«Μέχρι τώρα, εστιάζαμε πάντα στην επίδραση του αλατιού στην αρτηριακή πίεση και πλέον πρέπει να επεκτείνουμε τις αντιλήψεις μας για το αλάτι στη διατροφή», λέει ο Jens Titze, αναπληρωτής καθηγητής ιατρικής και μοριακής φυσιολογίας και βιοφυσικής στο πανεπιστήμιο Vanderbilt στο Νάσβιλ.
Η υψηλή πρόσληψη νατρίου έχει συνδεθεί με ορισμένα σοβαρά προβλήματα υγείας, οπως:
- Υψηλή αρτηριακή πίεση
- Καρδιαγγειακές παθήσεις
- Εγκεφαλικά επεισόδια
- Ηπατική βλάβη
- Οστεοπόρωση
- Νεφρική νόσος
Αλάτι και διατροφή
Μια αυστραλιανή μελέτη, με επικεφαλής τον Russell Keast, PhD, συνέδεσε το αλάτι με μια αύξηση 11% στην ποσότητα φαγητού και θερμίδων που λαμβάνουν οι ενήλικες. Οι συγγραφείς λένε ότι το αλάτι βελτιώνει τη γεύση και αυτό πιθανότατα δελεάζει τους ανθρώπους να τρώνε περισσότερο.
Πόσο αλάτι μπορούμε να καταναλώνουμε καθημερινά;
Τα συνιστώμενα όρια πρόσληψης αλατιού, σύμφωνα με τους ειδικούς, είναι:
- 2g/ημέρα για βρέφη ηλικίας ενός έως τριών ετών
- 3g/ημέρα για παιδιά ηλικίας τεσσάρων έως έξι ετών
- 5g/ημέρα για παιδιά ηλικίας επτά έως δέκα ετών
- 6g/ημέρα για υγιή άτομα άνω των 11 ετών
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Παρακαλούμε τα σχόλια να είναι σύντομα και να χρησιμοποιείτε nickname για τη διευκόλυνση του διαλόγου. Ο «Βεροιώτης» δεν υιοθετεί τις απόψεις των σχολιαστών, οι οποίοι και είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι για αυτές.