Quantcast

http://picasion.com/
http://picasion.com/
http://picasion.com/

Εσύ, ξέρεις ποια είναι η παλιά ξύλινη γέφυρα στο «Μουαρίφ»;

Η γέφυρα του «Μουαρίφ» κατασκευάστηκε περίπου το 1935 για αποκατάσταση της επικοινωνίας της πόλης Βέροιας με την συνοικία «Καρσί Μαχαλά», Παναγία Δοβρά, Κωστοχώρι κλπ., όταν η πλημμύρα κατέστρεψε τις περισσότερες γέφυρες της Βέροιας μεταξύ των οποίων και την τοξωτή από πωρόλιθο που υπήρχε στην ίδια θέση. Ονομάζονταν και γέφυρα του Σταυρού ή Χατζηκάκωρα, γιατί από το 1869 καθιερώθηκε να γίνεται εκεί η ρίψη του Σταυρού. Πίσω από τη γέφυρα υπήρχε ο υδρόμυλος Ντουφόπουλου. Τη δεκαετία του 1970, η γέφυρα αυτή αντικαταστάθηκε με τη σημερινή.


Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη της Βέροιας - Συλλογή Χρύσας Κωστοπούλου, πληροφορίες Θ.Τ. από Παλιές Φωτογραφίες της Βέροιας στο facebook.

5 σχόλια:

  1.  Παλιά την έλεγαν και γέφυρα του Χατζηκάβουρα. Ηταν κτισμένη με πωρόλιθο, είχε δύο τόξα ένα μεγάλο και ένα μικρό και ηταν στρωμένη με καλντερίμι, στηθαίο στα πλάγια και δύο κεφαλόπετρες στην κορυφή της γέφυρας. Το 1869 ο Μητροπολίτης Βενέδικτος κεθιέρωσε να γιορτάζονται εδω τα Θεοφάνεια και αυτό γιατί στην Καραχμέτ υπήρχε στενότητα χώρου. Αμέσως μετά την γέφυρα αριστερά υπήρχε ο υδρόμυλος που λεγόταν Μουαρίφ όπως και ολή η γύρω περιοχή απο το Τούρκικο 'μουαρίφ' που σημαίνει γνώριμος. Υπηρχε υδρόμυλος εκει της οικογενείας Ντουφόπουλου. Η πλημμύρα του 1935 κατέστρεψε τις περισσότερες γέφυρες της Βέροιας όπως και αυτή του Σταυρού. Στην θέση της πέτρινης τοποθετήθηκε προσωρινά ξύλινη για να αποκατασταθεί η επικοινωνία της Βέροιας με Καρσί Μαχαλά, Ματζίρικα, Παναγία Δοβρά, Κωστοχώρι, Φυτειά, Νάουσα... Η ξύλινη αντικαταστάθηκε την δεκαετία του 1970 με την σημερινή τσιμεντένια γέφυρα. (Θ.Τ.)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Μετά τη γέφυρα υπήρχε και καφενείο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Πολύ ενδιαφέρουσες πληροφορίες. Εξ ου και η αναφορά στο τραγούδι "Βασιλική " του Ζιώγαλα , να υποθέσω; Εκεί που λέει "και στο Μουαρίφ κατήντησες εκεί να ξεψυχήσεις"..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ΚΑΙ ΠΡΙΝ ΚΑΤΕΒΕΙΣ ΚΑΤΩ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ Η ΣΠΗΛΙΑ ΤΟΥ ΑΓΚΟΠ...ΓΙ ΟΠΟΙΟΝ ΕΧΕΙ ΜΠΕΙ ΞΕΡΕΙ ΤΙ ΛΕΩ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Από την πλημμύρα γλύτωσε τότε ο παππούς μου που δούλευε στο εργοστάσιο του Σωσσιδη στην Αγία Τριάδα μετέπειτα περιοχή Πασχαλίδη το1935

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Παρακαλούμε τα σχόλια να είναι σύντομα και να χρησιμοποιείτε nickname για τη διευκόλυνση του διαλόγου. Ο «Βεροιώτης» δεν υιοθετεί τις απόψεις των σχολιαστών, οι οποίοι και είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι για αυτές.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ