Quantcast

http://picasion.com/
http://picasion.com/
http://picasion.com/

Λιγνίτης Vs ΑΠΕ

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΑΠΘ δεν υπήρχε ούτε μία ώρα σε όλο τον Δεκέμβριο που η τιμή δίχως ΑΠΕ να ήταν χαμηλότερη από την τελική τιμή του ρεύματος, στην οποία υπολογίζεται βεβαίως και το κόστος παραγωγής ενέργειας από ΑΠΕ. Η άποψη ότι ενδεχομένως η χώρα βιάστηκε να απεξαρτηθεί από τον λιγνίτη και θα περνούσαμε την ενεργειακή κρίση πιο χαλαρά αν τον είχαμε ακόμα σε πλήρη χρήση, κυκλοφορεί στους «κύκλους των υποψιασμένων». 

Ολοι αυτοί διαψεύδονται καθημερινά, αλλά τα «φίδια» για το θέμα συνεχίζουν να κυκλοφορούν. Μια ομάδα ερευνητών του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης έκανε κάτι απλό. Πήρε έναν μήνα, συγκεκριμένα τον Δεκέμβριο και ανέλυσε μέρα τη μέρα, ώρα την ώρα, την τιμή του ρεύματος με τη σημερινή σύνθεση, δηλαδή με Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και φυσικό αέριο και τη συνέκρινε με την παλιά σύνθεση όπου κυριαρχούσε ο λιγνίτης. Η διαφορά συντριπτική.

Αν είχαμε μείνει με την παραγωγή λιγνίτη στα επίπεδα των προηγούμενων ετών, η τιμή του ρεύματος στη χονδρική θα ήταν ακριβότερη σήμερα κατά 80 ευρώ η μεγαβατώρα! Με πρόχειρους υπολογισμούς προκύπτει ότι ζούσαμε ακόμα στην εποχή του λιγνίτη θα πληρώναμε το ρεύμα ακριβότερα κατά 30%! Το γεγονός ότι μπήκαν στο μίγμα τα πολύ φτηνότερα αιολικά και φωτοβολταϊκά πάρκα άλλαξε την τάση. Το ρεύμα που παράγεται είναι φτηνότερο, ακόμα και τώρα με τις αυξημένες τιμές από αυτό που θα πληρώναμε με τον λιγνίτη.

Προσέξτε συγκεκριμένα παραδείγματα. Στις 4 Δεκεμβρίου, στη μία τα ξημερώματα (χωρίς ήλιο) η τιμή χωρίς Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ) διαμορφώθηκε σε 260 ευρώ/MWh, ενώ η τιμή της χονδρικής με ΑΠΕ ήταν 129,2 ευρώ/MWh, δηλαδή 131 ευρώ χαμηλότερη, απλά γιατί φυσούσε.

Παρόμοια ήταν η εικόνα στις 12 το μεσημέρι στις 6 Δεκεμβρίου, όταν οι συνθήκες ήταν κατάλληλες για παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας τόσο από τον ήλιο όσο και από τον άνεμο. Η τιμή δίχως ΑΠΕ θα έφτανε στα 370,3 ευρώ/MWh, αυξημένη κατά σχεδόν 145 ευρώ σε σχέση με την τιμή εκκαθάρισης η οποία έφτασε τα 225,6 ευρώ/MWh συνυπολογίζοντας την παραγωγή ΑΠΕ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΑΠΘ δεν υπήρχε ούτε μία ώρα σε όλο τον Δεκέμβριο που η τιμή δίχως ΑΠΕ να ήταν χαμηλότερη από την τελική τιμή του ρεύματος, στην οποία υπολογίζεται βεβαίως και το κόστος παραγωγής ενέργειας από ΑΠΕ.

Ναι αυτά για τα οποία διαμαρτύρονται οι… γυπαετοί και τα… πρόβατα. Αυτά που χαλάνε τη μόστρα ορισμένων που δηλώνουν ταυτόχρονα οικολόγοι και ανήσυχοι για το μέλλον της κοινωνίας πολίτες.

Κι αυτό δεν επετεύχθη μόνο του. Η απότομη κατάργηση της χρήσης λιγνίτη, ήταν προσωπική απόφαση του ίδιου του Πρωθυπουργού, την οποία άλλοι ξεχνούν και άλλοι (οι οπαδοί του λιγνίτη) χλευάζουν. Ολοι αυτοί θα πλήρωναν ακόμα ακριβότερο ρεύμα. Ολοι μας θα ήμασταν περισσότερο εκτεθειμένοι στην ενεργειακή κρίση που ήρθε.

Το πρόβλημα οπότε δεν είναι η ύπαρξη των αιολικών και των φωτοβολταϊκων, αλλά ότι δεν έχουμε πολλά από αυτά. Και πιθανότατα θα αργήσουμε να έχουμε πολλά, καθώς ούτε χωροταξικό σχεδιασμό που θα μας λέει πού πρέπει και πού όχι να αναπτύσσονται αιολικά και φωτοβολταϊκά πάρκα, έχουμε. Ούτε σχεδιασμό για την ανάπτυξή τους στη θάλασσα, που οι ειδικοί λένε ότι θα είναι πιο εύκολη η αδειοδότηση. Μιλάμε για τα αυτονόητα, που φυσιολογικά έπρεπε να ακολουθήσουν την εξαιρετική πρωτοβουλία του κ. Μητσοτάκη στην αρχή της θητείας του.

Πέραν της κυβέρνησης, προφανώς πρέπει να κοιταχτούμε ξανά στον καθρέφτη και όλοι εμείς οι πολίτες. Να αντιληφθούμε ότι σε αυτή τη φάση είναι σημαντικότερο να συνυπάρξουν τα φωτοβολταϊκά με τα πρόβατα, προκειμένου οι ιδιοκτήτες των προβάτων να πληρώνουν φτηνότερα το ρεύμα και να μη μολύνεται το περιβάλλον όπου βόσκουν τα πρόβατα…

6 σχόλια:

  1. Τα πρόβατα ξύπνησαν ο τσοπάνης κοιμάται.

    ΟΛΑ ΤΑ ΧΡΉΜΑΤΑ ΠΟΥ ΕΠΙΒΑΡΎΝΟΥΝ ΤΟΝ ΑΠΛΌ ΛΑΟ δεν έχουν στόχο τη σωτηρία του πλανήτη αλλά την οικονομική εξαθλίωση του.
    Αν ο συντάκτης του άρθρου διαμένει στην Ελβετία τον καλούμε να έρθει πίσω στη Βέροια να ζήσει την πραγματικοτητα.
    Τα σκουπίδια τα κουβαλάμε στη Κοζάνη και η κουμουλα στο φράγμα δίπλα στο μετόχι μας δείχνει την πρόνοια του κράτους για το περιβάλλον.
    Οι συντονισμενες προσπάθειες να δημιουργηθούν άλση πλησίον της πόλης είναι εμφανής, στο νοσοκομείο της Βέροιας δάσκαλοι και μαθητές φύτεψαν πεύκα (το 1955)και μόλις βρεθούν νέα δενδρυλια προβλέπεται η δεύτερη προσπάθεια κατά το 2155 περίπου.
    Η πρόνοια ώστε εκεί που βάζουν νερό οι αγρότες στα βουτιά ώστε οι άδειες συσκευασίες φυτοφαρμακων να ανακυκλώνω τε είναι εμφανής από τη πλευρά του κράτους και στον πιο αδαη.
    Οσοι κατοίκουμε στη Βέροια γνωρίζουμε καλά τη ποιότητα νερού του καναλιού 66 ιδίως τους καλοκαιρινού μήνες πριν λίγα χρόνια στο γραφείο του τότε νομάρχη βιολογικά ψάρια πήγανε πάνω στο γραφείο του απόδειξη της αγνότητας των.
    Οι ομάδες μαθητών, νέα γενιά, που συμμετέχουν ολικά σε δράσεις που έχουν να κάνουν με τη κατανόηση της λειτουργίας είναι άλλο ένα αποδεικτικό στοιχείο της ευαισθησίας του κράτους όσον αφορά το περιβάλλον.
    Και τελικά, όλοι μη ευαισθητοποιημενοι καταναλωτές που βλέπουν τα φουρφουρια να γυρνάνε πάνω από τη Σουμελα στη καστανια πληρώνουν τόσο φθηνά το ρεύμα σήμερα, που και όλος ο κάμπος της Ημαθίας να γεμίσει με φωτοβολταϊκά είναι σίγουροι ότι τα κέρδη δε θα τα καρπωθουν λαμογια έμποροι πανελ, εταιρίες που πουλάνε πρασινα άλογα.
    Μην προκαλείτε οικολόγοι με τα τζιπάκια των 5.000 κυβικών και τα τεσλα των 50.000 ευρώ δεν εχουμε να βαλουμε βενζίνη στο φιατ των 1200 κ. ε.
    Το περιβάλλον δεν κινδυνεύει από τη γιαγιά μου στα ριζωματα, αλλά αυτούς με βίλες 300 τετραγωνικών δια στη θάλασσα και τη σκαφαρα 17 μέτρων.
    Μολύνουν το περιβάλλον της Ευρώπης 10 φορές περισσότερο,ΜΟΝΟ τα επιβατηγά πλοία, από ότι όλος ο στόλος αυτοκινήτων της Ηπείρου.
    Εκεί μούγκα οι οικολόγοι.
    Στους τσοπάνηδες κουνάνε την γκλιτσα...........

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Κάποια στιγμή ας σοβαρευτεί και το ΑΠΘ.
    Αν δεν χρειάζονται τα εργοστάσια παραγωγής ρεύματος από το λιγνίτη, για φθηνό και επαρκές ρεύμα, τότε γιατί τρέχει ο Κούλης και τα ξανά ανοίγει ; Τότε γιατί οι ορθολογιστές Γερμανοί τα διατηρούν σίγουρα μέχρι το 2030 ; και όχι τώρα που ήρθε ο πόλεμος και η αύξηση του φυσικού αερίου αλλά την απόφαση διατήρησης την πήραν χρόνια πριν.
    Σοβαρευτείτε λοιπόν κύριοι καθηγητές και σταματήστε να ιδρώνετε τις φανέλες σας για τις ανεμογεννήτριες και τα φωτοβολταϊκά, το πιάσαμε το υπονοούμενο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Λογικά οι υπολογισμοί έγιναν λαμβάνοντας υπόψη τους φόρους ρύπων. Όσο είναι σε ισχύ οι φοροι είναι πολύ ακριβή η παραγωγή με χρήση λιγνίτη.
    Ενδεχομένως θα έπρεπε να γίνει μια αναστολή ή μείωση αυτών λαμβάνοντας υπόψη την παρούσα κατάσταση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Εν τω μεταξύ όμως ας κάνουμε και οικονομία στο Ρεύμα. Αυτοί θέλουν να καταναλώνουμε όπως πρίν. Ε, όχι...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Αρε τι καλά ειμασταν το 1970 μια ξυλόσομπα έκαιγε στο καθιστικό τα υπνοδωμάτια ήταν δροσερά μπάνιο κάναμε κάθε Σάββατο στην κοπάνα νερό ζεστεναμε στην σόμπα μία λάμπα έκαιγε στο σπίτι τηλεόραση βλέπαμε όλοι μαζί και μετά ήρθαν οι καπιταλισται και μας έδωσαν το πετρέλαιο το ρεύμα το ίντερνετ τα αυτοκίνητα και όλα αυτά τα διάολια και τα τριβολια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Παρακαλούμε τα σχόλια να είναι σύντομα και να χρησιμοποιείτε nickname για τη διευκόλυνση του διαλόγου. Ο «Βεροιώτης» δεν υιοθετεί τις απόψεις των σχολιαστών, οι οποίοι και είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι για αυτές.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ