Quantcast

http://picasion.com/
http://picasion.com/
http://picasion.com/

Οδηγίες από τη Διεπαγγελματική σχετικά με την καλλιέργεια συμπύρηνων ροδάκινων

Από την Εθνική Διεπαγγελματική Οργάνωση Πυρηνόκαρπων ανακοινώθηκαν τα εξής: 
Η αίσθηση του κινδύνου απώλειας της παραγωγής λόγω ανοιξιάτικων παγετών, οδήγησε τους παραγωγούς Συμπύρηνου Ροδακίνου σε ελαφρύ χειμερινό κλάδευμα των δένδρων. Παρά τις χαμηλές θερμοκρασίες κατά την περίοδο της ανθοφορίας, όλα δείχνουν ότι η διαδικασία της καρπόδεσης ολοκληρώνεται κανονικά. Στις περισσότερες ποικιλίες μάλιστα, ο αριθμός των καρπιδίων ανά καρποφόρα βέργα, είναι πολύ μεγαλύτερος του αναμενόμενου. Το ελαφρύ κλάδεμα, σε συνδυασμό με το υψηλό ποσοστό καρπόδεσης, θα έχουν ως αποτέλεσμα τα δένδρα να εξαντληθούν πολύ πριν από το αραίωμα των καρπών τους.

Αν μάλιστα επαληθευτούν οι ανησυχίες για ανεπάρκεια εργατικού δυναμικού, τότε μπορεί να χαθεί οριστικά κάθε δυνατότητα παραγωγής ποιοτικών καρπών, αλλά και τα εξαντλημένα - λόγω υπερπαραγωγής – δένδρα, δεν θα είναι ικανά να αποδώσουν ικανοποιητικά, ούτε την επόμενη χρονιά.

Είναι απολύτως αναγκαία λοιπόν, η έγκαιρη αφαίρεση της πλεονάζουσας καρποφόρας βλάστησης, ιδιαίτερα μέχρι τα 2/3 του ύψους των δένδρων.

Είναι επίσης εξαιρετικά σημαντικό φέτος, να οργανωθεί το αραίωμα των καρπών σε δύο φάσεις, ξεκινώντας νωρίς από τις «ποδιές» όλων των ποικιλιών και προχωρώντας αργότερα στις καρποφόρες βέργες της κορυφής.

Παράλληλα, σε συνεργασία με έμπειρους Γεωργικούς Συμβούλους, οι παραγωγοί θα πρέπει να σχεδιάσουν εύστοχα και τις υπόλοιπες καλλιεργητικές φροντίδες όπως τη θρέψη, την άρδευση και τη φυτοπροστασία, ώστε να επιτευχθεί το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα, τόσο στις αποδόσεις όσο και στην ποιότητα του συμπύρηνου ροδάκινου, στα πλαίσια των προβλημάτων που δημιουργεί η υπερβολική αύξηση των γεωργικών εφοδίων.

Σύμφωνα με ενημέρωση της ένωσης Κονσερβοποιών Ελλάδος ( Ε.Κ.Ε ) οι συνθήκες, όπως δείχνουν να διαμορφώνονται φέτος στη διεθνή αγορά, δεν επιτρέπουν να μεταποιηθούν παρά μόνο τα ποιοτικά συμπύρηνα ροδάκινα.

6 σχόλια:

  1. Αρχίσαμε τα παπατζιλικια πάλι... Πάλι τζάμπα θα τα πάρουν.. Και εσείς στα εργοστάσια κοιτάξτε να ανεβάσετε το μεροκάματο φέτος στους εργάτες σας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Για μια ακόμη φορά εκτός πραγματικότητας. Οι τιμές κονσερβοποιημένων τροφίμων στο εξωτερικό έχουν σχεδόν διπλασιαστεί σε σχέση με τον προηγούμενο χρόνο, ενώ η ζήτηση έχει αυξηθεί κατακόρυφα. Η ποιότητα έχει υποχωρήσει κατά πολύ σε όλα τα τρόφιμα.

    Αν σε αυτό συμπεριληφθούν τα σοβαρά προβλήματα στην θρέψη, εξαιτίας ελλείψεων λιπασμάτων και κακής ποιότητας τους και η μεταστροφή σε καλλιέργειες σιτηρών (οι περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες έχουν αυξήσει, σχεδόν διπλασιάσει τις επιδοτήσεις στα σιτηρά ήδη για την φετινή περίοδο), ετοιμαστείτε από το καλοκαίρι του 2023 να υπάρχουν σοβαρότατες ελλείψεις σε φρούτα (κονσερβοποιημένα και μη). Καταλαβαίνω, ότι δεν έχετε τα κεφάλαια κίνησης να "γυρίσετε" την παραγωγική διαδικασία, όμως αυτό είναι αδιάφορο για τη διατροφική ασφάλεια της χώρας. Και για αυτό, ίσως ήρθε η ώρα η βιομηχανία κομπόστας να εθνικοποιηθεί, όπως και πολλές άλλες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. περυσι τα δεντρα διακοπες κανανε... μονο φυλλα ειχαν απο την παγωνια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ΠΕΡΥΣΙ ΜΑΣ ΠΗΡΑΝΕ Κ ΤΑ ΠΕΣΕΔΙΑ Κ ΔΕΝ ΤΑ ΚΟΙΤΟΥΣΑΝ ΚΑΘΟΛΟΥ ΚΑΙ ΕΛΕΓΑΝ ΒΑΛΤΕ ΤΑ ΟΛΑ. ΤΩΡΑ ΖΗΤΑΝΕ ΠΟΙΟΤΗΤΑ??

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Γέμισε η Ελλάδα γεωργικούς συμβούλους που τα χρόνια του 70_73 στη δευτέρα γυμνασίου θα τους έστελναν εργάτες στα εργοστάσια.μπαινουν στα ΤΕΙ με 7-8 και το παίζουν επιστήμονες.βοηθεια μας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Όντως τα μεγάλα παπατζιλικια άρχισαν......... Τα ίδια ακούω εδώ και 50 χρόνια.!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Παρακαλούμε τα σχόλια να είναι σύντομα και να χρησιμοποιείτε nickname για τη διευκόλυνση του διαλόγου. Ο «Βεροιώτης» δεν υιοθετεί τις απόψεις των σχολιαστών, οι οποίοι και είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι για αυτές.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ