Το ήξερες ή μήπως όχι; Απίστευτες πληροφορίες που αξίζει να ενημερωθείς και να γνωρίζεις! Πράγματα που τα ζούμε καθημερινά και δεν πάει με τίποτα το μυαλό μας από που προέρχονται, τι συμβολίζουν, πως έλαβαν χώρα και τους λόγους που έγιναν. Παρακάτω, μπορείτε να διαβάσετε μία μικρή λίστα πληροφοριών που δεν ήξερες ότι έχουν συμβεί ή συμβαίνουν που αξίζει να διαβάσεις:
- Το κέτσαπ το χρησιμοποιούσαν κάποτε ως φάρμακο. Το 1834 το πουλούσαν σε χάπια για τη θεραπεία της διάρροιας και του ίκτερου.
- Ο αμερικανός Τζον Κέλογκ, διευθυντής ιατρικού κέντρου στο Μίτσιγκαν, επινόησε τα κορν-φλέικς για έναν ασθενή με χαλασμένα δόντια.
- Το 1853 στη Σαρατόνγκα της Νέας Υόρκης, ένας πελάτης επέπληξε τον μάγειρα ενός εστιατορίου, ονόματι Τζορτζ Κραμ, ότι είχε κόψει πολύ χοντρές τις τηγανητές πατάτες. Τότε αυτός από αντίδραση τις ψιλόκοψε, φτιάχνοντας τα πρώτα τσιπς.
- Το 1756 ο μάγειρας του Ρισελιέ ετοίμαζε το γεύμα στο λιμάνι του Μαχόν για να γιορτάσουν οι Γάλλοι τη νίκη κατά των βρετανών στη ναυμαχία της Μινόρκας (1756). Το γεύμα περιλάμβανε, μεταξύ άλλων, σάλτσα από κρέμα και αυγά. Όταν ο σεφ συνειδητοποίησε ότι του τελείωσε η κρέμα, έβαλε αντί αυτής λάδι και την ονόμασε Μαχονέζ. Ήταν η πρώτη μαγιονέζα.
- Το σάντουιτς δεν ήταν εφεύρεση του λόρδου Σάντουιτς. Επινοήθηκε, όμως, για χάρη του, για να μη λερώνει τα χέρια του όταν έπαιζε χαρτιά και για να μπορεί να τρώει χωρίς να διακόπτει το παιγνίδι.
- Παραγουάη σημαίνει «Γεννημένος απ’ το νερό».
- Μπανγκόκ σημαίνει «Χωριό που βρίσκεται δίπλα σε ρυάκι».
- Ισλανδία σημαίνει Χώρα των Πάγων.
- Ο κοντύτερος άνθρωπος που κατοίκησε επί της Γης ήταν ο νεπαλέζος αγρότης Τσάντρα Μπαχαντούρ Ντάνγκι. Είχε ύψος 0,546 μ., ζύγιζε 15 κιλά και φυσικά αποτελούσε επίλεκτο μέλος των Ρεκόρ Γκίνες.
- Το 1094 αναφέρονται για πρώτη φορά οι γόνδολες στη Βενετία.
- Η μαργαρίνη χρωστάει το όνομά της στην ελληνική λέξη μαρ-γαριτάρι.
- Το 1979 χιόνισε για πρώτη φορά στη Σαχάρα.
- Στην αρχαία Αίγυπτο, αν ο ασθενής πέθαινε στην εγχείρηση, ο γιατρός ακρωτηριαζόταν και από τα δύο χέρια.
- Οι αρχαίοι Σπαρτιάτες που έμεναν ανύπαντροι μετά τα 30 τους, έχαναν το εκλογικό τους δικαίωμα και τους απαγορευόταν η συμμετοχή σε αγώνες.
- Το σύμβολο της Πομπηίας, της ρωμαϊκής πόλης που καταστράφηκε από τον Βεζούβιο, ήταν ο φτερωτός φαλλός. Τα περισσότερα αντικείμενα που ήρθαν στο φως με τις ανασκαφές ήταν φαλλόμορφα.
- Στα ανάκτορα των Βερσαλιών στο Παρίσι δεν υπήρχαν τουαλέτες.
- Το 1740 μία αγελάδα κρίθηκε ένοχη για μαγεία στη Γαλλία και εκτελέστηκε.
- Μία χαρτοπετσέτα με τις υπογραφές των Beatles πωλήθηκε το 2001 σε δημοπρασία στη Μελβούρνη αντί του ποσού των 48.000 δολαρίων!
- Η Γαλλία ήταν η πρώτη χώρα που επέβαλε στους κατόχους αυτοκινήτων άδεια και αριθμό κυκλοφορίας, το 1893.
- Η Πενέλοπι Μπελ ήταν η πρώτη φοιτήτρια που πέρασε τις πόρτες του πανεπιστημίου του Κέμπριτζ, το 1988, μετά από 446 χρόνια ανδροκρατίας.
- Την Πρωτομαγιά του 2000, 600 βρετανοί ακτιβιστές φύτεψαν στον κήπο του Κοινοβουλίου της χώρας τους καρότα, κρεμμύδια και μαριχουάνα! Φυσικά, η αστυνομία, μόλις ανακάλυψε τα δενδρύλλια, τα ξερίζωσε αμέσως.
- Όταν το 1694 πέθανε η βασίλισσα Μαρία Β’, όλοι οι βρετανοί δικηγόροι, σε ένδειξη πένθους, φόρεσαν μαύρες τηβέννους. Τις φορούν μέχρι σήμερα...
- Το Σόχο, στην καρδιά του Λονδίνου, ήταν άλλοτε κυνηγότοπος του Ερρίκου Η’. Κάθε φορά που έβλεπε ελάφι, ο βασιλιάς φώναζε «Τάλυ-Χο!». Όταν έβλεπε κάποιο μικρότερο ζώο, φώναζε «Σο-Χο!».
- Στη Μεγάλη Πυρκαγιά του 1666 κάηκε το μισό Λονδίνο, αλλά τραυματίστηκαν μόνο 6 άτομα.
- Η Μεγάλη Βρετανία ήταν η πρώτη χώρα που κυκλοφόρησε γραμματόσημα, το 1840. Γι’ αυτό το λόγο είναι ακόμη η μόνη χώρα της οποίας το όνομα δεν αναγράφεται στα γραμματόσημά της.
- Ο πιο κοντός βρετανός μονάρχης ήταν ο Κάρολος Α'. Είχε ύψος 1,44 μ.
- Ο πρώτος τηλεφωνικός κατάλογος κυκλοφόρησε το 1878 στο Κονέκτικατ. Είχε μόνο 50 καταχωρήσεις.
- Το πρώτο «καταναλωτικό προϊόν» που πουλήθηκε στη Σοβιετική Ένωση ήταν η Pepsi Cola.
- Το πρώτο σελφ σέρβις άνοιξε το 1885 στη Νέα Υόρκη. Ήταν το Exchange Buffet, στο οποίο οι πελάτες έτρωγαν όρθιοι και η είσοδος ήταν απαγορευμένη στις γυναίκες.
- Ο Τόμας Χαντ Μόργκαν ανακάλυψε τους νόμους της κληρονομικότητας.
- Η βασίλισσα Βικτωρία ήταν η πρώτη γυναίκα που πήρε χλωροφόρμιο για να ανακουφιστεί από τους πόνους του τοκετού.
- Η πρώτη καταδικαστική απόφαση που βασιζόταν στα δακτυλικά αποτυπώματα εκδόθηκε το 1902.
- Η πρώτη πτώση με αλεξίπτωτο έγινε από τον Αντρέ Γκαρναρέν, που προσγειώθηκε σ’ ένα πάρκο στο Παρίσι στις 22 Οκτωβρίου του 1797.
- Η Μπρίτζετ Μπίσοπ ήταν η πρώτη «μάγισσα» που απαγχονίστηκε στο Σάλεμ, στις 10 Ιουνίου του 1692.
- Η Σάρα Κόλντγουελ ήταν η πρώτη γυναίκα - μαέστρος που εμφανίστηκε στη Μετροπόλιταν Όπερα της Νέας Υόρκης, το 1976.
- Ο κόμης ντε Γκρίσλεϊ ήταν ο πρώτος «μάγος» που πριόνισε γυναίκα επί σκηνής το 1799.
- Τα εξειδικευμένα μαγαζιά προφυλακτικών εμφανίστηκαν για πρώτη φορά στο Άμστερνταμ, το 1700. Μέχρι τα μέσα του αιώνα η μόδα είχε μεταφερθεί στο Λονδίνο, όπου τα πολυτερέστερα καταστήματα πουλούσαν αρωματισμένα προφυλακτικά, σχηματισμένα πάνω σε γυάλινα καλούπια.
- Η Τζιν Χάρλοου είναι η πρώτη ηθοποιός που έγινε εξώφυλλο στο περιοδικό Life, στο τεύχος που κυκλοφόρησε στις 3 Μαΐου του 1937.
- Το πρώτο σταυρόλεξο δημοσιεύτηκε το 1913, σε εφημερίδα της Νέας Υόρκης.
- Τα χαρτονομίσματα δεν κατασκευάζονται από χαρτί, όπως πιστεύουν πολλοί. Στην πραγματικότητα είναι 74% βαμβάκι και 25% λινό.
- Στην Τορά, τον εβραϊκό νόμο, που αποτελείται από τα πρώτα 5 βιβλία της Βίβλου, υπάρχουν 613 εντολές, από τις οποίες οι 365 είναι απαγορεύσεις.
- Ο αμερικανός μεγιστάνας Κορνέλιους Βάντερμπιλτ έπασχε από αϋπνίες. Δεν μπορούσε να κοιμηθεί, εκτός κι αν κάθε πόδι του κρεβατιού του ήταν μέσα σ’ ένα πιάτο με αλάτι. Πίστευε πως έτσι έδιωχνε τα κακά πνεύματα.
- Το Μάιο του 1992, ο γιατρός Σέσιλ Γιάκομπσον καταδικάστηκε σε 5 χρόνια φυλάκιση για απάτη. Επί 20 χρόνια διηύθυνε μία κλινική εξωσωματικής γονιμοποίησης στη Βιρτζίνια και το σφάλμα του ήταν ότι σε πολλές περιπτώσεις χρησιμοποιούσε το δικό του σπέρμα. Στο τέλος είχε αποκτήσει 70 παιδιά!
- Η πρώτη νουβέλα που γράφτηκε σε γραφομηχανή ήταν ο «Τομ Σόγιερ» του Μαρκ Τουέιν.
- Το τρενάκι του λούνα - παρκ ανακαλύφθηκε τον 17ο στη Ρωσία.
- Το βιβλίο των Ρεκόρ Γκίνες έχει το ρεκόρ ως το βιβλίο που κλέβουν πιο συχνά από δημόσιες βιβλιοθήκες.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Παρακαλούμε τα σχόλια να είναι σύντομα και να χρησιμοποιείτε nickname για τη διευκόλυνση του διαλόγου. Ο «Βεροιώτης» δεν υιοθετεί τις απόψεις των σχολιαστών, οι οποίοι και είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι για αυτές.