Quantcast

http://picasion.com/
http://picasion.com/
http://picasion.com/

Μια επιστήμονας από την Ημαθία διαπρέπει στην Γερμανία - Παράγει φθηνή ενέργεια με τη μέθοδο της πυρηνικής σύντηξης

Μια γυναίκα που πρωτοπορεί και διαπρέπει σε μεγάλη έρευνα είναι η Αθηνά Καππάτου. Συμμετέχει στην επιστημονική ομάδα του πρωτοποριακού πειράματος που έχει ως στόχο την παραγωγή φθηνής ενέργειας με τη μέθοδο της πυρηνικής σύντηξης. Mε καταγωγή από τη Νάουσα, η έμπειρη επιστήμονας μίλησε στην ΕΡΤ, αποκαλύπτοντας τα μυστικά της λύσης του μέλλοντος. Ο κύβος ερρίφθη… Οι επιστήμονες μετά από ερευνητική δουλειά, σχεδόν 40 χρόνων, κατάφεραν για 5 δευτερόλεπτα, μέσω πυρηνικής σύντηξης, να παράξουν ενέργεια 59 mega joules, γεγονός που αποτελεί μια ενεργειακή επανάσταση.

Η Ερευνήτρια στο Ινστιτούτο «Μαξ Πλανκ» της Γερμανίας και μέλος της ερευνητικής ομάδας JET, Αθηνά Καππάτου, ανέφερε μιλώντας στην ΕΡΤ:

«Προσπαθούμε να συντήξουμε μαζί ισότοπα του υδρογόνου και όταν κάνουμε αυτή τη διαδικασία, πιέζουμε μαζί και συνενώνονται παράγεται Ήλιο και σε αυτή τη διαδικασία παράγεται ενέργεια.

Για να το κάνουμε όμως αυτό και εδώ είναι το δύσκολο της υπόθεσης, πρέπει να θερμάνουμε αυτό το υδρογόνο σε πολύ υψηλές θερμοκρασίες, μιλάμε για πάνω από 100 εκατομμύρια βαθμούς Κελσίου και σε πολύ υψηλή πίεση επίσης. Χρησιμοποιούμε μαγνήτες, οι οποίοι θερμαίνονται σχετικά σύντομα

Είναι ακόμα μια πειραματική εγκατάσταση και έχει τεχνικά όρια. Χρησιμοποιούμε πάρα πολύ μικρές ποσότητες αυτού του καυσίμου λιγότερα από 0,2 milligram για να παράγουμε την ενέργεια που με ορυκτά καύσιμα θα την παράγαμε με εκατομμύρια φορές περισσότερα καύσιμα.

Σχεδιάζουμε ήδη ένα εργοστάσιο παραγωγής ενέργειας από σύντηξη, να παράγουμε την ηλεκτρική ενέργεια και να τη βάλουμε στο δίκτυο. Όλο αυτό αργεί, μιλάμε για 2050 και μετά, αλλά παρόλα αυτά αξίζει τον κόπο. Το καλό με την πυρηνική σύντηξη είναι αυτό, είναι ασφαλής. Αν κάτι δεν λειτουργήσει όπως θέλουμε παρά πολύ απλά ο αντιδραστήρας θα σβήσει από μόνος του. 

Επίσης τα ελάχιστα ραδιενεργά απόβλητα ζούνε για πάρα πάρα πολύ λίγο. Είναι καθαρή είναι ασφαλής και θα είναι άφθονη γιατί το καύσιμο που χρειαζόμαστε είναι εκεί το παίρνουμε από το νερό της θάλασσας». Το πρωτοποριακό πείραμα της πυρηνικής σύντηξης δίνει μια θετική προοπτική για το μέλλον και την ενεργειακή κρίση.

Δείτε το video:



Πηγή: ΕΡΤ, Συνέντευξη: Ρεγγίνα Σαβούρδου – Ρεπορτάζ: Κατερίνα Χριστοφιλίδου

1 σχόλιο:

  1. Μα αυτα τα έκαναν οι αθεοι, κομμουνισται απο την δεκαετια του '60.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Παρακαλούμε τα σχόλια να είναι σύντομα και να χρησιμοποιείτε nickname για τη διευκόλυνση του διαλόγου. Ο «Βεροιώτης» δεν υιοθετεί τις απόψεις των σχολιαστών, οι οποίοι και είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι για αυτές.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ