25η Μαρτίου αύριο και η παράδοση θέλει τα ελληνικά τραπέζια να γεμίζουν με τηγανιτό μπακαλιάρο συνοδευόμενο από παραδοσιακή σκορδαλιά. Ο σεφ του veriotis.gr Γιώργος Μεταξάς, μας προτείνει μια διαφορετική εκδοχή για την ημέρα αυτή, από τον κλασσικό μπακαλιάρο. Κροκέτες μπακαλιάρου με σκορδαλιά, αλλά με μπεσαμέλ, αντί κουρκούτι. Δείτε τα υλικά και τη συνταγή:
Αποβραδίς βάζουμε τον μπακαλιάρο σε κρύο νερό να ξαρμυρίσει. Ενδιάμεσα θα του αλλάξουμε νερό 2-3 φορές ακόμη. Τον στραγγίζουμε και τον ψιλοκόβουμε.
Κροκέτες: Βάζουμε τον μπακαλιάρο σε ένα μπολ. Χτυπάμε καλά τους κρόκους των αβγών και τους ρίχνουμε στο ψάρι. Προσθέτουμε την μπεσαμέλ, το μαϊντανό και ανακατεύουμε όλα τα υλικά πολύ καλά. Αν το μίγμα είναι ρευστό, ρίχνουμε φρυγανιά.
Αφήνουμε το μίγμα για 30΄ στο ψυγείο, πλάθουμε σε κροκέτες και κάνουμε πανέ αλα νγκλαίζ (δηλ. περνάμε τις κροκέτες από αλεύρι-αβγό-φρυγανιά).
Σε ένα τηγάνι ζεσταίνουμε λάδι μέχρι να κάψει και τηγανίζουμε τις κροκέτες μέχρι να ροδίσουν και από τις δυο μεριές.
σκορδαλιά: Σε ένα μπολ βάζουμε τις βρασμένες πατάτες και τις λιώνουμε . Προσθέτουμε το αλάτι και το σκόρδο και τα δουλεύουμε καλά. Στη συνέχεια ρίχνουμε το λάδι, το ξίδι και το λεμόνι ανακατεύοντας συνεχώς το μίγμα μέχρι να γίνει ομοιόμορφο. Σερβίρουμε τις κροκέτες μπακαλιάρου ζεστές, συνοδεύοντας με λίγη σκορδαλιά πατάτας ή αλλιώς αλιάδα.
Υλικά
Για τις κροκέτες
• 500γρ. μπακαλιάρο παστό
• 1 φλιτζάνι μπεσαμέλ σφιχτή
• 2 κρόκους αβγών
• 2 κ.σ. μαϊντανό ψιλοκομμένο
• 2 κ.σ. φρυγανιά τριμμένη (αν χρειαστεί)
Για το πανάρισμα
• 1 αβγό χτυπημένο με λίγο νερό
• λίγο αλεύρι
• λίγη φρυγανιά τριμμένη
Για τη σκορδαλιά
• 300γρ. πατάτες βρασμένες, ξεφλουδισμένες
• 3 σκ. σκόρδο λιωμένες
• 2 κ.σ. ξίδι
• χυμό από ½ λεμόνι
• 1 φλιτζάνι ελαιόλαδο
• αλάτι
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Παρακαλούμε τα σχόλια να είναι σύντομα και να χρησιμοποιείτε nickname για τη διευκόλυνση του διαλόγου. Ο «Βεροιώτης» δεν υιοθετεί τις απόψεις των σχολιαστών, οι οποίοι και είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι για αυτές.