Quantcast

http://picasion.com/
http://picasion.com/
http://picasion.com/

Είδος προς εξαφάνιση οι εργάτες γης - Στις τρίτες χώρες ψάχνουν οι αγρότες, ποια τα προβλήματα

Αντιμέτωποι με την τεράστια έλλειψη εργατών γης βρίσκονται οι αγρότες της Κεντρικής Μακεδονίας σε μια περίοδο όπου η παραγωγή και η συγκομιδή φρούτων και λαχανικών είναι ιδιαίτερα αυξημένες, οδηγώντας ένα ποσοστό να επισκεφθεί τρίτες χώρες για εύρεση εργατικών χεριών. Κρούουν, παράλληλα, το καμπανάκι για αδυναμία καλλιέργειας, αν δεν μεριμνήσει το κράτος με αντίκτυπο τόσο στην παραγωγή όσο στην οικονομία της χώρας.

Οι εργάτες γης που απασχολούνται αυτήν τη στιγμή στα κτήματα της Κεντρικής Μακεδονίας – από τις μεγαλύτερες παραγωγικές δραστηριότητες στη χώρα- είναι μετρημένοι στα δάχτυλα, με την πλειοψηφία να προέρχεται από το εξωτερικό ενώ ως σπάνιο είδος χαρακτηρίζονται οι Έλληνες εργάτες. 

Σε δηλώσεις τους στο ThessToday.gr ο πρόεδρος της Αγροτικής Εταιρικής Σύμπραξης Θεσσαλονίκης (ΕΑΣΘ) Χρήστος Τσιχήτας και ο Γιώργος Γαλανομάτης, μέλος του Αγροτικού Συλλόγου Ημαθίας τόνισαν τη σοβαρότητα του προβλήματος που χρόνο με τον χρόνο διογκώνεται, εξηγώντας παράλληλα τους λόγους που δυσκολεύουν την εύρεση εργατών γης. 

«Οι εργάτες γης είναι λιγοστοί στην Κεντρική Μακεδονία, η πλειοψηφία είναι αλλοδαποί ενώ οι Έλληνες δεν έρχονται πλέον να δουλέψουν στα κτήματα με το ποσοστό να είναι σχεδόν μηδενικό. Η νοοτροπία τους έχει αλλάξει, αποφεύγουν τα χωράφια και στρέφονται σε πιο ποιοτικές δουλειές. Οι νέοι για παράδειγμα δεν ασχολούνται καθόλου με τη γη και προτιμούν εργασία γραφείου», επισήμανε ο κ. Τσιχήτας.

Γιατί χάθηκαν οι εργάτες – Το 80% στην Ιταλία


Σύμφωνα με όσα ανέφεραν στο ThessToday.gr και οι δύο, τα τελευταία χρόνια υπήρχε πληθώρα αλλοδαπών εργατών από Αλβανία και Βουλγαρία . Ωστόσο, φέτος το 70%-80% των εργατικών χεριών γης από την Αλβανία απορρόφησε η Ιταλία με χαμηλότερο κόστος, συγκριτικά με την χώρα μας. 

«Ένα μεγάλο ποσοστό εξειδικευμένων εργατών έχει μετακινηθεί σε ευρωπαϊκές χώρες όπως Ισπανία, Ιταλία και Γερμανία με αποτέλεσμα ότι έχει απομείνει να είναι ανειδίκευτοι, επηρεάζοντας έτσι την ποιότητα της παραγωγής και ανεβάζοντας το κοστολόγιο. Αυτό συνέβη διότι οι υπόλοιπες χώρες κινήθηκαν νωρίτερα από την Ελλάδα και άνοιξαν την πλατφόρμα για την πρόσκληση εργατών από Φεβρουάριο με παράβολο 16 ευρώ στην Ιταλία ενώ εμείς τέλη Απριλίου, με παράβολο 110 ευρώ», εξήγησε ο κ. Γαλανομάτης.

«Οι Βούλγαροι έχουν στραφεί στον τουρισμό οπότε χάθηκε το ενδιαφέρον τους για δουλειά στα χωράφια. Χρειαζόμαστε περισσότερος εργάτες από τους ήδη υπάρχοντες για να βγάζουμε την παραγωγή μας είτε πρόκειται για θερμοκήπια είτε για συγκομιδή είτε για στάβλους», σημείωσε από την πλευρά του ο κ. Τσιχήτας.

Η αναζήτηση σε τρίτες χώρες

Αρκετοί είναι οι αγρότες, ιδίως από την Ημαθία -πρωτοπόρος νομός στην καλλιέργεια ροδάκινων, αποτελώντας το 92% της παραγωγής- αλλά και από την Πέλλα που καταφεύγουν σε χώρες όπως Βιετνάμ, Πακιστάν αλλά και Αφρική με ακραία φτώχεια για να αναζητήσουν άτομα που επιθυμούν να ασχοληθούν με αγροτικές δουλειές. Όπως χαρακτηριστικά λένε, σε συνεννόηση με το υπουργείο Εξωτερικών, τους προσελκύουν μέσω τοπικών γραφείων ευρέσεως εργατών. Ένας αγρότης, ανάλογα με την έκταση των κτημάτων του, μπορεί να απασχολήσει κατά μέσο όρο από 3 έως 8 εργάτες γης.

Οι δυσκολίες με τη διαδικασία ευρέσεως

Εκτός από το παράβολο των 110 ευρώ που καλούνται να πληρώσουν οι αγρότες ώστε να προσκαλέσουν εργάτες γης, πληρώνουν το γραφείο ευρέσεως ενώ η αίτησή τους πρέπει να ελεγχθεί από το αρμόδιο προξενείο της εκάστοτε χώρας. Παράλληλα, οι εργάτες γης πρέπει να πληρώσουν παράβολο, τα έξοδα μετακίνησης τους στη χώρα μας και να υποβληθούν σε τεστ κορωνοϊού για να ταξιδέψουν. «Όλη αυτή η διαδικασία είναι χρονοβόρα και το κόστος για τους Έλληνες αγρότες είναι μεγάλο. 

Σε πολλές περιπτώσεις πληρώνουμε το παράβολο αλλά οι εργάτες δεν έρχονται τελικά να δουλέψουν και έτσι, χάνεται αυτό το ποσό καθώς δεν επιστρέφεται» και έκρουσε το καμπανάκι για μεγαλύτερη έλλειψη την επόμενη χρονιά και αδυναμία καλλιέργειας των κτημάτων τους, αν δεν μεριμνήσει το κράτος με συνέπεια να χαθεί η παραγωγή από την ελληνική ύπαιθρο, το εισόδημα των χιλιάδων αγροτών αλλά και να επιδράσει αρνητικά στην ελληνική οικονομία.

Οι συνθήκες εργασίας

Πιο εμφανής είναι η έλλειψη από τον Μάρτιο μέχρι και τον Σεπτέμβριο-Οκτώβριο, μήνες κατά τους οποίους η παραγωγική δραστηριότητα της Κεντρικής Μακεδονίας σημειώνει ανοδική πορεία και εξέλιξη στην καλλιέργεια, τη συγκομιδή και το κλάδεμα. 

«Έχουμε αλλοδαπούς που τους κάνουμε χαρτιά για 2-3 μήνες προκειμένου να δουλέψουν στα χωράφια μας και μετά να επιστρέψουν ξανά στην πατρίδα τους. Πρόκειται για 8 ώρες εργασίας με 35 ευρώ μεροκάματο, διάλλειμα για καφέ και φαγητό. Οι εργάτες που δουλεύουν για περισσότερο χρονικό διάστημα, δηλαδή πάνω από 3-4 μήνες παίρνουν 35 ευρώ μεροκάματο συν το εργόσημό τους. Ορισμένοι αγρότες προσφέρουν, μάλιστα και διαμονή στους εργάτες», είπε ο κ. Τσιχήτας.

Οικογένειες αγροτών για τη συγκομιδή


Οι αγρότες μετά τις ανεπιτυχείς προσπάθειές τους να βρουν εξειδικευμένα εργατικά χέρια, οι ίδιοι μαζί με τις οικογένειες τους δουλεύουν καθημερινά προκειμένου να γίνει η συγκομιδή των προϊόντων, χωρίς όμως να καλύπτεται το 100% των αναγκών τους. 

«Οι αγρότες προσπαθούν να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα με την έλλειψη χεριών, δουλεύοντας με τις οικογένειες τους ώστε να σώσουν ότι μπορούν. Επιλέγουμε ποια κτήματα θα καλλιεργήσουμε και ποια θα αφήσουμε με κίνδυνο την χαμηλή ποιότητα της παραγωγής μας, τη ζημία για τους αγρότες τη στιγμή που το κόστος παραγωγής είναι στα ύψη όπως και το μεροκάματο λόγω της έλλειψης», σημείωσε ο κ. Γαλανομάτης ενώ πρόσθεσε ότι «Φέτος, πουλάμε και διαθέτουμε την παραγωγή μας στο 1/3 των τιμών σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή χρονιά. 

Το κοστολόγιο έχει διπλασιαστεί ενώ το κέρδος μας για τα προϊόντα που παράγουμε είναι σχεδόν στο μισό. Για να φτάσουμε στο στάδιο της συγκομιδής έχουμε επενδύσει όλο τον χρόνο και συνεχίζουμε να επενδύουμε χωρίς τα απαιτούμε εργατικά χέρια».

12 σχόλια:

  1. Να μαζέψουν οι αγρότες τις γυναικες τους και τα παιδια τους και να δουλέψουν στα χωράφια τους

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ΕΓΩ ΘΑ ΕΛΕΓΑ ΝΑ ΚΑΛΟΥΝΤΑΙ ΟΙ ΑΝΕΡΓΟΙ ΣΕ ΔΟΥΛΕΙΕΣ ΚΙ ΑΝ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΛΙΓΟ ΧΡΟΝΙΚΟ ΔΙΑΣΤΗΜΑ ΔΕΝ ΔΕΧΟΝΤΑΙ ΝΑ ΔΟΥΛΕΨΟΥΝ ΣΕ ΚΑΜΜΙΑ ΝΑ ΚΟΒΕΤΑΙ ΤΟ ΕΠΙΔΟΜΑ ΑΝΕΡΓΙΑΣ...ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΕΧΟΥΝ ΤΟ ΑΔΙΑΧΩΡΗΤΟ ΚΑΙ ΤΑ ΚΑΦΕ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ ΜΑΣ

      Διαγραφή
    2. Εγω δηλαδη που χρειαζομαι για 3 μηνες 9 ατομα καθημερινα, θα πρεπει να εχω 2 γυναικες και 7 παιδια ας πουμε? Σοβαρευτειτε ρε καβαλημενοι και στειλτε τα παιδια σας που λιαζονται σαν τις σαυρες καθε μερα στην εληας, να βγαλουν κανενα μεροκαματο. 30 ευρω συν την ασφαλιση το ελαχιστο θα παρουν για 7 ωρες καθαρη δουλεια. Αλλιως συνεχιστε να τους χαιδευετε ταφτια, κιαφηστε μας εμας να φερουμε τους ξενους απο οπουδηποτε στον κοσμο, νομιμα, με χαρτια, και γιατι οχι αν τους αρεσει η ζωη εδω να γινουν και μονιμοι. Οι εργατες παντα θα χρειαζονται και αφου δεν ερχεστε εσεις καπως πρεπει να γινει το φαγητο που τρωτε. Αιντε με τον καθε ασχετο εδω μεσα που αναμασαει την ιδια καραμελα με τα παιδια των αγροτων και τα δηθεν χαμηλα μεροκαματα. 25 μερες το μηνα τουλαχιστον επι 30 ευρω καθαρα= 750 ευρω καθαρα στο χερι. αν τα βρειτε σε αλλη δουλεια χωρις πτυχιο-μεταπτυχιακο να με χε...τε...

      Διαγραφή
    3. Σε πολλα εχεις δικιο αλλα ειναι πολυ δυσκολη αυτη η δουλεια και για 30€ (χωρις ασφαλεια - ενσημα ) πολυ δυσκολα την κανει νέος Έλληνας. Ψαχνει κανενα εργοστάσιο (;;;;), ή τη βγαζει με εναν καφε απο χαρτζιλικι, ή εαν εχει λιγάκι μυαλό και όρεξη φεύγει στο εξωτερικό. Αν καποιος την κανει θα ειναι απο πολυ μεγαλη αναγκη και σιγουρα για ελαχιστο διαστημα. Ουτε προοπτικη εχει ουτε σταθεροτητα. Καποτε, πριν απο 40 χρονια, ετσι ζουσαν πολλες οικογενειες Ελληνων που δουλευαν οικογενειακα στα κτηματα. Εδω και χρονια αυτο ειναι αδυνατον και δεν οδηγει και πουθενα περα απο ενα τιμιο σκληρο μεροκαματο για 20-40 ημερες το πολυ.

      Διαγραφή
  2. Εμ βέβαια, για τους δικούς μας ανέργους, πλην όμως μορφωμένους, δεν είναι αξιοπρεπής τέτοιες δουλειές.
    Σήμερα ο νεοφραπέλληνας θέλει, "υγεία από τον Θεό, δουλειά από το δημόσιο".
    Τρομάρα μας!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Γίναμε όλοι παπαδες, σιγά μη γίνουμε αγρότες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ξεχνάτε ότι όλες αυτές οι φάρμες με υδροτα των πατέρων μας και των παιδιών τους γίνανε.και θα συνεχίσει να υπάρχει μέλλον,κ ας είναι αγγαθι στο μάτι κάποιων

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Περισσότερα παίρνουν σε άλλες χώρες.
    60-70 ευρώ για οχτάωρο. Για αυτό δεν έρχονται!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Όσοι δεν κατοικουμε μόνιμα Αυστραλία και έχουμε νου, καταλαβαινουμε τον λόγο που δεν έχουμε και δεν θα έχουμε ΝΕΟΥΣ εργάτες στα χωράφια, αλλά τους αλβανούς 50-60 χρόνων.
    Τα παιδιά των 60αρηδων Αλβανών έφυγαν Γερμανία ΚΑΙ ΚΑΛΆ ΈΚΑΝΑΝ γιατί αν καθησουν εδώ με 30 ευρώ μεροκάματο, που λέει ο φίλος αγρότης παραπανω, ούτε σπίτι μπορούν να νοικιασουν(ώστε να μην κατοικούν με το μπαμπά) ούτε αυτοκίνητο θα αποκτήσουν ώστε να βάζουν αμόλυβδη 2,5 ευρώ το λίτρο, ούτε οικογένεια ούτε ζωή.
    Με τόσο υψηλό κόστος διαβίωσης τα χωράφια πέθαναν.

    Οποίος δε το κατάλαβε θα το καταλάβει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. δεν διαφωνω φιλε μου οτι καλα εκαναν και εφυγαν τα παιδια των60ρηδων αλβανων. Αλλα αυτο το γεγονος δεν με πιεζει να ανεβασω το μεροκαματο σε επιπεδα ιταλιας και γερμανιας (60-80 ευρω την ημερα), γιατι πολυ απλα αν το κανω θα καταληξω χρεωκοπημενος. Αντιθετως με πιεζει να βρω εργατες με το ιδιο μεροκαματο ή στην χειροτερη με σχετικα μικρη αυξηση στα 35 ευρω ωστε να μπορω να την αντεξω οικονομικα. Μην ξεχναμε ολοι οτι δεν πουλαμε ροδακινα στο 1.2 και 1.5 ευρω που πουλανε οι ιταλοι, αλλα στα 0.3 και 0.5 ευρω. Και επισης γιαυτο τον λογο ψαχνω εργατες σε πακισταν, ινδια, αιγυπτο, βιετναμ, η όπου μπορω να βρω προσωπικο για να κανω την δουλεια μου. Κανεις δεν μπορει να ανοιξει σπιτι με 600-700 ευρω το μηνα με 4 και 5 μηνες δουλεια. Αλλα ετσι ειναι η εποχιακη αγροτικη δουλεια και δεν αλλαζει.

      Διαγραφή
    2. ΠΕΡΙΠΟΥ ΤΑ ΙΔΙΑ ΛΕΜΕ ΟΛΟΙ ΜΕ ΑΛΛΑ ΛΟΓΙΑ! ΕΔΩ ΕΤΣΙ ΟΠΩΣ ΠΑΝΕ ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΜΕΛΛΟΝ ΓΙΑ ΚΑΝΕΝΑΝ. ΜΟΝΟ ΙΣΩΣ ΓΙΑ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΟΠΩΣ ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΑΥΤΟΙ ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ...ΦΥΓΟΥΝ!

      Διαγραφή
  7. Πατρίδα γη ευλογημένη ..αλλα δεν θελετε να καταλαβετ崨"τι σημαινει πολιτικη λυση.κ λετε τωρα οτι να πεθανει ο χαρος,,,καλά ξυπνητούρια.ας αθησουν οι αγροτες μας την γη /κ θ ειμαστε ολοι rockefeller/

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Παρακαλούμε τα σχόλια να είναι σύντομα και να χρησιμοποιείτε nickname για τη διευκόλυνση του διαλόγου. Ο «Βεροιώτης» δεν υιοθετεί τις απόψεις των σχολιαστών, οι οποίοι και είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι για αυτές.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ