Αν ψάχνεις ποικιλία και γεύση για το Σαρακοστιανό τραπέζι, δοκίμασε να μαγειρέψεις σουπιές. Μαγειρεύονται με πολλούς τρόπους και σερβίρονται με πολλά συνοδευτικά. Ο σεφ του veriotis.gr Γιώργος Μεταξάς, για αυτή την εβδομάδα, μάς προτείνει σουπιές κρασάτες κοκκινιστές, που μπορείτε να τις συνοεδεύσετε με ρύζι. Δείτε τα υλικά και τη συνταγή:
Υλικά
• 4-5 φρέσκιες σουπιές γύρω στο 1 κιλό
• 1/3 φλ. ελαιόλαδο
• 2 κρεμμύδια ξερά (κομμένα σε φέτες)
• 5-6 μικρά κρεμμυδάκια (ολόκληρα)
• 2 σκ. σκόρδο (σπασμένες)
• 1/2 φλ. λευκό ξηρό κρασί
• 1 κ.σ. πελτέ ντομάτας
• 2 μέτριες ντομάτες (τριμμένες)
• 2 δαφνόφυλλα
• 4-5 κόκκους μπαχάρι
• Αλάτι
• Πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Εκτέλεση
Καθαρίζουμε τις σουπιές, αφαιρώντας το κόκκαλο.
Τις πλένουμε και τις στεγνώνουμε.
Κόβουμε το σώμα σε χοντρά καρέ και τα πλοκάμια στη μέση αν χρειαστεί.
Κρατάμε το μελάνι τους σε ένα μπολ σκεπασμένο με μεμβράνη.
Βάζουμε τις σουπιές σε μία κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά με ελαιόλαδο και τις σοτάρουμε για λίγα λεπτά να αλλάξουν χρώμα.
Κατόπιν προσθέτουμε το κρεμμύδι και τα ολόκληρα μικρά κρεμμυδάκια.
Μετά από 4-5΄ προσθέτουμε το σκόρδο.
Μετά από 4-5΄ προσθέτουμε το σκόρδο.
Σοτάρουμε για 1΄.
Προσθέτουμε τον πελτέ, σβήνουμε με το κρασί και αφήνουμε να εξατμιστεί.
Προσθέτουμε τις τριμμένες ντομάτες και ζεστό νερό ίσα που να σκεπαστούν οι σουπιές.
Προσθέτουμε τη δάφνη και το μπαχάρι.
Βράζουμε σε μέτρια φωτιά για περίπου 40΄ μέχρι να μαλακώσει η σουπιά, να μελώσει η σάλτσα και να δέσει.
Tips: Το μελάνι της σουπιάς μπορούμε να το προσθέσουμε μέσα στην συνταγή ή να το κρατήσουμε για να φτιάξουμε ριζότο ή φρέσκα ζυμαρικά με μελάνι σουπιάς.
Όλο το μυστικό στο μαγείρεμα της σουπιάς είναι το σιγανό μαγείρεμα για να μαλακώσει.
Tips: Το μελάνι της σουπιάς μπορούμε να το προσθέσουμε μέσα στην συνταγή ή να το κρατήσουμε για να φτιάξουμε ριζότο ή φρέσκα ζυμαρικά με μελάνι σουπιάς.
Όλο το μυστικό στο μαγείρεμα της σουπιάς είναι το σιγανό μαγείρεμα για να μαλακώσει.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Παρακαλούμε τα σχόλια να είναι σύντομα και να χρησιμοποιείτε nickname για τη διευκόλυνση του διαλόγου. Ο «Βεροιώτης» δεν υιοθετεί τις απόψεις των σχολιαστών, οι οποίοι και είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι για αυτές.