Quantcast

http://picasion.com/
http://picasion.com/
http://picasion.com/

Με συγκίνηση το ποντιακό ταφικό έθιμο στην Πατρίδα

Τη Δευτέρα 13 Ιουνίου το βράδυ στην Πατρίδα του Δήμου Βεροίας, πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο των ΚΗ’ Παυλείων, η αναβίωση του ποντιακού ταφικού εθίμου σε συνεργασία με τον τοπικό Πολιτιστικό Σύλλογο «Ευστάθιος Χωραφάς». Η εκδήλωση ξεκίνησε με λαμπαδηφορία από τον Ιερό Ναό της Υπαπαντής του Χριστού και κατέληξε στα κοιμητήρια της ενορίας, όπου τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας κ. Παντελεήμονα για όσους αγωνίστηκαν και έπεσαν υπέρ πίστεως και πατρίδος στην Μικρά Ασία, στον Πόντο, στην Θράκη και για τους απανταχού πρόσφυγες του Ελληνισμού.


Στη συνέχεια ο Πρωτοπρεσβύτερος π. Διονύσιος Συρόπουλος, Αρχιερατικός Επίτροπος Δοβρά και προϊστάμενος της εν λόγω ενορίας καλωσόρισε τους παρευρισκομένους και κάλεσε τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτης μας κ. Παντελεήμονα και τον πρόεδρο του Πολιτιστικού Συλλόγου «Ευστάθιος Χωραφάς» κ. Αντώνιο Καγκελίδη, να απευθύνουν χαιρετισμό.


Ακολούθησε ομιλία από τον Προϊστάμενο της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Νομού Ημαθίας κ. Δημήτριο Πυρινό, ο οποίος αναφέρθηκε στις πανάρχαιες ρίζες του ταφικού εθίμου και στην νοηματοδότηση του από την χριστιανική πίστη καθώς και απαγγελία στίχων από τον κ. Μιχάλη Τσίτσα.


Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με τραγούδια της προσφυγιάς από καλλιτέχνες του συλλόγου και με τον χορό «Σέρρα», καθώς το ταφικό έθιμο εκφράζει μέσα από τη μουσική την πίστη στην ανάσταση και την αιώνια ζωή.


Τέλος, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Παντελεήμων, απένειμε τα αναμνηστικά των «ΚΗ´ Παυλείων» στους συντελεστές της εκδήλωσης εκφράζοντας τις θερμές ευχαριστίες του για τη συμμετοχή τους.




























Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τα σχόλια να είναι σύντομα και να χρησιμοποιείτε nickname για τη διευκόλυνση του διαλόγου. Ο «Βεροιώτης» δεν υιοθετεί τις απόψεις των σχολιαστών, οι οποίοι και είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι για αυτές.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ