Η έρευνα έδειξε ότι το κόστος των τροφίμων απασχολεί τους Έλληνες σε μεγάλο ποσοστό (70%), καθιστώντας το τον κύριο παράγοντα που επηρεάζει τις αποφάσεις για την αγορά τροφίμων, ακολουθούμενο από την ασφάλεια των τροφίμων (65%) και την περιεκτικότητα σε θρεπτικές ουσίες (50%).
Σχεδόν το σύνολο των ερωτηθέντων (99%) ενδιαφέρεται για τα θέματα ασφάλειας τροφίμων. Επίσης, είναι πιθανό να έχουν ακούσει για τα κατάλοιπα φυτοφαρμάκων στα τρόφιμα (86%), τα πρόσθετα στα τρόφιμα ή τα ποτά (81%), τις τροφικές δηλητηριάσεις από φαγητό, ποτό που έχει μολυνθεί από βακτήρια, ιούς και παράσιτα (75%), τις ασθένειες που εντοπίζονται στα ζώα (73%) ή τα κατάλοιπα, αντιβιοτικών, ορμονών ή στεροειδών στο κρέας (72%).
Τα κατάλοιπα φυτοφαρμάκων στα τρόφιμα (69%) και τα πρόσθετα όπως χρωστικές ουσίες, συντηρητικά ή αρωματικές ουσίες που χρησιμοποιούνται σε τρόφιμα ή ποτά (54%) βρίσκονται στην κορυφή του καταλόγου των ανησυχιών που σχετίζονται με την ασφάλεια των τροφίμων μεταξύ των Ελλήνων. Λιγότεροι άνθρωποι ανησυχούσαν για τα μικροπλαστικά που εντοπίζονται στα τρόφιμα (12%) και τη καλή μεταχείριση των ζώων εκτροφής (10%). Σημειώνεται ότι το 59% των ερωτηθέντων νοιάζονται εξίσου για την υγιεινή διατροφή και για τους κινδύνους από τα τρόφιμα.
Περίπου 7 στους 10 (66%) αναφέρουν την οικογένεια, τους φίλους, τους γείτονες ή τους συναδέλφους τους ως μία από τις κύριες πηγές πληροφοριών τους σχετικά με τους κινδύνους για τα τρόφιμα, ακολουθούμενη από την τηλεόραση (65%) και τις μηχανές αναζήτησης στο διαδίκτυο (49%).
Τους γιατρούς εμπιστεύονται 9 στους 10 ερωτηθέντες (94%) και τους πανεπιστημιακούς/επιστήμονες δημόσιων φορέων (93%) για πληροφορίες σχετικά με τους κινδύνους για τα τρόφιμα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Παρακαλούμε τα σχόλια να είναι σύντομα και να χρησιμοποιείτε nickname για τη διευκόλυνση του διαλόγου. Ο «Βεροιώτης» δεν υιοθετεί τις απόψεις των σχολιαστών, οι οποίοι και είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι για αυτές.