Τα χωράφια τον Οκτώβριο στην Κοζάνη μοιάζουν με μωβ θάλασσες, γεμάτες από ανθρώπους να μαζεύουν το «χρυσάφι» της κοζανίτικης γης, τον κρόκο. Το μάζεμα είναι επίπονο και κουραστικό. Ακολουθεί το λίχνισμα και το καθάρισμα, προκειμένου να εξαχθούν οι πολύτιμοι στήμονες. Η Κλεοπάτρα χρησιμοποιούσε τον κρόκο για τον καλλωπισμό της!
Το φύτεμα των βολβών γίνεται Ιούλιο και Αύγουστο, σε απόσταση 10-15 εκατοστά μεταξύ τους και 20-25 εκατοστά βάθος. Για ένα στρέμμα απαιτούνται 250 - 350 κιλά βολβοί. Ο κρόκος δεν παρουσιάζει ιδιαίτερες δυσκολίες στην καλλιέργειά του, το ήπιο κλίμα με λίγη βροχή σε ένα καλοδουλεμένο έδαφος, εγγυάται μια καλή παραγωγή.
Η ξήρανση των στιγμάτων είναι λεπτή εργασία και απαιτεί πείρα. Μετά την αποξήρανση αρχίζει το ξεχώρισμα των κόκκινων στιγμάτων από τους κίτρινους στήμονες. Η εργασία αυτή γίνεται με το χέρι και διαρκεί από 20 έως και 60 ημέρες. Τέλος, το ξερό προϊόν τοποθετείται σε χωριστά δοχεία το κόκκινο από το κίτρινο.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Παρακαλούμε τα σχόλια να είναι σύντομα και να χρησιμοποιείτε nickname για τη διευκόλυνση του διαλόγου. Ο «Βεροιώτης» δεν υιοθετεί τις απόψεις των σχολιαστών, οι οποίοι και είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι για αυτές.