Quantcast

http://picasion.com/
http://picasion.com/
http://picasion.com/

Φτιάχνουμε στην κουζίνα μας νιόκι πατάτας με παραδοσιακή Ιταλική συνταγή

Επιμέλεια: Γ. Μεταξάς

Τα νιόκι πατάτας είναι ένα παραδοσιακό ιταλικό πιάτο, που σερβίρεται ως πρώτο πιάτο ή ως συνοδευτικό. Είναι φτιαγμένα από μικρά κομμάτια ζύμης και βασικό συστατικό τις βραστές πατάτες, αυγό και αλεύρι. Μπορεί να φαίνονται δύσκολα αλλά ο σεφ του veriotis.gr Γιώργος Μεταξάς, μας δείχνει πώς να τα παρασκευάσουμε εύκολα στο σπίτι μας. Μπορείτε μάλιστα να φτιάξετε μπόλικη ζήμη και να τα φυλάξετε στην κατάψυξη. Δείτε τα υλικά και τη συνταγή:


Υλικά

• 1 κιλό πατάτες (μετρίου μεγέθους)
• 180 γρ. αλεύρι
• 1/2 κ.γ. αλάτι
• Λίγο πιπέρι
• 3 κρόκους (από μέτρια αυγά)
• 100 γρ. φρέσκο ανθότυρο ή τυρί κρέμα
• Έξτρα αλεύρι για το ζύμωμα

Εκτέλεση

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200°C βαθμούς.

Βράζουμε τις πατάτες με τη φλούδα να μαλακώσουν για 30-40΄.

Τις στραγγίζουμε ,τις κόβουμε στη μέση και τις βάζουμε στον φούρνο, με την κομμένη πλευρά προς τα πάνω.

Τις στεγνώνουμε για 6- 8΄.

Αφήνουμε λίγο να κρυώσουν και αφαιρούμε τη σάρκα με κουτάλι

Τις βάζουμε σε μπολ και λιώνουμε σε λείο πουρέ.

Αφήνουμε να κρυώσει αρκετά, ώστε να μπορούμε να τον ζυμώσουμε.

Προσθέτουμε το αλεύρι, το αλάτι, το πιπέρι, τους κρόκους και το τυρί και ανακατεύουμε να γίνει ζύμη.

Βάζουμε το μείγμα σε κορνέ και σχηματίζουμε κορδόνι με 1 εκ. πάχος.

Κόβουμε νιόκι ανά 2 εκ. διαγώνια.

Με την ανάποδη του πιρουνιού πατάμε την επιφάνεια και κάνουμε σχέδιο στα νιόκι.

Τα ρίχνουμε σε νερό που βράζει με αλάτι και βράζουμε για 3 λεπτά, μέχρι να ανέβουν όλα στην επιφάνεια.

Τα στραγγίζουμε. Αν δεν θέλουμε να τα καταναλώσουμε αμέσως, δεν τα βράζουμε αλλά τα αποθηκεύουμε στην κατάψυξη για μελλοντική χρήση.

Tips: 

• Για πιο βελούδινα νιόκι, επιλέγουμε πατάτα πλούσια σε άμυλο.

• Πάντα βάζουμε τις πατάτες σε κατσαρόλα με κρύο νερό να βράσουν. Έτσι δεν θα ρουφήξουν πολύ νερό στο βράσιμο. Όσο πιο πολύ υγρασία ρουφήξει η πατάτα την ώρα που βράζει τόσο πιο πολύ αλεύρι θα χρειαστεί η ζύμη μας. Με αποτέλεσμα, πολύ αλευρένια γεύση και μαστιχωτή υφή, και δεν το θέλουμε.

• Όσο λιγότερο αλεύρι βάλετε στα νιόκι τόσο πιο νόστιμα θα γίνουν. Όμως αν η ζύμη σας κολλάει στα χέρια βουτήξτε τα σε λίγο αλεύρι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τα σχόλια να είναι σύντομα και να χρησιμοποιείτε nickname για τη διευκόλυνση του διαλόγου. Ο «Βεροιώτης» δεν υιοθετεί τις απόψεις των σχολιαστών, οι οποίοι και είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι για αυτές.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ