Είναι και αυτό που ενώ μπήκε το καλοκαίρι, τα Σαββατοκύριακα ο καιρός χαλάει τα σχέδιά μας για μια βουτιά και ένα ουζάκι δίπλα στο κύμα. Μη σκάτε! Ο σεφ του veriotis.gr Γιώργος Μεταξάς μας προτείνει ένα γιουβετσάκι διαφορετικό, ικανό από μόνο του να μας ταξιδέψει στο ελληνικό καλοκαίρι... που κάποια στιμγή θα έρθει! Χταπόδι γιουβέτσι λοιπόν, νόστιμο, υγιεινό και με καλοκαιρινά αρώματα. Δείτε τα υλικά και τη συνταγή:
Υλικά
500 γρ. κριθαράκι χοντρό
1 χταπόδι (περίπου 1 ½ κιλό)
100 ml ελαιόλαδο
2 κρεμμύδια ξερά ψιλοκομμένα
1 κ.σ. πελτέ ντομάτας
120 ml λευκό ξηρό κρασί
1 πρέζα μπαχάρι
1 πρέζα γαρίφαλο
1 πρέζα, αλάτι, κανέλλα
Πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Εκτέλεση
Καθαρίζουμε το χταπόδι. Γυρίζουμε την κουκούλα του μέσα έξω και αφαιρούμε το εσωτερικό.
Αφαιρούμε το στόμα του και πλένουμε πολύ καλά. Το αφήνουμε να στραγγίσει σε σουρωτήρι.
Το κόβουμε σε μεγάλες μπουκιές.
Βάζουμε σε κατσαρόλα χωρίς λιπαρή ουσία, τις μπουκιές χταποδιού και αφήνουμε σε μέτρια φωτιά μέχρι να βγάλουν όλα τα υγρά τους.
Μόλις χαθούν όλα τα υγρά από το χταπόδι, προσθέτουμε το ελαιόλαδο και το ψιλοκομμένο κρεμμύδι.
Σοτάρουμε για περίπου 4' - 5' ανακατεύοντας μέχρι να μαλακώσει.
Προσθέτουμε τον πελτέ ντομάτας, σβήνουμε με το κρασί, πασπαλίζουμε με τα μπαχαρικά και προσθέτουμε 2 λίτρα νερό.
Σιγοβράζουμε για 40', έως ότου μαλακώσει το χταπόδι.
Τότε, προσθέτουμε το κριθαράκι, χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε για 12-15' μέχρι να γίνει το ζυμαρικό. Εάν χρειαστεί, προσθέτουμε ελάχιστο νερό, για να παραμείνει το κριθαράκι σπειρωτό και ανακατεύουμε.
Tips: Για να κρατήσουμε σπυρωτό το κριθαράκι, μόλις σβήσουμε τη φωτιά προσθέτουμε μέσα δύο τρία παγάκια ώστε να κατέβει η θερμοκρασία και να σταματήσει να βράζει το ζυμαρικό.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Παρακαλούμε τα σχόλια να είναι σύντομα και να χρησιμοποιείτε nickname για τη διευκόλυνση του διαλόγου. Ο «Βεροιώτης» δεν υιοθετεί τις απόψεις των σχολιαστών, οι οποίοι και είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι για αυτές.