή στους οικείους τους και αρχίζουν να «εμποδίζονται» ή να «δυσκολεύονται», τότε αντιλαμβάνονται γιατί είναι επιτακτική ανάγκη και υποχρέωση της πολιτείας, τα πάντα μέσα σε μια Πόλη να σχεδιάζονται για όλους», σημείωσε, λέγοντας πως το ζητούμενο είναι πώς να κάνουμε την πόλη μας προσβάσιμη στο μέγιστο δυνατό. Με το να επιτύχουμε την προσβασιμότητα στους δημόσιους χώρους, στους δρόμους, τα πεζοδρόμια, στις πλατείες και στους πεζοδρόμους.


Τον λόγο πήρε στη συνέχεια ο ιατρός νευρολόγος και συνεργάτης του ΚΕΜΑΕΔ Γιώργος Τσαλέρας, που ανέπτυξε το θέμα «Προσβασιμότητα ΑμΕΑ ως εργαλείο αντιμετώπισης κοινωνικού αποκλεισμού», λέγοντας μεταξύ άλλων πως στην Ελλάδα, περίπου το 10% είναι άτομα με αναπηρία κάθε μορφής, που βιώνουν καθημερινά τον δικό τους γολγοθά για να κάνουν πράγματα που σε άλλον είναι αυτονόητα. Δυσκολίες πρόσβασης στην κοινωνική ζωή, στην εκπαίδευση, στην αγορά εργασίας, οδηγώντας τους έτσι στην φτωχοποίηση.


Στη συνέχεια, ο μαθητής του 6ου Δημοτικού Σχολείου Βέροιας, μέσα από τα δικά του βιώματα και την έκθεσή του «Πώς βλέπω με τα μάτια μου ως ΑΜΕΑ την πόλη μου», περιέγραψε την καθημερινότητα ενός παιδιού με κινητικά προβλήματα, τις δυσκολίες πρόσβασης που αντιμετωπίζει στα δημόσια κτίρια, στους δρόμους και τα πεζοδρόμια από το παρκαρισμένα οχήματα ακόμα και στο ίδιο του το σχολείο που, όπως είπε, «τίποτα δεν είναι εύκολο για μένα και πάντα στηρίζομαι στους άλλους».


Την επαναξιολόγηση από το κράτος των νόμων και κανόνων ζήτησε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος του Σωματείου Ιδιοκτητών
Καφετεριών - Κέντρων Διασκέδασης και Ψυχαγωγίας, Κώστας Σαμανίδης, καθώς όπως είπε, υπάρχουν καταστήματα με άδεια που δεν προβλέπει την προσβασιμότητα και νόμοι που δεν επιτρέπουν καμία παρέμβαση ώστε αυτό να διορθωθεί. 


Τέλος, ο λόγος δόθηκε στα παιδιά, στους μαθητές του 8ου Δημοτικού Σχολείου Βέροιας που συμμετείχαν στην ημερίδα γράφοντας τα ίδια μικρά βιβλιαράκια για την αναπηρία, κάποια και εικονογραφημένα με δικές τους ζωγραφιές, τα οποία και διάβασαν στο κοινό, ενώ η εκδήλωση έκλεισε με τραγούδια για την αναπηρία και χριστουγεννιάτικα τραγούδια, από τους μαθητές του 6ου και 8ου Δημοτικού Σχολείου Βέροιας και από τα παιδιά του ΚΕΜΑΕΔ, που τραγούδησαν υπό την διεύθυνση της Ελένης Αναγνώστου.


Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν επίσης, η αντιδήμαρχος Παιδεία Συρμούλα Τζήμα, ο πρόεδρος του ΔΗΠΕΘΕ Δημήτρης Πυρινός, καθώς και εκπρόσωποι της Ιεράς Μητρόπολης και της Ι Μεραρχίας Πεζικού.

Δείτε βίντεο και φωτογραφίες:

































Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τα σχόλια να είναι σύντομα και να χρησιμοποιείτε nickname για τη διευκόλυνση του διαλόγου. Ο «Βεροιώτης» δεν υιοθετεί τις απόψεις των σχολιαστών, οι οποίοι και είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι για αυτές.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ