Ο Δημήτρης Καρασάββας συγκαταλέγεται μεταξύ των πνευματικών ανθρώπων που έζησαν και δραστηριοποιήθηκαν σε τούτο τον τόπο. Ιδιαιτέρως, συνδέθηκε με την Ε.Μ.Ι.Π.Η. λόγω του ενδιαφέροντος και της αγάπη του για τη μελέτη και ανάδειξη της ιστορίας της πόλης και της ευρύτερης περιοχής. Ο Καρασάββας είχε γνώση και άποψη περί της Ιστορίας, η οποία στηριζόταν σε τεκμήρια, επιχειρήματα και βάσεις δημοκρατικές.
Ο Δημήτρης Καρασάββας υπήρξε από τους πρώτους υποστηρικτές της Ε.Μ.Ι.Π.Η., το έργο της οποίας προέβαλε, τόσο μέσα από την προσωπική του εφημερίδα «Οι Καιροί», την οποία εξέδιδε μέχρι το έτος 2012, όσο και μέσα από τις τοπικές εφημερίδες με τις οποίες συνεργαζόταν. Παράλληλα, υποστήριξε το έργο της Εταιρείας μέσα από την προσωπική του μετοχή, τόσο στις εκδηλώσεις (επιστημονικές και μη), όσο και στις πολυάριθμες εκδόσεις της, μέσα από άρθρα στο περιοδικό «Χρονικά Ιστορίας και Πολιτισμού Ν. Ημαθίας» και επιστημονικές εργασίες στις σειρές εκδόσεών της.
Ενδεικτικά παραθέτουμε το ιστορικό έργο του Δημήτρη Καρασάββα, το οποίο δημοσιεύτηκε κατά καιρούς στις εκδόσεις της Ε.Μ.Ι.Π.Η.
- Προσεγγίζοντας τις φιλολογικές μαρτυρίες για την αρχαία Βέροια (2009)
- Το ταξίδι του Δ. Βικέλα στη Βέροια το 1901 (2012)
- Ο «Ερμής ο Κερδώος» και η Βέρροια στα 1815 (2014)
- Η μνήμη της κατοχής στην Βέροια μέσα από τις τοπικές μαρτυρίες (2015)
- 1961-1965: Η κοινοβουλευτική περιπέτεια και ο Ιωάννης Παπαδάκης – Στάικος (2016)
- Η Μεταµόρφωση της Βέροιας. Η εξέλιξη του δοµηµένου περιβάλλοντος το δεύτερο µισό του 20ου αιώνα (2020)
- Μέτοικοι στη Βέροια (υπό έκδοση)
- Φιλάνθρωπες Κυρίες της Βέροιας (υπό έκδοση)
- Ψηφίδες του Μουσουλμανικού Βίου τα τελευταία χρόνια της Οθωμανοκρατούμενης Βέροιας (υπό έκδοση).
1) Εκπροσωπηθεί στην εξόδιο ακολουθία του Δημητρίου Ιορδ. Καρασάββα την Τετάρτη 2 Φεβρουαρίου 2022.
2) Ο υπό έκδοση τόμος των Πρακτικών των Επιστημονικών Ημερίδων των ετών 2017-2019 να αφιερωθεί στη μνήμη του συνοδοιπόρου Δημητρίου Ιορδ. Καρασάββα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Παρακαλούμε τα σχόλια να είναι σύντομα και να χρησιμοποιείτε nickname για τη διευκόλυνση του διαλόγου. Ο «Βεροιώτης» δεν υιοθετεί τις απόψεις των σχολιαστών, οι οποίοι και είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι για αυτές.