Είναι ίσως το πιο συνηθισμένο μαμαδίστικο Κυριακάτικο νηστίσιμο φαγητό. Οι σουπιές παραδοσιακά είναι ένα υλικό για πιο επίσημα πιάτα και μαγειρεύονται με πολλούς συνδυασμούς. Ο σεφ του veriotis.gr μάς προτείνει σουπιές κρασάτες με κρεμμυδάκια στιφάδο, με τη σαλτσούλα τους και τα μπαχαρικά τους που δίνουν ένα ωραίο αποτέλεσμα, για μια νόστιμη νηστεία. Δείτε τα υλικά και τη συνταγή:
Υλικά
• 120 ml ελαιόλαδο
• 500 γρ. κρεμμυδάκια στιφάδου, καθαρισμένα
• 3-4 σκελίδες σκόρδο
• 1 κιλό σουπιές
• 1 κ.γ. ντοματοπελτέ
• 1 φύλλο δάφνης
• 2-3 κόκκους μπαχάρι
• 2-3 γαρίφαλα
• 1 ξυλάκι κανέλλας
• 1 ποτηράκι κρασί
• 2 μεγάλες ώριμες ντομάτες, αποφλοιωμένες, ξεσποριασμένες και ψιλοκομμένες
• Αλάτι, μαύρο πιπέρι
Εκτέλεση
Σε ένα τηγάνι βάζουμε το μισό ελαιόλαδο, τα κρεμμυδάκια και τα σκόρδα και τα αχνίζουμε να γυαλίσουν για περίπου 15΄. Καθαρίζουμε και κόβουμε τις σουπιές σε χοντρά κομμάτια, αφού βγάλουμε το κόκαλο. Τις βάζουμε σε μια κατσαρόλα, σε χαμηλή φωτιά, να βγάλουν τα υγρά τους.
Κατόπιν προσθέτουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο, τα κρεμμυδάκια και τα σκόρδα. Τα σοτάρουμε όλα μαζί και προσθέτουμε τον ντοματοπελτέ. Ανακατεύουμε καλά και προσθέτουμε τα μπαχαρικά.
Συνεχίζουμε το ανακάτεμα. Σβήνουμε με το κρασί. Αφήνουμε να εξατμιστεί το και προσθέτουμε τη φρέσκια ντομάτα. Αλατοπιπερώνουμε και, αν χρειάζεται, βάζουμε ένα ποτηράκι νερό. Ανακατεύουμε και μαγειρεύουμε σε χαμηλή φωτιά για περίπου 1 ώρα, να μαλακώσουν οι σουπιές και τα κρεμμυδάκια και να μελώσει η σάλτσα.
Κατόπιν προσθέτουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο, τα κρεμμυδάκια και τα σκόρδα. Τα σοτάρουμε όλα μαζί και προσθέτουμε τον ντοματοπελτέ. Ανακατεύουμε καλά και προσθέτουμε τα μπαχαρικά.
Συνεχίζουμε το ανακάτεμα. Σβήνουμε με το κρασί. Αφήνουμε να εξατμιστεί το και προσθέτουμε τη φρέσκια ντομάτα. Αλατοπιπερώνουμε και, αν χρειάζεται, βάζουμε ένα ποτηράκι νερό. Ανακατεύουμε και μαγειρεύουμε σε χαμηλή φωτιά για περίπου 1 ώρα, να μαλακώσουν οι σουπιές και τα κρεμμυδάκια και να μελώσει η σάλτσα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Παρακαλούμε τα σχόλια να είναι σύντομα και να χρησιμοποιείτε nickname για τη διευκόλυνση του διαλόγου. Ο «Βεροιώτης» δεν υιοθετεί τις απόψεις των σχολιαστών, οι οποίοι και είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι για αυτές.