Quantcast

http://picasion.com/
http://picasion.com/
http://picasion.com/

Το βιβλίο «Αρχαιολογία αγάπη μου …έλα πάρε με από δω» παρουσιάστηκε στη Βέροια

Το βιβλίο του «Αρχαιολογία αγάπη μου …έλα πάρε με από δω», παρουσίασε το απόγευμα της Δευτέρας 19 Δεκεμβρίου 2022 στην Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Βέροιας ο Δρ. Θεόδωρος Παπακώστας. Για το βιβλίο μίλησαν η ομότιμη καθηγήτρια κλασικής αρχαιολογίας του ΑΠΘ Στέλλα Δρούγου, και ο ίδιος ο συγγραφέας, ο οποίος με ιδιαίτερο χιούμορ... έπιασε στο στόμα του πολλούς αρχαίους ημών προγόνους, ενώ έκλεισε την παρουσίασή του με ένα βίντεο που εξηγεί, για τον ίδιο τουλάχιστον, γιατί αξίζει κάποιος να ασχοληθεί με την αρχαιολογία. «Η μοναδιά είναι διαχρονική. Είναι παναθρώπινη. Η αρχαιολογία μπορεί να μας συνδέσει με μια ψυχή που ένιωσε μόνη της πριν από χιλιάδες χρόνια. Μπορεί να μας συνδέσει και με την δική μας ψυχή που νιώθει μόνη της σήμερα... αλλά είναι ζωντανή και πάλλουσα αυτή την στιγμή στον πλανήτη».




Λίγα λόγια για το βιβλίο 




Το νέο βιβλίο του Θεόδωρου Παπακώστα (aka Archaeostoryteller) είναι ένα ταξίδι που σαν roller coaster πετάγεται από τη μια άκρη της αρχαιότητας στην άλλη. Οι εβδομήντα εννιά ιστορίες που απλώνονται στα πέντε κεφάλαια του βιβλίου αποτελούν μία συναρπαστική εναλλαγή συναισθημάτων και εικόνων. Κάθε κεφάλαιο κι ένα στάδιο μέχρι την αποδοχή, γιατί αυτά που βιώνουμε για να αποδεχτούμε το ατομικό παρελθόν, ίσως είναι το κλειδί και για το συλλογικό μας παρελθόν. Μέσα από τις αφηγήσεις του Archaeostoryteller για διάσημους και παντελώς άγνωστους ανθρώπους συνειδητοποιούμε ότι, όσο άγνωστοι κι αν είμαστε μεταξύ μας, μας συνδέει η ανθρώπινη εμπειρία. 

Κι αυτό μπορεί να συμβεί και μέσα σε ένα ταξί. Πέντε άτομα, διαφορετικά μεταξύ τους, συζητούν και ταξιδεύουν μαζί σε μια διαδρομή από τη μια άκρη της πόλης στην άλλη και ταυτόχρονα σε όλα τα μήκη και πλάτη του αρχαίου κόσμου. Ιστορίες μυθολογίας, σκλαβιάς και δεισιδαιμονίας, γλυπτικής, ζωγραφικής, θεάτρου και διασκέδασης, ιστορίες για την ποίηση, τη φιλοσοφία και, το σημαντικότερο όλων, τον έρωτα. 

Είχε αγαπημένο εργολάβο ο Περικλής; Υπήρχε «Σπάρτακος» λίγο πριν από τον Σπάρτακο; Υπήρχε «Όμηρος» πολύ πριν από τον Όμηρο; Πότε άρχισαν να κυκλοφορούν γυμνόστηθες οι Μινωίτισσες στην Κνωσό; Πώς βίωσε το body shaming ο Ηρακλής; Είχε η αρχαία Αθήνα στοιχειωμένα σπίτια; Ghostbuster είχε; (Spoiler alert: είχε.) Ένας παράνομος έρωτας στη Σπάρτη, ένας γάιδαρος σομελιέ στη Χαλκιδική κι ένα φλεγόμενο βέλος που πετάχτηκε μέσα στο Αιγαίο, έσκισε το σκοτάδι και έσωσε ζωές. 

Ο αρχαίος κόσμος ξεδιπλώνεται σαν καλειδοσκόπιο, αποκαλύπτοντάς μας αυτό που πάντα ψάχνουμε σκάβοντας στο χώμα: τον ίδιο μας τον εαυτό. 

Δείτε φωτογραφίες από την παρουσίαση:




















4 σχόλια:

  1. Επίσης ακολουθούν τα βιβλία: ΄΄Βας-Βας-Βας του αρχαιολόγου ο κασμάς΄΄, ΄΄Τοιχογραφίας πρόσωπο με έκανε αντιπρόσωπο΄΄ και ΄΄ Ο σχιζοφρενής δολοφόνος με το πριόνι, σκάβει σκόνη΄΄....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Είσαι άσχετος με το θέμα,ασχολήσου καλλίτερα με την Ανίτα που είσαι γνώστης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Και εσύ όμως είσαι άσχετος-η με την Ανίτα Πάνια, από την οποία εμπνεύστηκε ο συγγραφεύς σου τον τίτλο του βιβλίου του. Ποιός άραγε είναι ο πιο άσχετος;

      Διαγραφή
  3. Η κυρία Στέλλα Δρούγου είναι πολύ άξια και πολύ έμπειρη στη δουλειά της, αλλά και πολύ ευγενική σαν άνθρωπος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Παρακαλούμε τα σχόλια να είναι σύντομα και να χρησιμοποιείτε nickname για τη διευκόλυνση του διαλόγου. Ο «Βεροιώτης» δεν υιοθετεί τις απόψεις των σχολιαστών, οι οποίοι και είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι για αυτές.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ