Ταυτόχρονα η Vitro Hellas προγραµµατίζει µεθόδους διαφοροποίησης της παραγωγής των υφιστάµενων δέντρων, καθώς πρόκειται να εφαρµόσει µία νέα µορφή αποδοτικότερης παραγωγής της επιτραπέζιας ελιάς.
Η Vitro διατηρεί ισχυρή παρουσία σε όλων των ειδών τα οπωροφόρα δέντρα καθώς και στα αµπέλια, αντιπροσωπεύοντας τον µεγαλύτερο οίκο αµπέλου στον κόσµο, τη VCR, η οποία διαθέτει περίπου 90 εκατοµµύρια φυτά αµπέλου ανά έτος. Εκτός όµως από το αµπέλι διατηρεί σειρά συνεργασιών στις δενδρώδεις καλλιέργειες, µε πιο πρόσφατη αυτή της Jingold για τη διάθεση δύο νέων ποικιλιών κίτρινου και κόκκινου ακτινιδίου. «Όλοι γνωρίζουµε ότι τα ακτινίδια έχουν πράσινο χρώµα, ωστόσο στην προκειµένη περίπτωση βλέπουµε να εισέρχονται και νέες ποικιλίες στο προσκήνιο, οι οποίες εντάσσονται στην αναδιάρθρωση. Πρόκειται για προϊόντα κλειστού κλαµπ, όπου ο παραγωγός θα παραλαµβάνει το πολλαπλασιαστικό υλικό από εµάς και θα το διακινεί µέσω της εταιρείας Jingold. Αυτό του διασφαλίζει την απρόσκοπτη διάθεση του ακτινιδίου στη συγκεκριµένη εταιρεία. Ο παραγωγός υπογράφει συµβόλαιο για όσα χρόνια διατηρεί συµβόλαιο ότι θα παραδίδει το προϊόν του στη Jingold, ενώ και η εταιρεία υπογράφει συµβόλαιο που την υποχρεώνει να παραλαµβάνει το σύνολο των παραγόµενων ποσοτήτων. Πρόκειται ουσιαστικά για µία µορφή εξασφαλισµένης πώλησης», εξηγεί στην Agrenda o διευθυντής πωλήσεων της Vitro, Άρης Κωνσταντιίδης. Όπως επισηµαίνει ο κύριος Κωνσταντινίδης έχουν ήδη κλείσει συµφωνίες από πλευράς της Vitro µε αντιπροσώπους διανοµείς από τη βόρεια Ελλάδα έως και το Αγρίνιο για την διανοµή των νέων ποικιλιών.
Αυτή την περίοδο η Vitro Hellas επενδύει ποσό περίπου 1 εκατομμυρίου ευρώ, προκειμένου να είναι σε θέση να παράγει το πολλαπλασιαστικό υλικό που προαναφέρθηκε, είτε πρόκειται για τις νέες ποικιλίες ακτινιδίου, είτε για τις ποικιλίες του µήλου. Όπως αναφέρει από την πλευρά του ο αντιπρόεδρος της εταιρείας, Θανάσης Ταµπαρόπουλος, θα πρόκειται ουσιαστικά για µία προέκταση των υφιστάμενων εγκαταστάσεων στην Αλεξάνδρεια Ημαθίας. Η επένδυση θα αφορά στην προσθήκη δικτυοκηπίου, ψυκτικών θαλάµων και επέκταση του εργαστηρίου ιστοκαλλιέργειας. Επιδίωξη είναι η αύξηση της παραγωγικής βάσης της εταιρείας για να µμπορεί να είναι σε θέση να υλοποιήσει τον σχεδιασμό της.
∆ιστακτικοί οι παραγωγοί ελέω κόστους για νέες φυτεύσεις
Η Vitro διατηρεί ισχυρές εξαγωγές, στα Βαλκάνια, την Τουρκία, την Ιταλία, Γερμανία και σε χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης. Το ποσοστό των εξαγωγών της φτάνει το 30% επί του κύκλου εργασιών της, µμείγμα που σύμφωνα µε τα στελέχη της επιδιώκει να αλλάξει, ενισχύοντας ακόμα περισσότερο το εξωστρεφές προφίλ της.
Ο διευθύνων της Vitro Hellas, Βασίλης Χάιτας, αναφέρεται στις ιδιαιτερότητες της φετινής χρονιάς, µε τους παραγωγούς όπως λέει να εμφανίζονται διστακτικοί σε νέες φυτεύσεις, λόγω του ότι έχει αυξηθεί το κόστος παραγωγής και οι εγκαταστάσεις των νέων φυτειών, λόγω των ανατιμήσεων σε εισροές και πρώτες ύλες. «Ένα ακόμα θέμα είναι ότι οι παραγωγοί έλαβαν τιμές αντίστοιχες µε πέρυσι, αλλά δεν κατάφεραν να αντιμετωπίσουν την αύξηση του κόστους», λέει ο ίδιος. «Η κατάσταση είναι αρκετά δύσκολη στα μήλα και το επιτραπέζιο σταφύλι δύο προϊόντα που κινούνται σε σημαντικά χαμηλότερα επίπεδα τιμών σε σχέση µε πέρυσι, επειδή έκλεισαν τρεις βασικές αγορές, της Ρωσίας, Ουκρανίας και Λευκορωσίας», συμπληρώνει.
ΜΕ ΤΙ ΤΙΜΗ ΘΑ ΠΑΡΑΛΑΜΒΑΝΕΙ Η ΕΤΑΙΡΙΑ ΚΑΙ ΠΟΙΟΣ ΘΑ ΤΗΝ ΚΑΘΟΡΙΖΕΙ ?
ΑπάντησηΔιαγραφή