Quantcast

http://picasion.com/
http://picasion.com/
http://picasion.com/

Γιατί δεν υπάρχει το «τέλειο έγκλημα»;

«Δεν σου διδάσκουν πώς θα σκοτώσεις, αλλά πώς θα εξιχνιάσεις ένα έγκλημα», είχε πει η Ρούλα Πισπιρίγκου, δικαιολογώντας την επιλογή της να ακολουθήσει πρόσφατα σπουδές Εγκληματολογίας. Φαίνεται όμως, με βάση τις ραγδαίες εξελίξεις και το ένταλμα σύλληψης εναντίον της για τον φόνο τουλάχιστον της τρίτης της κόρης, ότι η ίδια μάλλον με τις σπουδές προσπαθούσε να βρεθεί ένα βήμα μπροστά από τις διωκτικές Αρχές, που δεν παράτησαν ποτέ αυτή την πρωτοφανή και τραγική για τα χρονικά υπόθεση του θανάτου των τριών μικρών κοριτσιών, από την ίδια οικογένεια.

Ίσως η φερόμενη δολοφόνος των τέκνων της κατά τη διάρκεια των σπουδών της να μην είχε δώσει την έμφαση που θα ήθελε στις δυνατότητες της Ιατροδικαστικής επιστήμης, χάρη στην οποία προέκυψαν όλα αυτά τα κρίσιμα στοιχεία, βάσει των οποίων στοιχειοθετείται το επαχθέστερο όλων των εγκλημάτων, αυτό της παιδοκτονίας.


Αν η σύμπτωση δεν ήταν επαναλαμβανόμενη, τότε πιθανότατα η φρικώδης υπόθεση δεν θα είχε καταλήξει ποτέ στις διωκτικές Αρχές. Ο θάνατος τριών παιδιών όμως, από μυστήριες, σπάνιες και σίγουρα όχι συνδεόμενες μεταξύ τους αιτίες, ήγειρε τις υποψίες ότι εδώ συμβαίνει κάτι που δύσκολα το χωρά ο ανθρώπινος νους.

Πλέον, με την Εισαγγελία Αθηνών να ασκεί ποινική δίωξη κατά της μητέρας, για ανθρωποκτονία από πρόθεση της Τζωρτζίνας, ανοίγει ο δρόμος για απαντήσεις και για τα άλλα δύο παιδιά, που επίσης έχασαν τη ζωή τους κάτω από μυστηριώδεις συνθήκες.

Στις τρεις υποθέσεις θανάτων των παιδιών σημαντικό στοιχείο αποτέλεσε το γεγονός ότι κατέληξαν ενώ νοσηλεύονταν στο νοσοκομείο. Μάλιστα την ώρα του θανάτου τους γιατροί και νοσοκόμες ήταν απόντες. Ταυτόχρονα έντονο προβληματισμό προκάλεσε το γεγονός ότι γιατροί, νοσηλευτές και ιατροδικαστές δεν κατάφεραν να δώσουν σαφείς απαντήσεις για τα αίτια θανάτων.

 

Οι «αιφνίδιοι» και δύσκολα εξηγήσιμοι θάνατοι των τριών κοριτσιών

Φέτος τον Ιανουάριο 2022 το ζευγάρι έχασε την 9χρονη Τζωρτζίνα, από «καρδιακή ανακοπή». Είχαν προηγηθεί οι θάνατοι της 3,5 ετών Μαλένας το 2019 από «ηπατική ανεπάρκεια», και της μόλις 6 μηνών Ίριδας, το 2021, από «σπάνια νόσο φλεβοκόμβου εκ γενετής». Και στις τρεις περιπτώσεις, η κατάσταση της υγείας των κοριτσιών δεν προμήνυε ότι αυτά θα καταλήξουν, με τους γιατρούς σε κάθε περίπτωση να δηλώνουν αρχικά την αισιοδοξία τους, όσο και την έκπληξή τους για το μοιραίο αποτέλεσμα.

Ο θάνατος της Μαλένας

Η 3,5 ετών Μαλένα άφησε την τελευταία της πνοή στις 13 Απριλίου του 2019. Ήταν 3 ετών και 8 μηνών όταν εισήχθη στο Παίδων με λευχαιμία σε πολύ αρχικό στάδιο, η οποία σύμφωνα με την εκτίμηση των γιατρών ήταν απόλυτα θεραπεύσιμη και σύντομα το παιδί θα επέστρεφε υγιές στο σπίτι του.. Όπως έχει ισχυριστεί η Ρούλα Πισπιρίγκου το πρωί του Σαββάτου, 13 Απριλίου του 2019, το κοριτσάκι ήταν σε καλή κατάσταση και μάλιστα χαρακτηριστική είναι η φωτογραφία που την έδειχνε να τρώει σουβλάκι στο δωμάτιο του νοσοκομείου της. Λίγες ώρες μετά, όταν ο πατέρας αποχώρησε, όλα άλλαξαν. Η ίδια δήλωνε πως «εκείνο το μεσημέρι, έφυγε ο σύζυγός μου κι έμεινα εγώ δίπλα της και κοιμήθηκα μαζί της. Μετά από μια ώρα ξυπνήσαμε με τη μικρούλα, γιατί μπήκε στο δωμάτιο η νοσηλεύτρια και της έδωσε ένα φάρμακο για το στομάχι της. Μετά από δέκα λεπτά, στις 16:40 το παιδί τινάχτηκε, έβγαλε έναν ρόγχο και έμεινε με τα μάτια της μισάνοιχτα. Της μίλησα, της φώναξα “Μαλένα, Μαλένα”, πήρα από τα χεράκια της τα πανάκια που είχε ως συνήθεια να κρατά στον ύπνο της και έτρεξα στο δωμάτιο των νοσηλευτών».

Το παιδί κατέληξε. Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες η μαρτυρία της μητέρας δεν επιβεβαιώνεται από τα επίσημα έγγραφα που κατέγραψαν οι γιατροί για την κατάληξη της Μαλένας, καθώς αναφέρουν ότι κλήθηκαν από τη μητέρα για παροχή βοήθειας στις 17:15, δηλαδή 35 λεπτά αργότερα. Υπάρχουν κι άλλα στοιχεία βέβαια που διερευνούνται και είναι σημαντικά. Στη συνέχεια, ο θάνατός της από την ιατροδικαστή που την εξέτασε, αποδόθηκε σε ηπατική ανεπάρκεια. Σημειώνεται πως στην ιατροδικαστική έκθεση για τη Μαλένα, την οποία υπογράφει η ιατροδικαστής Χριστίνα Τσάκωνα, ξεκαθαρίζεται ότι εντοπίστηκαν κάποιες μικρές εκδορές στη μύτη.


Ο θάνατος της Ίριδας

Το μικρότερο παιδί της Ρούλας Πισπιρίγκου και του Μάνου Δασκαλάκη, η 6 μηνών Ίριδα, πέθανε στον ύπνο της, στο σπίτι της οικογένειας τον Μάρτιο του 2021. Βρισκόταν στο ίδιο δωμάτιο με την Τζωρτζίνα.

Το κοριτσάκι, σύμφωνα με την ιατροδικαστική έκθεση πέθανε από «αγενεσία φλεβοκόμβου», δηλαδή εκφυλισμό κυττάρων της καρδιάς που οδηγούν σε σταμάτημα των ηλεκτρικών διεγέρσεων και κατ’ επέκταση ανακοπή.

Το μοιραίο βράδυ μαζί με τη μητέρα της οικογένειας, Ρούλα Πισπιρίγκου κοιμήθηκε στο σπίτι η αδελφή της, Δήμητρας. Όπως περιέγραψε η θεία των παιδιών σε συνέντευξή της «γύρω στις 7.30 το πρωί το μωρό ξύπνησε και η μητέρα σηκώθηκε και του έβαλε την πιπίλα στο στόμα. Στη συνέχεια πριν τις 11 πήγαν να το ξυπνήσουν και η θεία είδε ότι δεν ανέπνεε. Πρώτα ειδοποίησαν τον Μάνο Δασκαλάκη να σπεύσει, στη συνέχεια έκαναν προσπάθεια αναζωογόνησης (ΚΑΡΠΑ) και ειδοποίησαν και το ΕΚΑΒ. Η θεία των τριών παιδιών φάνηκε να δίνει ιδιαίτερη έμφαση στο ότι το παιδί το βρήκαν χωρίς αισθήσεις πριν τις 11 ενώ, όπως ανέφερε τότε τοπική εφημερίδα, η μητέρα είχε πει «το παιδί το εντόπισαν χωρίς αισθήσεις στις 11.30». Σύμφωνα με το δημοσίευμα της τοπικής εφημερίδας το κυριότερο ερώτημα για τον θάνατο της Ίριδας ήταν πότε βρέθηκε νεκρή και αν το ΕΚΑΒ ειδοποιήθηκε ενώ ήταν ήδη αργά.

Τελικά, το παιδί μεταφέρθηκε στο Καραμανδάνειο όπου διαπιστώθηκε ο θάνατός του. Πολύς λόγος έχει γίνει και για το πανάκι με το αίμα που βρέθηκε δίπλα από το άτυχο κοριτσάκι. Αυτό προσκομίστηκε στην ιατροδικαστική Υπηρεσία Πατρών, δύο μέρες μετά το θάνατο του βρέφους, καθώς οι γονείς φέρεται να μην το είχαν εντοπίσει από την πρώτη στιγμή. Επίσης 2,5 μήνες μετά τον θάνατο της Ίριδας η μητέρα της ζήτησε, για ανεξήγητους λόγους από τις Αρχές να επιστρέψουν το πανάκι κάτι το οποίο ωστόσο δεν έγινε δεκτό.

Οι τοξικολογικές εξετάσεις της Μαλένας αλλά και της Ίριδας ήταν «καθαρές», όμως δεν ήταν σε ευρύ φάσμα παρά μόνο σε ένα τυπικό πρωτόκολλο και πλέον όλα διερευνώνται από την αρχή και για τα δύο πρώτα παιδιά της οικογένειας που έχασαν την ζωή τους.


Ο θάνατος της Τζωρτζίνας

Το τρίτο παιδί της οικογένειας Δασκαλάκη η 9 ετών Τζωρτζίνα πέθανε στις 29 Ιανουαρίου του 2022. Εισήχθη στο «Καραμανδάνειο» Νοσοκομείο Πατρών με ακαθόριστης αιτιολογίας καρδιακή ανακοπή. Ακολούθησε η εμφύτευση απινιδωτή και βηματοδότη στο Ωνάσειο για να διασφαλιστεί από τυχόν καρδιακά αρρυθμιολογικά επεισόδια. Στις αρχές του καλοκαιριού εισήχθη στο Πανεπιστημιακό νοσοκομείο στο Ρίο, με «εγκεφαλοπάθεια μη καθορισμένης αιτιολογίας». Ακολούθησε μία σειρά από επισκέψεις στο νοσοκομείο και το 2022 το 9χρονο πλέον κοριτσάκι επανεισάγεται στο Πανεπιστημιακό του Ρίου, με σπασμούς. Η ιατρική ομάδα έκρινε ότι το παιδί έπρεπε να υποβληθεί σε περαιτέρω νευροπαθολογικό έλεγχο και αποφασίστηκε η διακομιδή του στο Νοσοκομείο Παίδων «Αγλαΐα Κυριακού». Στις 29 Ιανουαρίου πέθανε από αιφνίδιο θάνατο.

Τότε, λίγες ώρες μετά το τελευταίο «αντίο» η μητέρα της, Ρούλα Πισπιρίγκου έγραψε στον λογαριασμό της στο Facebook: «Σας γέννησα, σας έδωσα ζωή! Όμως σας έχω θυμώσει γιατί αφήσατε τη αγκαλιά μου άδεια! Ήσουν το στήριγμα μου, ο λόγος που γελούσα, ο λόγος που έπαιρνα δύναμη να συνεχίσω! Ήσουν μαχήτρια μέχρι τελευταία στιγμή γελούσες, μας κοίταγες χωρίς να μπορείς να μιλήσεις και μας έλεγαν τα μάτια σου συνεχίστε εγώ είμαι εδώ παλεύω! Καλό ταξίδι μιτσιμπονάκι μου! Καλή αντάμωση με τις αδερφούλες σου! Για μένα δε φύγατε και δε θα φύγετε ποτέ! Σ’ αγαπάω και τις τρεις Τζωρτζίνα».

Ο θάνατος της Τζωρτζίνας ανοίγει τον ασκό του Αιόλου

Ακολούθησαν μια σειρά από δημοσιεύματα και εκπομπές που έφεραν στο «φως» τις λεπτομέρειες της πολύκροτης υπόθεσης αλλά και το μυστήριο με τον θάνατο της Τζωρτζίνας αλλά και των άλλων δύο παιδιών των δύο γονιών από την Πάτρα. Το μεγαλύτερο παιδί της οικογένειας έζησε και τις δύο απώλειες.

Στο Ανθρωποκτονιών, οι αναλυτές επικεντρώθηκαν στον θάνατο της Τζωρτζίνας, καθώς είχαν όλα τα απαραίτητα στοιχεία προκειμένου να ξετυλιχτεί το κουβάρι της υπόθεσης και να εξιχνιαστεί. Έτσι, ξεκίνησαν να καταθέτουν σε πρώτη φάση όσοι γιατροί ασχολήθηκαν με το πρόβλημα υγείας του παιδιού. Πρόκειται για 20 γιατρούς που εργάζονται σε πέντε νοσοκομεία, σε Αθήνα και Πάτρα. Οι αστυνομικοί, αφού ενημερώθηκαν για το ιατρικό ιστορικό, προσπάθησαν να διεισδύσουν σε λεπτομέρειες που έχουν να κάνουν με προβλήματα υγείας, την αγωγή που ελάμβανε, όπως επίσης και τις συνθήκες νοσηλείας.

Οι πρώτες πληροφορίες έδειχαν διάσταση απόψεων στα όσα υποστηρίζουν οι γιατροί και στα όσα έχει πει η μητέρα της 9χρονης τόσο στην πρώτη της κατάθεση στο Α.Τ. Αμπελοκήπων όσο και στις συνεντεύξεις της.

Στις καταθέσεις τους οι πρώτοι γιατροί που εξετάστηκαν αναφέρθηκαν στις συνθήκες θανάτου της Τζωρτζίνας εκφράζοντας απορίες για τα αδιευκρίνιστα αίτια αυτού, καθώς το παιδί δεν είχε κανένα καρδιολογικό πρόβλημα, αλλά και στο γεγονός ότι παρά τα όσα ανέφερε η μητέρα περί σπασμών και νευρολογικών προβλημάτων, αυτοί δεν διαπίστωσαν κάτι που να επιβεβαιώνει τους παραπάνω ισχυρισμούς. Καταθέσεις κλήθηκαν να δώσουν και οι νοσηλευτές που ασχολήθηκαν με τη φροντίδα του κοριτσιού στα νοσοκομεία όπου φιλοξενήθηκε.

Οι περιγραφές στους δημοσιογράφους

Η Ρούλα Πισπιρίγκου μαζί με τον σύζυγό της, Μάνο Δασκαλάκη, που με βάση τα μέχρι στιγμής δεδομένα φαίνεται να είναι το τραγικό πρόσωπο σε αυτή την ιστορία, δεν είχε κανένα πρόβλημα να εξιστορήσει, με αφοπλιστικό τρόπο, το «δράμα» που έζησε, μιλώντας πρόσφατα στην εκπομπή «Αλήθειες με τη Ζήνα», στο STAR.

Και οι δύο στις σοκαριστικές περιγραφές του δράματός τους, επανέλαβαν πολλές φορές τη λέξη «ξαφνικά» για να τονίσουν ότι τα παιδιά τους έφυγαν από τη ζωή με τρόπο αιφνιδιαστικό, ανεξήγητο και ενώ τίποτα δεν προμήνυε ότι κάτι κακό θα συμβεί.

«Ξαφνικά στον ύπνο της προσπαθούσε να αναπνεύσει, αλλά δεν μπορούσε» είπε η μητέρα για τη Μαλένα, «οι τοξιλογικές εξετάσεις δεν έδειξαν τίποτα» είπε για την Ίριδα και «ο γιατρός είπε ότι καρδιολογικά το παιδί δεν είχε πρόβλημα» ανέφερε για το επίσης ξαφνικό πρόβλημα υγείας της Τζωρτζίνας.

Η ίδια όμως, με βάση τα μέχρι τώρα δεδομένα, ήξερε τη φριχτή απάντηση στα αίτια των τριών θανάτων… Άλλωστε, ήταν παρούσα και στους τρεις θανάτους. «Επειδή κάποιοι τονίζουν ότι πάντα ήταν η μαμά, θέλω να τονίσω πως κάθε μαμά θα έκανε το ίδιο. Κάθε μαμά θα ήταν δίπλα στο παιδί της. Οπότε όλο αυτό είναι ανόητο», δικαιολογήθηκε, τότε, απαντώντας στις υποψίες που αποδείχτηκαν βάσιμες…

«Πώς γίνεται όλες οι εξετάσεις να ήταν καλές και το παιδί να πεθαίνει», αναρωτιόταν και ο πατέρας, Μάνος Δασκαλάκης, για τον θάνατο του πρώτου παιδιού...

Η Τζωρτζίνα ήταν το κορίτσι που βασανίστηκε περισσότερο, σε μια ηλικία που μπορούσε να καταλάβει τα πάντα. Η ίδια προς το τέλος παραπονιόταν ότι «νιώθει σαν να έχει μια βόμβα στην κοιλιά έτοιμη να σκάσει» και ζητούσε να πάει στους γιατρούς. Στα νοσοκομεία μπαινόβγαινε από τον Απρίλιο του 2021, με σοβαρά προβλήματα και σπασμούς. Όντως την πήγαν στο νοσοκομείο, όμως οι γιατροί δεν μπόρεσαν να εντοπίσουν το σπάνιο πρόβλημα που είχε προκληθεί στην υγεία της -κι αυτό που θα τη σκότωνε τελικά. Διέγνωσαν γαστρεντερίτιδα και ψυχολογικά προβλήματα λόγω του θανάτου των δύο μικρών αδελφιών της και της έδωσαν εξιτήριο. Κι αυτή όμως, είχε την ίδια τραγική μοίρα.


Η ουσία κεταμίνη έδωσε τις απαντήσεις

Οι ιατροδικαστές ενέσκυψαν πάνω από την υπόθεση και μπόρεσαν να «γυρίσουν τον χρόνο πίσω» και να εντοπίσουν όλα αυτά τα κρίσιμα στοιχεία, που θα δικαιολογούσαν «εξωγενή» παρέμβαση για τον θάνατο των τριών κοριτσιών, που μέχρι πρότινος αποδιδόταν σε παθολογικά αίτια.

Το κλειδί για την άσκηση της δίωξης έχει το όνομα «κεταμίνη»: Μια ουσία που δεν υπάρχει στο εμπόριο και χρησιμοποιείται κυρίως στην κτηνιατρική. Οι ιατροδικαστές την εντόπισαν στον οργανισμό της Τζωρτζίνας – και δεν θα έπρεπε να έχει εντοπιστεί εκεί.

Ο ιατροδικαστής Γρηγόρης Λέων ανέφερε ότι ο εντοπισμός της «μας φέρνει πιο κοντά στο σενάριο της εγκληματικής ενέργειας».

«Αυτή η ουσία χρησιμοποιείται συνήθως στην κτηνιατρική ως αναισθητικό. Θα πρέπει πλέον να αξιολογηθεί κατά πόσο συνέβαλε στον θάνατο, δηλαδή πρέπει να εξεταστούν τα επίπεδα που χορηγήθηκαν. Θα πρέπει να εξεταστεί, δηλαδή, αν η χορήγηση της κεταμίνης προκάλεσε τον θάνατο ή αν συνέβαλε σε αυτόν με τη δράση της στον οργανισμό. Θα φανούν αυτά από τις τοξικολογικές εξετάσεις».

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες και εν αναμονή της ανακοίνωσης του εργαστηρίου του ΑΠΘ για τις τοξικολογικές εξετάσεις, η ποσότητα κεταμίνης που εντοπίστηκε ήταν πράγματι τεράστια: Έξι φορές περισσότερη από ότι αν γινόταν φυσιολογική χρήση για αναισθησία. Που, και πάλι, οι γιατροί στις καταθέσεις τους ανέφεραν ότι δεν διανοήθηκαν να τη χορηγήσουν. Ειδικοί προειδοποιούν ότι δεν αποκλείεται να αποπειραθεί να δώσει τέρμα στη ζωή της.

Την ίδια ώρα, η τοπική κοινωνία της Πάτρας αντιδρά περικυκλώνοντας το σπίτι της, μην αντέχοντας να παραμείνει αδρανής μπροστά σε αυτή την ανείπωτη φρίκη... Αντιδρά και το πανελλήνιο, με τα χιλιάδες σχόλια των χρηστών του twitter να εκφράζουν τον αποτροπιασμό τους για αυτό που μπορεί να αποδειχτεί ως το έγκλημα του αιώνα...

1 σχόλιο:

  1. Ο τέλειος εγκλήματιας δεν υπάρχει, αλλά υπάρχουν οι τέλειοι απελευθερωτές,κ κάτι άλλοι,(τέλειοι)***.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Παρακαλούμε τα σχόλια να είναι σύντομα και να χρησιμοποιείτε nickname για τη διευκόλυνση του διαλόγου. Ο «Βεροιώτης» δεν υιοθετεί τις απόψεις των σχολιαστών, οι οποίοι και είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι για αυτές.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ