Αυτήν τη στιγμή, υπολογίζεται πως υπάρχουν 6.000 με 8.000 διαφορετικά σπάνια νοσήματα, εκ των οποίων το 70% προσβάλλει παιδιά. Εκτιμάται ότι οι ασθενείς με Σπάνια Νοσήματα αντιπροσωπεύουν το 3,5-5,9% του πληθυσμού, δηλαδή 350.000 με 600.000 οικογένειες στην Ελλάδα. Η συμβολική κίνηση φωταγώγησης με τα χρώματα του λογότυπου για την Παγκόσμια Ημέρα Σπάνιων Παθήσεων πραγματοποιείται έτσι ώστε να σπάσει η απομόνωση των ασθενών και να αναδειχθεί το αίσθημα αλληλεγγύης προς τους ανθρώπους οι οποίοι είναι πολλές φορές ανήμποροι να αυτοεξυπηρετηθούν ή η κατάσταση της υγείας τους αποβαίνει, σε αρκετές περιπτώσεις, μοιραία.
Μεταξύ των σπάνιων παθήσεων, όπως τυποποιούνται από την EURORDIS, είναι η Ρευματοειδής Αρθρίτιδα, η Κυστική ίνωση, η Αιμορροφιλία, η Νόσος Πάρκινσον, η Έλλειψη αυξητικής ορμόνης, ο Λύκος, ο Μελιταίος Πυρετός, η Εγκεφαλίτιδα, η Μεσογειακή Αναιμία, η Σκλήρυνση κατά πλάκας κ.ά.
Το επίπεδο της έρευνας και της επιστημονικής γνώσης, η θεραπευτική αντιμετώπιση αλλά και η ασφαλιστική κάλυψη επιδέχονται, σύμφωνα και με την Πανελλήνια Ένωση Σπάνιων Παθήσεων, σημαντικής βελτίωσης προκειμένου να βρεθούν λύσεις στις καθημερινές προκλήσεις των πασχόντων.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Παρακαλούμε τα σχόλια να είναι σύντομα και να χρησιμοποιείτε nickname για τη διευκόλυνση του διαλόγου. Ο «Βεροιώτης» δεν υιοθετεί τις απόψεις των σχολιαστών, οι οποίοι και είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι για αυτές.