Quantcast

http://picasion.com/
http://picasion.com/
http://picasion.com/

Τόλκας: «Ο στόχος του ΣΥΡΙΖΑ είναι να αλλάξει την πορεία της χώρας»

«Εμείς επιλέγουμε την στήριξη των πολλών, ο κ. Μητσοτάκης επιλέγει τη συγκέντρωση σε λίγους» αναφέρει στη «ΜτΚ» ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία από την Ημαθία και πρώην υφυπουργός, Άγγελος Τόλκας σχολιάζοντας το προσχέδιο του προϋπολογισμού για το 2023 που κατέθεσε η κυβέρνηση και συγκρίνει τα προγράμματα που Αλέξης Τσίπρας και Κυριάκος Μητσοτάκης παρουσίασαν στη ΔΕΘ. Αναφορικά με την Εξεταστική Επιτροπή για την παρακολούθηση του κινητού τηλεφώνου του Νίκου Ανδρουλάκη ο κ. Τόλκας δηλώνει πως «εργαλοποιήθηκε ένας θεσμός ακόμη για να προστατευθεί ο πρωθυπουργός», ενώ μιλά και για τις συνεχείς τουρκικές προκλήσεις σε βάρος της χώρας μας.

Η κυβέρνηση πρόσφατα κατέθεσε τον προϋπολογισμό 2023 μέσα στον οποίο περιλαμβάνονται και μέτρα που ανακοίνωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην ΔΕΘ. Τι θα κάνει το κόμμα σας; Θα τα καταψηφίσει;


Στο ίδιο προσχέδιο προϋπολογισμού η κυβέρνηση μαζεύει από τα πορτοφόλια του ελληνικού λαού περισσότερα από 6 δισεκατομμύρια ευρώ από φορολογία, ενώ τα 4 δισεκατομμύρια είναι έσοδα από ΦΠΑ. Από κει δηλαδή που εμείς ζητάμε να γίνουν παρεμβάσεις για να στηριχθεί η κοινωνία. Άρα η κυβέρνηση δίνει πολύ λίγα σε σχέση με όσα παίρνει και επιπλέον επιδοτεί με 9,5 δισεκατομμύρια την ενεργειακή αισχροκέρδεια και τις μεγάλες εταιρείες. Άρα δεν μπορεί κανείς να στηρίξει έναν προϋπολογισμό που είναι εις βάρος των πολιτών, ιδιαίτερα των μεσαίων και χαμηλών στρωμάτων. Δεν μπορούμε να νομιμοποιήσουμε την εξαπάτηση από μία απονομιμοποιημένη και αποτυχημένη κυβέρνηση.

Οι αντίπαλοί σας πάντως επιμένουν ότι το πρόγραμμα που εξήγγειλε ο κ. Τσίπρας από το ίδιο βήμα δεν είναι ρεαλιστικό. Τι απαντάτε;

Τα νούμερα παραπάνω δείχνουν ότι το πρόγραμμα που εξήγγειλε ο πρόεδρος Τσίπρας είναι απόλυτα εφαρμόσιμο. Εμείς επιλέγουμε την στήριξη των πολλών, ο κ. Μητσοτάκης επιλέγει τη συγκέντρωση σε λίγους. Αυτή είναι η διαφορά μας. Δηλαδή λεφτά υπάρχουν αλλά τα λεφτά πηγαίνουν σε λίγους και συγκεκριμένους. Αντίθετα για το μεγάλο κομμάτι της κοινωνίας η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει επιλέξει με τις πολιτικές της να φτωχοποιήσει τη χώρα. Δείτε τι γίνεται με τους αγρότες. Έχουν αυξηθεί όλα τα έξοδά τους, συμπιέζονται για λόγους αισχροκέρδειας οι τιμές αγοράς των προϊόντων τους και αρχίσαμε να χάνουμε μέρος της αγροτικής παραγωγής. Καμία στήριξη από την κυβέρνηση.

Η στόχευση του ΣΥΡΙΖΑ ενόψει των επόμενων εκλογών είναι πρωτιά στις κάλπες της απλής αναλογικής και συνεργασία με τα κόμματα της αντιπολίτευσης για σχηματισμό κυβέρνησης με προοδευτικό πρόσημο. Το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ ωστόσο, μέχρι στιγμής δεν αποδέχεται το προσκλητήριο. Θεωρείτε πως είναι ρεαλιστικός ο πολιτικός σας στόχος; Πολλοί ισχυρίζονται πως οι αριθμοί δεν βγαίνουν.

Οι ανάγκες που έχει η χώρα δεν μπορούν να εγκλωβιστούν σε κομματικούς εγωισμούς και μικρομεγαλισμούς ή μικροπολιτικά παιχνίδια. Ο στόχος που βάζουμε ως ΣΥΡΙΖΑ είναι να αλλάξουμε την πορεία της χώρας, να ξαναφέρουμε κάθε Έλληνα στο προσκήνιο, που σημαίνει συγκρούσεις με βαθιά ριζωμένες αντιλήψεις και συμφέροντα. Οι αλλαγές αυτές χρειάζονται ευρείες συναινέσεις κοινωνικές και πολιτικές. Τα κόμματα πρέπει να αρχίσουν να τοποθετούνται με τα προγράμματα, τις προτάσεις και τις δράσεις τους εάν συντάσσονται με όσα θέτουμε ως προτεραιότητες, τις προτάσεις Τσίπρα στην ΔΕΘ. Εάν επιθυμούν επίσης τις μεγάλες αλλαγές ή την απλή διαχείριση του υφιστάμενου συστήματος εξουσίας.

Σας προβληματίζουν οι συνεχείς προκλητικές συμπεριφορές της Τουρκίας και του Ερντογάν; Φοβάστε κάποιο ενδεχόμενο θερμό επεισόδιο; Το κόμμα σας μιλά για ενιαία εθνική γραμμή ως απάντηση σε αυτές τις συμπεριφορές, ωστόσο στελέχη σας χρεώνουν «υποχωρητικότητα» στον πρωθυπουργό. Ποια η πρότασή σας;

Την ενιαία εθνική στάση την έχουμε υποστηρίξει από την πρώτη στιγμή. Δεν είμαστε εμείς η παράταξη που βουλευτές της δήλωναν ότι «εμπιστεύονται περισσότερο τον Ερντογάν παρά τον Τσίπρα». Ο Αλέξης Τσίπρας στηρίζει μαχητικά τις εθνικές θέσεις παντού, όπως επίσης και στα ευρωπαϊκά όργανα. Το έκανε ως πρωθυπουργός το κάνει και τώρα. Ωστόσο διαφωνούμε με το δόγμα του «πιστού και προβλέψιμου συμμάχου» που προβαίνει σε πρωτοφανείς παραχωρήσεις στους εταίρους του χωρίς τις παραμικρές εγγυήσεις. Και έχουμε δει πολλές φορές αφιερώματα και διθυράμβους ελληνικών ΜΜΕ στον κ. Μητσοτάκη αλλά τα αναντίστοιχα του θαυμασμού αυτού αποτελέσματα.

Το ζήτημα της παρακολούθησης του κινητού τηλεφώνου του Νίκου Ανδρουλάκη απασχολεί εδώ και καιρό. Η εξεταστική επιτροπή ολοκλήρωσε της εργασίες της. Τι να αναμένουμε; Ο κ. Τσίπρας έχει δεσμευτεί για σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής σε περίπτωση σχηματισμού κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.

Η εξεταστική επιτροπή με ευθύνη της πλειοψηφίας της ΝΔ προσπάθησε να κουκουλώσει την ευθύνη της κυβέρνησης και του ίδιου του κ. Μητσοτάκη. Εργαλοποιήθηκε ένας θεσμός ακόμη για να προστατευθεί ο πρωθυπουργός. Τη στιγμή που ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης περήφανα δήλωνε όλα στο φως, η αριθμητική πλειοψηφία των Βουλευτών της ΝΔ στην εξεταστική εξέθετε ακόμη μία φορά την θεσμική λειτουργία, τη νομιμότητα και την δημοκρατία. Οι ευθύνες πρέπει να αποδοθούν και να μην μείνουν ατιμώρητες. Και αυτό μπορεί να γίνει μόνο από την επόμενη κυβέρνηση.

Δεδομένων των δημοσκοπήσεων που δίνουν μια παγιωμένη διαφορά μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, επιμένετε στο αίτημα για εκλογές; «Βλέπετε» πρόωρες εκλογές;

Οι πρόωρες εκλογές, που τις ζητήσαμε τον περασμένο Δεκέμβριο, θα ήταν η λύση για τη χώρα. Αυτή η κυβέρνηση έχει δημιουργήσει κρίση υγειονομική, κρίση ακρίβειας, κρίση δημοκρατίας, κρίσεις παντού. Δυστυχώς όμως ο κ. Μητσοτάκης κάνει τα πάντα για να μην χάσει την εξουσία και τελικά την διανομή του Ταμείου Ανάκαμψης. Όσο μένει τόσο καταστρέφει και μάλιστα όταν έχει ή θα έχει πάρει πάνω από 50 δισεκατομμύρια από την Ευρώπη, τα οποία μοιράζει αφειδώς και χωρίς κριτήρια. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη οδηγεί τη χώρα σε νέο μνημόνιο.

Γιατί να σας ψηφίσουν οι πολίτες; Ποια η διαφορά της «πρώτης φοράς Αριστερά» του 2015 από την «προοδευτική διακυβέρνηση» του 2023;

Η κυβέρνηση Τσίπρα ήταν υποχρεωμένη να δημιουργήσει δισεκατομμύρια πλεονασμάτων και το καταφέραμε, το κατάφεραν οι Έλληνες πολίτες να αφήσουμε μία χώρα σε ένα καλό επίπεδο δημοσιονομικής ασφάλειας. Και παράλληλα στηρίχθηκαν αυτοί που το είχαν μεγαλύτερη ανάγκη και είχαν βρεθεί στο περιθώριο. Αυτό που μεσολάβησε ήταν η κυβέρνηση Μητσοτάκη που σάρωσε κάθε κοινωνική κατάκτηση, κάθε δικαίωμα μικρών και μεσαίων στρωμάτων. Και ενώ είχε πολλαπλές οικονομικές δυνατότητες, μετά από 10 χρόνια δημοσιονομικής πίεσης, η σημερινή κυβέρνηση κατηύθυνε τα χρήματα σε ένα μικρό ποσοστό φίλων της, αυτό το ποσοστό που ελέγχει ποσοστό άνω του 50% του ελληνικού ΑΕΠ. Η ΝΔ, που κυβερνά τον τόπο 20 χρόνια, απέτυχε σε όσα υποσχέθηκε το 2019. Τα πολλά προβλήματα που έχουν συσσωρευθεί απαιτούν την κινητοποίηση πολλών προοδευτικών δυνάμεων και κομμάτων. Το πρόγραμμά μας, αυτό το οποίο καλούμε την ελληνική κοινωνία να στηρίξει, παρέχει όλες τις εγγυήσεις για αναστροφή της κατάστασης φθοράς της χώρας. Η «πρώτη φορά αριστερά» απέδειξε ότι μπορεί, ότι βάζει μπροστά το συμφέρον της χώρας και των πολλών. «Η προοδευτική διακυβέρνηση» θα μπορέσει να αλλάξει το σύστημα και τους φορείς που λειτουργεί παρασιτικά απέναντι στην πλειοψηφία του λαού και εις βάρος της χώρας.

3 σχόλια:

  1. Είσαι ο επόμενος αρχηγός μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. λίγο έλειψε να γίνει ατό.Ετυχώς

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Τι εχει να ζηλεψει ο Τολκας με ολα τα δηθεν Βουλευτικα στελεχη των αλλων κομματων....Εχει και την πυγμη σκεψης να κραταει την ιδεολογια του στον χωρο της προοδου για ΟΛΗ την κοινωνια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Παρακαλούμε τα σχόλια να είναι σύντομα και να χρησιμοποιείτε nickname για τη διευκόλυνση του διαλόγου. Ο «Βεροιώτης» δεν υιοθετεί τις απόψεις των σχολιαστών, οι οποίοι και είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι για αυτές.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ