Το μπριάμ είναι μια από τις πιο καλοκαιρινές και εύκολες συνταγές! Με την αφθονία των καλοκαιρινών λαχανικών, τι πιο εύκολο, νόστιμο και υγιεινό από το να φτιάξεις ένα πολύχρωμο μπριάμ. Ο σεφ του veriotis.gr Γιώργος Μεταξάς, πάει το παραδοσιακό αυτό πιάτο λίγο παραπέρα και μας προτείνει να το φτιάξουμε ογκρατέν. Δείτε τα υλικά και τη συνταγή:
Υλικά
Για το μπριάμ
4 μελιτζάνες
4 κολοκυθάκια
2 πιπεριές πράσινες
2 πατάτες
2 κρεμμύδια ξερά
2 σκελίδες σκόρδο
Ελαιόλαδο
3 ντομάτες
Βασιλικός
Για τη σάλτσα
100 γρ. βούτυρο
80 γρ. αλεύρι
1 λίτρο γάλα
250 ml κρέμα γάλακτος
2 κρόκοι αυγών
100 γρ. γραβιέρα, τριμμένη
Αλάτι
Πιπέρι
Μοσχοκάρυδο
Εκτέλεση
Κόβουμε τις μελιτζάνες, τα κολοκυθάκια, τις πιπεριές και τις πατάτες σε φέτες και τηγανίζουμε το καθένα ξεχωριστά. Τα αφήνουμε να στραγγίσουν σε απορροφητικό χαρτί. Κόβουμε τα κρεμμύδια και το σκόρδο σε φέτες, τα σοτάρουμε σε ένα τηγάνι με ελαιόλαδο, μέχρι να μαλακώσουν, και τα ενσωματώνουμε με τα υπόλοιπα λαχανικά. Αφήνουμε στην άκρη.
Για τη σάλτσα, ζεσταίνουμε σε μια κατσαρόλα το βούτυρο, μέχρι να λιώσει, και προσθέτουμε το αλεύρι, ανακατεύοντας συνεχώς με ένα σύρμα. Προσθέτουμε, σταδιακά, το γάλα και την κρέμα γάλακτος, συνεχίζοντας το ανακάτεμα, μέχρι να πήξει η σάλτσα. Αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε τους κρόκους, τη μισή ποσότητα γραβιέρας, το αλάτι, το πιπέρι και το μοσχοκάρυδο.
Παίρνουμε ένα πυρίμαχο σκεύος και το αλείφουμε με βούτυρο. Τοποθετούμε τα μισά λαχανικά που έχουμε τηγανίσει, αλάτι, πιπέρι και τα καλύπτουμε με λεπτοκομμένες φέτες ντομάτας και φύλλα βασιλικού. Αδειάζουμε τη μισή σάλτσα από πάνω.
Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία με άλλη μια στρώση από λαχανικά, ντομάτες και σάλτσα. Πασπαλίζουμε με την υπόλοιπη γραβιέρα και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180ºC, μέχρι να πάρει ένα ωραίο χρώμα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Παρακαλούμε τα σχόλια να είναι σύντομα και να χρησιμοποιείτε nickname για τη διευκόλυνση του διαλόγου. Ο «Βεροιώτης» δεν υιοθετεί τις απόψεις των σχολιαστών, οι οποίοι και είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι για αυτές.