Quantcast

http://picasion.com/
http://picasion.com/
http://picasion.com/

Αντιδρούν οι εργαζόμενοι στο κλείσιμο τραπεζικών καταστημάτων στη Βέροια

Συμπαρίσταται ο Δήμος Βέροιας
Αναστάτωση στον εμπορικό και αγροτικό κόσμο, αλλά και στους καταναλωτές της Βέροιας, έχει προκαλέσει το κλείσιμο τραπεζικών καταστημάτων στην πρωτεύουσα της Ημαθίας. Ο προβληματισμός εντείνεται αν σκεφτεί κανείς πως διανύουμε περίοδο οξείας κρίσης και η συρρίκνωση των τραπεζικών εργασιών είναι σίγουρα κακό μαντάτο, ειδικά για έναν παραγωγικό και εξαγωγικό νομό όπως η Ημαθία. Ο Σύλλογος Εργαζομένων της Τράπεζας Πειραιώς (Σ.Ε.Τ.Π.) με σειρά ενεργειών αγωνίζεται ενάντια στην επιχειρούμενη περαιτέρω συρρίκνωση του δικτύου καταστημάτων της Τράπεζας. Στο πλαίσιο αυτό ο Σ.Ε.Τ.Π. εξέδωσε ψήφισμα, το οποίο και υιοθέτησε το Δημοτικό Συμβούλιο της Βέροιας.

Αναλυτικά το ψήφισμα του Συλλόγου Εργαζομένων της Τράπεζας Πειραιώς (Σ.Ε.Τ.Π.):

«Από το 2008 οι Τράπεζες στη χώρα μας, κάτω από το βάρος της ριζικής αναδιάρθρωσης του κλάδου, διέκοψαν τη λειτουργία σε 2.530 καταστήματα ή κατά 62% ενώ οι εργαζόμενοι μειώθηκαν κατά 53%.

Ιδιαίτερα την τελευταία τριετία, οι τράπεζες συρρίκνωσαν την παρουσία τους κατά 419 καταστήματα (-22%) ενώ μόνο κατά την διάρκεια της πανδημίας (2020-09/2021) οι τράπεζες έκλεισαν 273 καταστήματα ή το 18% του δικτύου τους. Παράλληλα την περίοδο της πανδημίας αποχώρησε το 15% των εργαζόμενων.

Αυτό το διάστημα σύμφωνα με δημοσιεύματα η Διοίκηση της Τράπεζας Πειραιώς σχεδιάζει σύμφωνα με το νέο bussiness plan, τη διακοπή λειτουργίας σε ακόμα 51 καταστήματα ( το 12% του σημερινού δικτύου της) σε όλη τη χώρα ενώ ήδη μόνο κατά τη διάρκεια της πανδημίας, έχει συρρικνώσει το δίκτυο καταστημάτων της κατά 22% ή κατά 115 καταστήματα.

Όλα τα παραπάνω γεγονότα είχαν και έχουν, σημαντική επίδραση στην ποιότητα και την εγγύτητα εξυπηρέτησης της πελατείας και του πληθυσμού, ειδικά των περιφερειακών, αγροτικών και νησιωτικών περιοχών, δημιουργώντας συνθήκες τραπεζικού αποκλεισμού στην τοπική κοινότητα και οικονομία.

Έτσι, εμφανίζονται σήμερα σε αρκετές περιφερειακές και με ιδιαίτερη εθνική σημασία, αλλά και σε αστικές, περιοχές της χώρας, σημαντικά φαινόμενα αντιμετώπισης δυσκολιών τόσο στην πρόσβαση όσο και στη χρήση χρηματοπιστωτικών προϊόντων και υπηρεσιών που είναι απαραίτητα για τη συμμετοχή στη σύγχρονη οικονομική, εργασιακή και κοινωνική ζωή.

Επισημαίνουμε ειδικότερα ότι, η πρόσβαση σε χρηματοοικονομικές υπηρεσίες συνιστά βασικό στοιχείο ομαλής κοινωνικοοικονομικής ένταξης, ενώ ο περιορισμός της έκτασης του φαινομένου θεωρείται κρίσιμος για την εμπέδωση της κοινωνικής δικαιοσύνης. Σε αυτό το πλαίσιο, το οποίο το οποίο απορρέει από μια σειρά θεσμικών εργαλείων για τη διαμόρφωση ενός πλαισίου προστασίας των πολιτών (αρ. 36 Χάρτης των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης) η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέταξε πρόσφατα την πρόσβαση σε τραπεζικές υπηρεσίες στον Ευρωπαϊκό Πυλώνα Κοινωνικών Δικαιωμάτων, που έχει ως στόχο να

«εξασφαλίσει στους πολίτες νέα και αποτελεσματικότερα δικαιώματα».

Η σχεδιαζόμενη συρρίκνωση του Δικτύου Καταστημάτων της Τράπεζας Πειραιώς, καθώς και των υπολοίπων τραπεζών, συνεπάγεται αυτομάτως και συρρίκνωση του οικονομικού κύκλου τοπικών επιχειρήσεων, δημιουργώντας αποεπένδυση, οικονομική ανισορροπία και εντέλει μείωση της απασχόλησης στην τοπική κοινωνία.

Στοιχεία που καθιστούν τους στόχους της περιφερειακής ανάπτυξης της χώρας, έωλους δίχως στήριξη και χρηματοδότηση επιδρώντας μεσοπρόθεσμα αρνητικά και στην απασχόληση των τοπικών κοινωνιών. Παράλληλα η αναζήτηση από τις μικρές και πολύ μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις και τους ελεύθερους επαγγελματίες, εναλλακτικών και παράλληλων συστημάτων πόρων χρηματοδότησης εκτός του επίσημου τραπεζικού τομέα, εκτιμούμε ότι θα δημιουργήσει φαινόμενα που παραπέμπουν σε άλλες οικονομικές εποχές και συνθήκες με σημαντικές επιπτώσεις στην κοινωνική συνοχή.

Αυτές οι κινήσεις συρρίκνωσης λαμβάνουν χώρα και αγνοούν επιδεικτικά τις ανάγκες της κοινωνίας για μια βιώσιμη και μακροπρόθεσμη ανάπτυξη από την επικείμενη εισροή σημαντικών επενδυτικών πόρων για την ελληνική οικονομία μέσω του Ευρωπαϊκού Ταμείου Ανάκαμψης και των λοιπών χρηματοδοτικών εργαλείων την περίοδο 2021-2027.

Οι Τράπεζες έχουν διευρυμένο οικονομικό ρόλο στην κοινωνία κι ιδιαίτερα στην ελληνική οικονομία με τον τραπεζοκεντρικό χαρακτήρα της. Διαχειρίζονται και θα διαχειριστούν ως ενδιάμεσοι φορείς όλα τα οικονομικά πακέτα χρηματοδότησης, απολαμβάνοντας διπλό όφελος, τόσο από το Δημόσιο, όσο και από την κοινωνία.

Οι Τράπεζες όμως, συνεχίζουν να μένουν προσδεδεμένες σε αδιέξοδες λογικές συρρίκνωσης, εξαντλούνται στο βραχυπρόθεσμο «κυνήγι» δεικτών κόστους, αντί να επενδύσουν σε σχέδια και λογικές ανάπτυξης, που είναι προϋπόθεση για να τιμήσουν την εμπιστοσύνη της πελατείας τους και να συμμετέχουν υπεύθυνα στον ρόλο τους για την απαραίτητη στήριξη της χειμαζόμενης οικονομίας και στη χρηματοδότηση της ανάκαμψης της χώρας.

Θεωρούμε ότι σε όλα τα παραπάνω με το θεσμικό σας ρόλο ως μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου Βέροιας, θα είστε σύμμαχοι, αρωγοί και συνοδοιπόροι μας και με τις ενέργειές σας θα βοηθήσετε να αποτρέψουμε την δημιουργία εμποδίων στην περιφερειακή ανάπτυξη της χώρας την οποία θεωρούμε ως θεμελιακή και απαραίτητη βάση για μια βιώσιμη και μακροπρόθεσμη αναπτυξιακή της πορεία.

Από την πλευρά μας ζητούμε:

• Να υπερψηφίσετε το ψήφισμά μας, στην προσπάθεια του Συλλόγου μας και όλων των εργαζομένων στη Τράπεζα Πειραιώς, να σταματήσει η περαιτέρω συρρίκνωση του Δικτύου Καταστημάτων.

• Να γίνει σχετική ενημέρωση και παρέμβαση σας, σε όλα τους τοπικούς και θεσμικούς φορείς της Περιφέρειας, με στόχο την αναβάθμιση της παροχής και της πρόσβασης σε χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες του πληθυσμού, επισημαίνοντας ιδιαίτερα τις συνθήκες τραπεζικού αποκλεισμού που δημιουργούνται στη τοπική κοινωνία και οικονομία.»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τα σχόλια να είναι σύντομα και να χρησιμοποιείτε nickname για τη διευκόλυνση του διαλόγου. Ο «Βεροιώτης» δεν υιοθετεί τις απόψεις των σχολιαστών, οι οποίοι και είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι για αυτές.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ