Quantcast

http://picasion.com/
http://picasion.com/
http://picasion.com/

Υψηλή Γέφυρα Σερβίων: Ένα από τα πιο εντυπωσιακά σημεία στην Κοζάνη

Η Υψηλή Γέφυρα Σερβίων, στο χωριό Νεράιδα, είναι ένα από τα πιο εντυπωσιακά σημεία στο νομό Κοζάνης, ενώ συνδυαστικά με την λίμνη Πολυφύτου αποτελεί και λόγο για να βρεθεί κανείς στην περιοχή. Οι γαλήνιες εικόνες που αντικρίζει κανείς εδώ με τη νωχελικότητα των νερών και τη νοσταλγική ατμόσφαιρα που αποπνέει η υδάτινη αγκαλιά της λίμνης, συνθέτουν ένα μοναδικό φωτογραφικό κολάζ που μένει για πάντα χαραγμένα στη μνήμη.

Στο άκουσμα της λέξης Νεράιδα, λοιπόν, οι περισσότεροι νιώθουν μια ανεξήγητη γαλήνη και ευφορία, φέρνοντας στο νου εικόνες με ονειρικά και μαγικά τοπία. Όπως κι αυτά, δηλαδή, που αντικρίζει κανείς μόλις βρεθεί σε μία από τις ομορφότερες γέφυρες της χώρας.

Η «Νεράιδα», λοιπόν, στην Κοζάνη, κάνει τους πάντες να σαστίσουν με τις υπέροχες εικόνες που αποκαλύπτονται μπροστά τους. Ένας μοναδικός υδροβιότοπος, που σύμφωνα με τους μύθους σε αυτόν οι Νεράιδες απήγαγαν όσους ερωτεύονταν.

Από τις μεγαλύτερες σε μήκος γέφυρες στη χώρα

Η υψηλή γέφυρα των Σερβίων, όπως είναι διαφορετικά γνωστή η γέφυρα Πολυφύτου, είναι μία από τις μεγαλύτερες σε μήκος γέφυρες της χώρας, μετρώντας 1.372 μέτρα μήκος και 55 μέτρα ύψος πάνω από τα νερά της λίμνης Πολυφύτου. Στην ουσία πρόκειται για δύο γέφυρες που ενώνονται μεταξύ τους. Η μία είναι η Υψηλή Γέφυρα Σερβίων και η άλλη η γέφυρα Ρυμνίου, με μήκος 615 μέτρων.

Τα έργα για την κατασκευή της γέφυρας ολοκληρώθηκαν το 1976, όταν δημιουργήθηκε και η τεχνητή λίμνη Πολυφύτου στον ποταμό Αλιάκμονα. Στον υδροβιότοπο της λίμνης έχουν καταγραφεί 17 είδη ψαριών του γλυκού νερού, καθώς και 128 είδη πουλιών στην ευρύτερη περιοχή.

Το χωριό Νεράιδα και ο θρύλος απ’ όπου πήρε το όνομά του

Η ονομασία της προέρχεται από τον οικισμό που βρίσκεται ακριβώς πάνω από αυτήν -με εκπληκτική θέα στη λίμνη και τη γέφυρα-, με τον θρύλο να λέει ότι το χωριό πήρε το όνομά του από τις Νεράιδες που εμφανίζονταν στους πρώτους πρόσφυγες που κατοίκησαν την περιοχή από την Σεβάστεια του Πόντου, με την δύση του ήλιου.

Μια άλλη εκδοχή υποστηρίζει ότι όταν οι νέοι άντρες του χωριού περνούσαν από την γέφυρα οι Νεράιδες του ποταμού τους καλούσαν να πηδήξουν στα νερά της λίμνης ώστε να τις συναντήσουν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τα σχόλια να είναι σύντομα και να χρησιμοποιείτε nickname για τη διευκόλυνση του διαλόγου. Ο «Βεροιώτης» δεν υιοθετεί τις απόψεις των σχολιαστών, οι οποίοι και είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι για αυτές.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ