Quantcast

http://picasion.com/
http://picasion.com/
http://picasion.com/

Μεγαλώνουν οι ζημιές στα ροδάκινα και νεκταρίνια, αποζημιώσεις ΕΛΓΑ η λύση

Αυξάνονται οι ζημιές στα ροδάκινα και νεκταρίνια από τις συνεχόμενες βροχοπτώσεις που έγιναν στις αρχές Ιουλίου. Όσο περνά ο καιρός οι παραγωγοί βλέπουν ότι στις ποικιλίες που συγκομίζουν πολλά από τα πυρηνόκαρπα δεν είναι εμπορεύσιμα. Το πρόβλημα είναι ότι ο ΕΛΓΑ θεωρεί ότι το αίτιο δεν εντάσσεται στον Κανονισμό και οι παραγωγοί δεν θα αποζημιωθούν για την ζημιά.

Όπως δηλώνει στον ΑγροΤύπο ο Μάκης Αντωνιάδης, πρόεδρος Αγροτικού Συλλόγου Νάουσας,«οι ποικιλίες που συγκομίζονται αυτή την εποχή έχουν ποιοτικά προβλήματα και πολλά από αυτά δεν είναι εμπορεύσιμα. Μιλάμε στα νεκταρίνια που συγκομίζω 2 είναι ακατάλληλα και 1 κατάλληλο για εμπορία. Η ζημιά σε αυτές τις ποικιλίες είναι μεγάλη.

Απαιτούμε η ζημιά να ενταχθεί στον ΕΛΓΑ και να μας καταβληθούν αποζημιώσεις. Σε πρόσφατη σύκσεψη που είχαμε στην Ημαθία τονίστηκε ότι υπάρχει μελέτη που αναφέρει ότι οι ζημιές από τις βροχοπτώσεις και τις μεγάλες διαφορές θερμοκρασίας εμπίπτουν στον Κανονισμό φυτικής ασφάλισης και θα πρέπει να αποζημιωθούν από τον ΕΛΓΑ. Είναι θέμα ερμηνείας του Κανονισμού αλλά το φαινόμενο επαναλαμβάνεται και θα πρέπει να αποζημιώσει τους αγρότες ο Οργανισμός».

Από την πλευρά του ο Δημήτρης Τσιουλάκος, πρόεδρος στον Αγροτικό Σύλλογο Νάουσας «Μαρίνος Αντύπας», ανέφερε στον ΑγροΤύπο ότι «υπάρχει μεγάλη ζημιά σε όλη την Ημαθία σε επιτραπέζια και συμπύρηνα ροδάκινα αλλά και νεκταρίνια. Μεγάλες ποσότητες είναι μη εμπορεύσιμες.

Επίσης έχουμε καρπόπτωση των ποικιλιών που τώρα συγκομίζονται αλλά και αυτών που θα ξεκινήσει η συγκομιδή τους το επόμενο χρονικό διάστημα.

Το 2017 είχε συνταχθεί μελέτη από το Τμήμα Φυλλοβόλων Οπωροφόρων Δένδρων Νάουσας (ΤΦΟΔΝ) η οποία ανέφερε ότι η ζημιά από τις βροχοπτώσεις αποζημιώνεται από τον ΕΛΓΑ. Επίσης την ίδια χρονιά ειδική Επιτροπή που είχε συστήσει το ΥπΑΑΤ είχε αποφασίσει ότι αποτελεί ζημιογόνο αίτιο η βροχόπτωση και θα πρέπει να χορηγήσει αποζημιώσεις ο ασφαλιστικός Οργανισμός.

Γεωπόνοι εκτιμητές ακόμη δεν έχουν έρθει στο τοπικό υποκατάστημα του ΕΛΓΑ. Είχε αιτηθεί 25 άτομα και ήρθαν μόλις 10. Με τόσο λίγα άτομα δεν μπορεί να προχωρήσει το εκτιμητικό έργο. Τις επόμενες ημέρες ξεκινάμε περιοδείες στα χωριά για να υπάρξει συντονισμός και να προχωρήσουμε σε κινητοποιήσεις έξω από τα γραφεία του ΕΛΓΑ στη Βέροια».

Ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Σκύδρας, Πάνος Πασάκης, δήλωσε στον ΑγροΤύπο ότι «κάθε μέρα που περνά έχουμε προβλήματα στην παραγωγή. Οι πρόσφατες βροχοπτώσεις και οι απότομες αλλαγές θερμοκρασίας δημιουργούν σημάδια πάνω στον καρπό και σαπίζει. Αυτό σημαίνει ότι δεν είναι εμπορεύσιμα και δεν αξίζει με τις τιμές που υπάρχουν να πάνε για χυμοποίηση. Ζητάμε οι ζημιές από βροχοπτώσεις να ενταχθούν στον Κανονισμό του ΕΛΓΑ».

3 σχόλια:

  1. καντε μια τροπολογια,παρα πεντε ειναι

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Εννοείται ότι ο Υφυπουργός μας κινείται ταχύτατα για να λυθεί το πρόβλημα με τον κανονισμό του ΕΛΓΑ.....Πάντα πρώτος αλλά και αποτελεσματικός!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Άντε να δούμε τι θα δούμε λεφτά δεν βλέπω να παίρνουν οι αγρότες της Ημαθιας χαμηλές τιμές πολλά προ βλήμα πολλά έξοδα και εσυς μας ζαλίσατε με τν Υπουργό

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Παρακαλούμε τα σχόλια να είναι σύντομα και να χρησιμοποιείτε nickname για τη διευκόλυνση του διαλόγου. Ο «Βεροιώτης» δεν υιοθετεί τις απόψεις των σχολιαστών, οι οποίοι και είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι για αυτές.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ