Quantcast

http://picasion.com/
http://picasion.com/
http://picasion.com/

Μελανά χρώματα για τα εργασιακά στη Bόρεια Ελλάδα - Στη Βέροια η ανεργία ξεπερνά το 30%

Ανεργία, αδήλωτη εργασία και αμοιβές... χαμηλότερες από το επίδομα ανεργίας, είναι η εικόνα που επικρατεί σήμερα στη βόρεια Ελλάδα, όπως διαπιστώθηκε στην ευρεία σύσκεψη που είχαν στη Θεσσαλονίκη οι πρόεδροι των Εργατοϋπαλληλικών Κέντρων Μακεδονίας και Θράκης, ενόψει της ΔΕΘ. Στη συνάντηση αποτυπώθηκαν με τα μελανότερα χρώματα οι συνθήκες εργασίας, τα πραγματικά ποσοστά ανεργίας, ενώ έγιναν ιδιαίτερες αναφορές στην απουσία ελέγχων σε χώρους δουλειάς αλλά και στα αυξανόμενα περιστατικά εργοδοτικής αυθαιρεσίας.

Σύμφωνα με τον Οργανωτικό Γραμματέα της ΓΣΕΕ, Βαγγέλη Μουτάφη, «μετά δέκα χρόνια μνημονιακών πολιτικών και δυόμιση χρόνια πανδημίας ασκήθηκαν περιοριστικές πολιτικές και οι εργαζόμενοι χρειάζονται ουσιαστική ενίσχυση των εισοδημάτων τους και προστασία από την παραβατικότητα που συνεχώς αυξάνεται». 

Όπως τόνισε, «την ίδια ώρα το κύμα ακρίβειας καλπάζει όχι μόνο στα προϊόντα λαϊκής κατανάλωσης και απορούμε γιατί η κυβέρνηση και οι ελεγκτικοί μηχανισμοί κάνουν τους τροχονόμους...».

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στα εργατικά ατυχήματα που «έχουν πλέον την μορφή χιονοστιβάδας και είναι αναγκαία η λήψη ουσιαστικών μέτρων άμεσα», είπε ενώ απηύθυνε κάλεσμα για μαζική συμμετοχή στο συλλαλητήριο του Σαββάτου.

Ο πρόεδρος του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Θεσσαλονίκης, Χάρης Κυπριανίδης ανέφερε ότι τα ποσοστά της πραγματικής ανεργίας στο νομό ξεπερνούν το 30%. «Αυτός που αμείβεται με ένα ποσό κάτω από το επίδομα ανεργίας δεν μπορεί να θεωρείται εργαζόμενος για εμάς. Είναι ένα νούμερο που δεν αντιπροσωπεύει τις δηλώσεις των κυβερνητικών στελεχών για την πόλη και δεν τιμά τη Θεσσαλονίκη» είπε τονίζοντας ότι επηρεάζεται σημαντικά το εισόδημα των οικογενειών, ενώ προανήγγειλε «λουκέτα» επιχειρήσεων, καθώς η ενεργειακή κρίση και ο δύσκολος χειμώνας που προμηνύεται θα επηρεάσουν και τους μικρομεσαίους επιχειρηματίες.

Για τον αγώνα και τις κινητοποιήσεις των εργαζομένων στην οινοποιία «Μαλαματίνα», οι οποίοι εδώ και μήνες πραγματοποιούν απεργία μίλησε ο Γιάννης Φραγγίδης, πρόεδρος της Πανελλαδικής Ομοσπονδίας Εργατοϋπαλλήλων Εμφιαλωμένων Ποτών. «Με διάφορα προσχήματα η εταιρία δεν ήθελε να υπογράψουμε Συλλογική Σύμβαση Εργασίας και προχώρησε σε απολύσεις εργαζομένων και νέες προσλήψεις που θεωρούμε ότι είναι παράνομες και λειτουργούν ως απεργοσπαστικό μηχανισμό», κατήγγειλε.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Εργατικού Κέντρου Σερρών, Άλκη Απιδόπουλο η ανεργία στο νομό του κυμαίνεται μεταξύ 32-35%, ενώ υψηλά είναι τα ποσοστά της μαύρης και ανασφάλιστης εργασίας. Μεγαλύτερο πρόβλημα, η μετανάστευση επιχειρήσεων στη γειτονική Βουλγαρία.

«Τα προβλήματα είναι κοινά. Με την απολιγνιτοποίηση έχουν χαθεί 3.000-4.000 θέσεις εργασίας στον ιδιωτικό τομέα», τόνισε ο Γενικός Γραμματέας του Εργατικού Κέντρου Πτολεμαΐδας, Θεόδωρος Κακουλίδης ο οποίος εστίασε στην μετανάστευση των κατοίκων της Κοζάνης στο εξωτερικό για να αναζήτηση εργασίας.

Στη Δράμα, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Εργατικού Κέντρου, Γιώργο Σαβρίδη η ανεργία αγγίζει το 30%. Ο ίδιος κατήγγειλε περιστατικά εκμετάλλευσης και εργοδοτικής αυθαιρεσίας από επιχειρηματίες της περιοχής.

«Η Κοζάνη έχει 15.000 ανέργους σε πληθυσμό 133.000 κατοίκων» ανέφερε ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Κοζάνης, Ελευθέριος Αδάμ, ενώ ο Γενικός Γραμματέας του ΕΚ Χαλκιδικής, Χρήστος Ζαφειρούδας αναφέρθηκε στις ελλείψεις που παρατηρούνται σε κλάδους όπως είναι ο τουρισμός και η εστίαση σημειώνοντας πως «υπάρχουν κενά γιατί οι εργοδότες δεν πληρώνουν.

Ότι η ανεργία ξεπερνά το 35% και στους νέους κάτω των 24 ετών αγγίζει το 70% ανέφερε ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Φλώρινας Κωνσταντίνος Σιάκος σημειώνοντας μεταξύ άλλων: «σαν εργατικό κίνημα αρνούμαστε να είμαστε συγκαταβατικοί με την κυβέρνηση. Φτάνει πια, ως εδώ δεν αντέχει πια ο κόσμος της μισθωτής εργασίας».

Για σωματική και ψυχολογική εξόντωση των εργαζομένων έκανε λόγο ο πρόεδρος του ΕΚ Ξάνθης Άγγελος Μπεμπεκίδης, σημειώνοντας ότι τα ποσοστά ανεργίας στην περιοχή ξεπερνούν το 40%.

Στο νομό Πιερίας, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στην δημοσιότητα η Δέσποινα Κωνσταντίνου, Πρόεδρος ΕΚ Κατερίνης οι άνεργοι ανέρχονται σε 10.900 με τις γυναίκες να είναι διπλάσιες σε σχέση με τους άνδρες ανέργους.

Στην Πέλλα, σύμφωνα με τη Θεανώ Ζουρνατζίδου πρόεδρο του Εργατικού Κέντρου με έδρα τα Γιαννιτσά η ανεργία αγγίζει το 49,45% με το 50% αυτών να είναι μακροχρόνια άνεργοι.

Στην Καστοριά, όπως σημείωσε ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου της περιοχής, Αθανάσιος Παπανδρέου περίπου 4.000 του ενεργού πληθυσμού έχει μεταναστεύσει σε άλλες περιοχές της χώρας για να βρει δουλειά.

«Η πραγματική εικόνα απέχει πολύ από τις κυβερνητικές διαπιστώσεις» είπε ο Νίκος Γκοτζαμάνης, πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Έδεσσας Αλμωπίας. Σύμφωνα με τον ίδιο στην περιοχή δεν υπάρχουν νέες επενδύσεις και κατ' επέκταση νέες θέσεις εργασίας, ενώ τα ποσοστά ανεργίας στην Έδεσσα και τη Σκύδρα αγγίζουν το 45% και στην Αλμωπία το 36,70%.

Στην Κομοτηνή το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι η αποβιομηχάνιση. Σύμφωνα με τον ταμία του Εργατικού Κέντρου Κομοτηνής, Γιώργο Χατζηαθανασίου από τις 65 βιομηχανίες που λειτουργούσαν στο παρελθόν πλέον παραμένουν οι 15 και από τους 17.000 εργαζομένους που απασχολούνταν σε αυτές μόλις 1300.

Στο Κιλκίς το ποσοστό ανεργίας ξεπερνά το 40% όπως δήλωσε ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου, Γιώργος Ιωαννίδης. Στη Βέροια η ανεργία ξεπερνά το 30% τόνισε η Έλενα Ατσάλου, πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου στην περιοχή.

Εργατικά ατυχήματα

Από την πλευρά του, ο Γραμματέας Υγείας Ασφάλειας ΓΣΕΕ, Ανδρέας Στοϊμενίδης αναφέρθηκε στη ραγδαία αύξηση των εργατικών ατυχημάτων τα τελευταία χρόνια. Οι δράσεις της ΓΣΕΕ και του Ε.Κ.Θ. θα συνεχιστούν με επισκέψεις σε χώρους δουλειάς της Θεσσαλονίκης. Το Σάββατο 10 Σεπτεμβρίου 2022 στις 6 το απόγευμα στο άγαλμα του Βενιζέλου, θα πραγματοποιηθεί Αγωνιστικό Συλλαλητήριο και πορεία με σύνθημα «Μηδενικές Αντοχές & Ανοχές».

8 σχόλια:

  1. Tι εγινε ; Ο σοσιαλισμος δεν αποδιδει οφελη ; Εμεις νομιζαμε οτι ηρθε η αναπτυξη. Κερδαμε συντροφοι !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Μακάρι να πεινάσουν όλοι οι άνεργοι. Τους παρακαλάμε φέτος να έρθουν στα κτήματα με 30 ευρώ σάντουιτς καφέ και δεν πάταγε κάνεις... δεν είναι άνεργοι είναι τεμπέληδες και παράσιτα που ζουν εις βάρος μας με επιδόματα. Ντροπή δεν έχουν πάνω τος? Εγώ 2 μήνες πήρα επίδομα ανεργίας και ντρεπόμουν να το λέω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αγρότης και επίδομα ανεργίας? Αυτό με τα παράσιτα να το ξαναπείς,όσο για το ότι ζουν εις βάρος σου με τα επιδόματα θα ήταν ωραίο αν είχε Τοτό.

      Διαγραφή
  3. Επειδή στη Βέροια γνωριζόμαστε, δεν υπάρχει ανεργία, μόνο τεμπέληδες ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σώπα ρε αδωνισκε!! Δηλαδή 30% τεμπέληδες,ομορφιά μου.

      Διαγραφή

Παρακαλούμε τα σχόλια να είναι σύντομα και να χρησιμοποιείτε nickname για τη διευκόλυνση του διαλόγου. Ο «Βεροιώτης» δεν υιοθετεί τις απόψεις των σχολιαστών, οι οποίοι και είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι για αυτές.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ