To περσινό μοντέλο που έδωσε τη δυνατότητα σε χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων να απαλλαγούν από τον φόρο για τα ανείσπρακτα ενοίκια του προηγούμενου έτους με μία απλή εξώδικη δήλωση εξετάζει να επαναλάβει το οικονομικό επιτελείο. Ιδιοκτήτες ακινήτων και λογιστές έχουν υποβάλει στο υπουργείο Οικονομικών σχετικό αίτημα επισημαίνοντας την ανάγκη να παραταθεί και στη χρήση του 2021 η ρύθμιση που ίσχυσε το 2020 για τα ανείσπρακτα ενοίκια.
Πιο συγκεκριμένα, οι ιδιοκτήτες ακινήτων με ανείσπρακτα ενοίκια το περασμένο έτος θα μπορούν με την κοινοποίηση μιας απλής εξώδικης δήλωσης στους ενοικιαστές και τη συνακόλουθη υποβολή ηλεκτρονικής αίτησης στην ΑΑΔΕ να γλιτώσουν από τη φορολόγηση με συντελεστές έως 45% για ενοίκια που δεν εισέπραξαν το 2021.
Με βάση την ισχύουσα φορολογική κλίμακα, το ετήσιο καθαρό φορολογητέο εισόδημα από ενοίκια φορολογείται αυτοτελώς από το πρώτο ευρώ βάσει κλίμακας στην οποία ισχύουν συντελεστές:
- 15% για τα πρώτα 12.000 ευρώ του εισοδήματος.
- 35% για τα επόμενα 23.000 ευρώ, δηλαδή στο τμήμα του εισοδήματος από τα 12.001 έως τα 35.000 ευρώ.
- 45% για το τμήμα του εισοδήματος πάνω από τα 35.000 ευρώ.
Η διάταξη για τα ανείσπρακτα
Σύμφωνα με τη διάταξη που εφαρμόστηκε κατά το περσινό έτος, εφόσον έχει κοινοποιηθεί οποιοδήποτε εξώδικο, ο φορολογούμενος οφείλει, μέχρι τη λήξη της προθεσμίας υποβολής της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος φορολογικού έτους 2021, να προσκομίσει διαταγή πληρωμής ή διαταγή απόδοσης χρήσης μισθίου ή δικαστική απόφαση αποβολής ή επιδίκασης μισθωμάτων ή αντίγραφο της αγωγής αποβολής ή επιδίκασης μισθωμάτων, προκειμένου να μη φορολογηθούν τα εισοδήματα αυτά στο φορολογικό έτος 2020. Σε περίπτωση που προσκομιστούν τα δικαιολογητικά τα εν λόγω εισοδήματα φορολογούνται στο έτος και κατά το ποσό που αποδεδειγμένα εισπράχθηκαν.
Στην περίπτωση που δεν προσκομιστούν τα απαραίτητα δικαιολογητικά εντός της προβλεπόμενης προθεσμίας, ο φορολογούμενος οφείλει να δηλώσει τα μισθώματα αυτά με την υποβολή τροποποιητικής δήλωσης φορολογίας εισοδήματος φορολογικού έτους 2020, η οποία υποβάλλεται χωρίς τόκους και πρόστιμα μέχρι τη λήξη της προθεσμίας υποβολής δήλωσης φορολογίας εισοδήματος φορολογικού έτους 2021.
Ρύθμιση αυτοδίκαιης παράτασης μισθώσεων
Πρόταση νομοθετικής ρύθμισης αυτοδίκαιης παράτασης μισθώσεων κατέθεσε ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων (ΚΕΕ), Γιάννης Χατζηθεοδοσίου, στον υπουργό Εσωτερικών Μάκη Βορίδη.
Κατά την ΚΕΕ, είναι μείζον ζήτημα η διάρκεια των μισθώσεων, ιδίως των δημόσιων και μη ιδιωτικών ακινήτων, αφού ο χρόνος αποτελεί το κρίσιμο μέγεθος κάθε επιχειρηματικής προσπάθειας και πρωτοβουλίας. Για τον λόγο αυτό και με σκοπό τη διατήρηση των αμοιβαίως επωφελών συνεπειών των αμφοτεροβαρών μισθωτικών συμβάσεων προτείνεται η ρύθμιση, με την οποία διασφαλίζεται πλήρως το δημόσιο συμφέρον, αφού το μίσθωμα που είχε συμφωνηθεί πριν από την εκδήλωση της πανδημικής κρίσης παραμένει και μετά την εκδήλωσή της και κατά τη διάρκεια αυτής, ενώ οι επιχειρήσεις που επέδειξαν αξιοσημείωτη αντοχή μπορούν να συνεχίσουν τις δραστηριότητές τους, χωρίς να κινδυνεύουν από βέβαιη έξωση λόγω λήξης του χρόνου διάρκειας της μίσθωσης.
Ζητά:
- Να παρασχεθεί λόγω των συνθηκών το δικαίωμα στις επιχειρήσεις που στεγάζονται-μισθώνουν ακίνητα α) του ελληνικού Δημοσίου, β) ΝΠΔΔ, γ) ΟΤΑ και Ν.Π. αυτών και δ) εκκλησιαστικών ιδρυμάτων να παρατείνουν τη διάρκεια των μισθώσεων έως 10 έτη, εφόσον βεβαίως είναι συνεπείς στις μισθωτικές υποχρεώσεις τους.
- Μείωση των ενοικίων των ακινήτων που εκμισθώνουν οι ΟΤΑ και τα νομικά πρόσωπα αυτών, αλλά και άλλοι φορείς του δημοσίου τομέα, στενού και ευρύτερου.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Παρακαλούμε τα σχόλια να είναι σύντομα και να χρησιμοποιείτε nickname για τη διευκόλυνση του διαλόγου. Ο «Βεροιώτης» δεν υιοθετεί τις απόψεις των σχολιαστών, οι οποίοι και είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι για αυτές.