Mπορεί κάποιοι δημοφιλείς πασχαλινοί προορισμοί, όπως η Κέρκυρα, αλλά και τα Ιωάννινα ή τα Τρίκαλα και κάποια από τα ελληνικά νησιά, κυρίως οι Κυκλάδες και η Κρήτη, να πλημμύρισαν από κόσμο τις άγιες ημέρες του Πάσχα, ωστόσο δεν συνέβη το ίδιο και στους τουριστικούς προορισμούς της Μακεδονίας. Είναι χαρακτηριστικό πως οι Θεσσαλονικείς φαίνεται να… γύρισαν την πλάτη ακόμη και στην αιώνια αγαπημένη τους, τη Χαλκιδική, καθώς τα 15 ξενοδοχεία που λειτούργησαν, από τα 500 που διαθέτει η περιοχή, ήταν αρκετά για να καλύψουν τον αριθμό των τουριστών που την επέλεξαν για το τετραήμερο του Πάσχα.
Την ίδια ώρα κάποιοι ιδιοκτήτες εξοχικών στη Χαλκιδική επέλεξαν να μην τα ανοίξουν και να κατευθυνθούν προς άλλους προορισμούς. Νότα αισιοδοξίας κυρίως για την εστίαση αποτέλεσαν οι αυθημερόν επισκέψεις σε κοντινούς προορισμούς της Χαλκιδικής, όπως για παράδειγμα στα Μουδανιά.
Αντίστοιχη η εικόνα και στην Πιερία, στην οποία κινήθηκε κάπως καλύτερα ο ορεινός της όγκος, με τη συνολική, ωστόσο, κίνηση να χαρακτηρίζεται από τους εκπροσώπους του τουρισμού της περιοχής, ως αναιμική. Καλύτερη φαίνεται, σύμφωνα με τις προκρατήσεις, η εικόνα για το τριήμερο της Πρωτομαγιάς που φέτος θα γιορταστεί τη Δευτέρα 2 Μαίου.
Στο μεταξύ, στον αντίποδα βρέθηκαν προορισμοί όπως η Σκιάθος, που αν και τις γιορτές του Πάσχα, στο παρελθόν, δεν καταγραφόταν κοσμοσυρροή, φέτος βούλιαξε από Έλληνες και ξένους τουρίστες αλλά και όσους θέλησαν να επισκεφτούν τους συγγενείς τους στο νησί, τους οποίους είχαν στερηθεί τις δύο προηγούμενες χρονιές λόγω του κορωνοϊού.
Η εικόνα στη Χαλκιδική
Έλληνες και Βαλκάνιοι επισκέφτηκαν, κυρίως, τις ημέρες του Πάσχα τη Χαλκιδική με τα ξενοδοχεία που λειτούργησαν, όπως λέει μιλώντας στη Voria.gr, ο αντιπρόεδρος της Ένωσης Ξενοδοχείων Χαλκιδικής, Γιάννης Λασπάς να καταγράφουν καλές πληρότητες. Αξίζει να σημειωθεί πως στη Χαλκιδική βρίσκονται αυτές τις ημέρες και κάποιοι τουρίστες από Αγγλία, Ολλανδία και Ισραήλ.
Σύμφωνα με τον κ. Λασπά μπορεί μεμονωμένα σε κάποιες περιοχές η κίνηση τις ημέρες του Πάσχα, να ήταν πιο έντονη πχ στη Νικήτη, ωστόσο στο σύνολο της η Χαλκιδική το φετινό Πάσχα, δε συγκέντρωσε σημαντικό αριθμό τουριστών. Μάλιστα ακόμη και Θεσσαλονικείς που διαθέτουν εξοχικές κατοικίες επέλεξαν να μην επισκεφτούν την περιοχή.
Για το τριήμερο της Πρωτομαγιάς θα παραμείνουν ανοιχτά τα ίδια ξενοδοχεία που λειτούργησαν και το Πάσχα (15 επί συνόλου 500 μονάδων) με τις προκρατήσεις μέχρι στιγμής να κινούνται στα αντίστοιχα επίπεδα με αυτά της γιορτής του Πάσχα.
Οι κρατήσεις της τελευταίας στιγμής δεν έσωσαν την παρτίδα στην Πιερία
Οι ξενοδόχοι της Πιερίας μπορεί να πόνταραν στις κρατήσεις της τελευταίας στιγμής, για την όποια βελτίωση της εικόνας για τις γιορτές του Πάσχα, ωστόσο δεν καταγράφηκε κάτι ουσιαστικό.
Όπως τονίζει μιλώντας στη Voria.gr ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Πιερίας, Ηρακλής Τσιτλακίδης καλύτερα κινήθηκε ο ορεινός όγκος της περιοχής (Λιτόχωρο, Παλαιός Παντελεήμονας), με τους επισκέπτες να προέρχονται, κατά κύριο λόγο, από την Ελλάδα. Κινητικότητα υπήρξε και εξαιτίας των ημερήσιων εκδρομών, κάτι που ωστόσο δεν μπορεί να αποτυπωθεί στα έσοδα των ξενοδοχείων, αλλά κυρίως στην εστίαση.
Την ίδια ώρα καλύτερη είναι η εικόνα για την Πρωτομαγιά, με τις κρατήσεις να κινούνται σε υψηλότερα επίπεδα έναντι του Πάσχα, και να αφορούν και τις παραλιακές περιοχές της Πιερίας. Το τριήμερο της Πρωτομαγιάς θα παραμείνουν ανοιχτά τα ξενοδοχεία που άνοιξαν το Πάσχα (περί τα 60 επί συνόλου 374 ξενοδοχειακών μονάδων).
Προετοιμάζονται για το καλοκαίρι
Πάντως ανεξάρτητα από το πως κινήθηκαν τουριστικά, μεμονωμένα, οι περιοχές της Ελλάδας - σε κάποιες περιπτώσεις η πληρότητα άγγιξε το 90% - δίνοντας όπως δήλωσε ο υπουργός Τουρισμού, Βασίλης Κικίλιας «μια πολύ αισιόδοξη εικόνα για τη χώρα και την προσπάθεια για την τόνωση της ελληνικής οικονομίας», τώρα, πλέον, όλοι, φορτσάρουν για τη θερινή περίοδο, περιμένοντας και την όποια κίνηση της Πρωτομαγιάς να συνεισφέρει στα ταμεία των επιχειρήσεων τους.
Είναι χαρακτηριστικό πως η πλειονότητα των ξενοδοχείων θα ανοίξει το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Μαίου, με τους ιδιοκτήτες τους να προχωρούν, σταδιακά, στις όποιες εργασίες χρειάζονται, προκειμένου να είναι πλήρως έτοιμοι για το καλοκαίρι, που όλοι ευελπιστούν πως φέτος θα είναι καλύτερο από το περσινό.
Με τους αστερίσκους, για το τελικό αποτέλεσμα να υφίστανται (πόλεμος, πληθωρισμός – ακρίβεια) όλοι ευελπιστούν για το καλύτερο δυνατό.
Η ανάκτηση του 80% της τουριστικής κίνησης και των εσόδων του 2019 παραμένει το βασικό σενάριο για το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, που “ποντάρει” πολλά σε σχέση με τα έσοδα στην τουριστική οικονομία.
Χαρακτηριστική είναι και η δήλωση του υπουργού Τουρισμού, ο οποίος εξέφρασε την αισιοδοξία του για τον ρυθμό των κρατήσεων και των προκρατήσεων που σύμφωνα με τα στοιχεία, όπως είπε, παρουσιάζουν αυξητικές τάσεις. «Κινούμαστε συγκρατημένα και με σοβαρότητα και είμαστε αισιόδοξοι ότι η δουλειά που έχουμε κάνει όλο το φθινόπωρο και τον χειμώνα θα αποδώσει», είπε ο κ. Κικίλιας.
Προς 20 εκατ. αφίξεις
Ενδεικτικές του κλίματος που επικρατεί ήταν και οι προβλέψεις της Eurobank που έγιναν στο πλαίσιο σχετικής συνέντευξης Τύπου για την παρουσίαση του προγράμματος προνομίων «Business Banking Τουρισμός» της τράπεζας. Βάσει αυτών, η Ελλάδα θα μπορούσε να καταγράψει φέτος 20,7 εκατ. ταξιδιωτικές αφίξεις, αριθμός σημαντικά υψηλότερος από τα 14,7 εκατομμύρια του 2021, αλλά αρκετά μικρότερος από τα 31,3 εκατ. αφίξεις που κατέγραψε η χώρα το 2019, προ πανδημίας. Από άποψη άμεσων εσόδων, η τράπεζα προέβλεψε ότι θα μπορούσαν να κυμανθούν στα 15 δισ. ευρώ φέτος, αριθμός και πάλι υψηλότερος από τα έσοδα του 2021(10,65 δισ.) αλλά χαμηλότερος σε σχέση με τα 18 δισ. ευρώ του 2019.
Με βάση τις συγκεκριμένες προβλέψεις, παρότι οι αφίξεις θα ανακάμψουν κατά 60% περίπου σε σχέση με το 2019 (πέρυσι ανέκαμψαν κατά 46,9% σε σχέση με το 2019) τα έσοδα αναμένεται να ανακάμψουν κατά 85% περίπου, σε σχέση με τη χρυσή προ πανδημική χρονιά, κυρίως χάρη στην αύξηση της μέσης δαπάνης, η οποία παρατηρήθηκε ήδη από πέρυσι κι αναμένεται να συνεχιστεί και φέτος.
Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τα οριστικά στοιχεία του ταξιδιωτικού ισοζυγίου της Τράπεζας της Ελλάδος η μέση δαπάνη, ανά ταξίδι από τους επισκέπτες της χώρας μας κατέγραψε διψήφια αύξηση της τάξης του 18,1%, φθάνοντας το 2021 τα 688,9 ευρώ από τα 583,2 ευρώ του 2020.
Αφήστε την γκρίνια ρε ψεύτες,
ΑπάντησηΔιαγραφήΜια ζωή μαύρα λεφτά.
Είδατε τις τιμές;
100+ € την ημέρα το άτομο.
Ποιον δουλεύετε ρε ξεφτίλες;
Ποσα θέλετε δηλαδή την ημέρα,
Με ποσα είστε ευχαριστημένοι;
5-6 χιλιάρικα την ημέρα,καλά είναι;
Με τις τιμές που ζητάνε από τους Έλληνες λογικό είναι, οι ξένοι έρχονται με πολύ χαμηλότερες τιμές ανα διανυκτέρευση και δεν τρώνε στις ταβέρνες όπως οι Έλληνες,
ΑπάντησηΔιαγραφήΕιδικά τους Χαλκιδικιώτες δεν τους λυπάμαι καθόλου, μια ζωή πανάκριβη και η κλάψα κλάψα.
ΑπάντησηΔιαγραφήΤα Τρίκαλα είναι μια πόλη μέσα στον κάμπο έχει μόνο ένα ποταμάκι. Πίτα στον κόσμο. Η Τρίπολη Αρκαδίας μια κωμόπολη. Πίτα στον κόσμο. Η Ημαθία έχει Βεργίνα συν άπειρο φυσικό κάλλος σε όλο το Βέρμιο. Αποτελέσματα: είμαστε μόνο για ροδάκινα βαμβάκια και καλαμπόκια. Εσείς βεροιωτες να ανησυχείτε εάν έχουν μέρος να παρκάρουν τα μηχανάκια και εμείς οι γιδιωτες εάν θα μαζευτούν τα σκουπίδια. Είμαστε άξιοι της μοίρας μας ίσως γιατί είμαστε μαζωματα από όλη την Ελλάδα.
ΑπάντησηΔιαγραφή✔️✔️✔️✔️✔️✔️✔️
Διαγραφή