Quantcast

http://picasion.com/
http://picasion.com/
http://picasion.com/

Χταπόδι με ρεβίθια: Ένα Σαρακοστιανό... λουκούμι!

Επιμέλεια: Γ. Μεταξάς

Με την Καθαρά Δευτέρα ξεκινά η Σαρακοστή, ενώ ταυτόχρονα σημαίνει το τέλος των Αποκριών. Ο Σεφ του veriotis.gr Γιώργος Μεταξάς, μάς προτείνει ένα πεντανόστιμο σαρακοστιανό πιάτο, τέλειο κυρίως ή ορεκτικό για όλη την Σαρακοστή αλλά και για όλο τον χρόνο, για να συνοδεύσετε το ουζάκι και το κρασάκι σας. Δείτε τα υλικά και τη συνταγή και Καλή Σαρακοστή!

Υλικά

1 χταπόδι (2 κιλά περίπου)
1 φύλλο δάφνης
κόκκους πιπέρι
κόκκους μπαχάρι
1 ποτήρι κρασί
½ ποτήρι ξύδι
500 γρ ρεβίθια, μουλιασμένα από το προηγούμενο βράδυ
1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
1 κλαδάκι δενδρολίβανο
1 λεμόνι
120 ml ελαιόλαδο
αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση

Βάζουμε το χταπόδι σε κατσαρόλα και προσθέτουμε τη δάφνη, το μπαχάρι, τους κόκκους πιπεριού, το κρασί και το ξύδι. Σκεπάζουμε την κατσαρόλα να σιγομαγειρευτεί σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά για 35΄- 40΄. (Προσέχουμε να μην κολλήσει και μόνο αν χρειαστεί προσθέτουμε ένα ποτήρι νερό, γιατί το χταπόδι βγάζει πολλά υγρά). Ταυτόχρονα βάζουμε τα ρεβίθια σε άφθονο κρύο νερό να βράσουν για 1 ώρα, σε μέτρια φωτιά, προσθέτοντας το κρεμμύδι και το σκόρδο. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C.

Μόλις μαλακώσουν τα ρεβίθια, τα βάζουμε σε πυρέξ ή ταψί μαζί με τα υγρά τους. Προσθέτουμε το χταπόδι, το δενδρολίβανο, το λεμόνι κομμένο σε φέτες και το ελαιόλαδο. Συμπληρώνουμε με υγρά, ώστε να είναι σκεπασμένο το φαγητό.

Αλατοπιπερώνουμε, βάζουμε το ταψί στον φούρνο και ψήνουμε για περίπου 30΄.

Καλή Σαρακοστή!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τα σχόλια να είναι σύντομα και να χρησιμοποιείτε nickname για τη διευκόλυνση του διαλόγου. Ο «Βεροιώτης» δεν υιοθετεί τις απόψεις των σχολιαστών, οι οποίοι και είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι για αυτές.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ