Quantcast

http://picasion.com/
http://picasion.com/
http://picasion.com/

SmartPeach: Παραγωγοί από Ημαθία και Πέλλα αντιμετωπίζουν εχθρούς, ασθένειες και έλλειψη αρδευτικού νερού μέσω της ευφυούς γεωργίας

Τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι σύγχρονοι παραγωγοί ροδάκινων στην Ελλάδα και τους τρόπους να τις ξεπεράσουν καταγράφει η ομάδα του ευρωπαϊκού προγράμματος SmartPeach, στο πιο πρόσφατο ενημερωτικό δελτίο της. Σύμφωνα με τους ερευνητές, «η καλλιέργεια του ροδάκινου στην Ελλάδα αντιμετωπίζει σημαντικές προκλήσεις από εχθρούς και ασθένειες (π.χ. Ανάρσια, Kαρπόκαψα, Εξώασκος και Ωίδιο της ροδακινιάς), αλλά και από την έλλειψη αρδευτικού νερού, προκλήσεις που εντείνονται και από τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής. 

Οι παραγωγοί ροδάκινου συνήθως καλύπτουν τις ανάγκες της καλλιέργειάς τους με βάση την εμπειρία τους, κάτι που συχνά οδηγεί σε αυξημένη χρήση εισροών (φυτοπροστατευτικών σκευασμάτων, λιπασμάτων, αρδευτικού νερού), αυξάνοντας το κόστος παραγωγής, διακινδυνεύοντας τη συνολική ποιότητα του παραγόμενου προϊόντος, ενώ μακροχρόνια μπορεί να προκαλέσει ρύπανση του υδροφόρου ορίζοντα και εξάντληση των φυσικών πόρων». 

Η λύση στις προκλήσεις της καλλιέργειας 

Η απάντηση, σύμφωνα με το πρόγραμμα, είναι η εφαρμογή τεχνολογικών εργαλείων μέσω των οποίων παράγονται δεδομένα, τα οποία μετατρέπονται σε μορφή συμβουλής, που ο γεωργικός σύμβουλος μπορεί άμεσα να επεξεργαστεί και να μεταφέρει στον παραγωγό, προσαρμοσμένη στις διαφορετικές ανάγκες κάθε χωραφιού. Αυτός είναι και ο στόχος του προγράμματος. 

Η ανάπτυξη, δηλαδή, τεχνολογικών εργαλείων για την αντιμετώπιση των εχθρών και ασθενειών της καλλιέργειας, τον προσδιορισμό του χρόνου και της ποσότητας της αρδευτικής δόσης και την εναρμόνιση της διαθεσιμότητας των θρεπτικών στοιχείων στις μεταβαλλόμενες ανάγκες των δέντρων. 

Λαμβάνοντας υπόψη τη σημαντικότητα της καλλιέργειας ροδάκινων για την τοπική οικονομία των συγκεκριμένων νομών, αλλά και τον αντίκτυπό της στην εθνική οικονομία, σχεδιάστηκε η εφαρμογή ευφυούς γεωργίας, μέσω του έργου SmartPeach, σε πιλοτικά αγροκτήματα δύο αγροτικών συνεταιρισμών που βρίσκονται στην Ημαθία και στην Πέλλα. 

Όπως είχε δηλώσει η Κατερίνα Δηνώρη, γεωπόνος του συνεταιρισμού της Επισκοπής Νάουσας για τη συμμετοχή του συνεταιρισμού στο πρόγραμμα: «Ο συνεταιρισμός, έχοντας εξαγωγική δραστηριότητα, αναζητούσε τα τεχνολογικά εργαλεία που θα διασφαλίσουν ότι όχι μόνο οι εξαγωγές του θα παραμείνουν σε υψηλό επίπεδο, αλλά και ο παραγωγός θα λάβει την καλύτερη τιμή για το προϊόν του, τη στιγμή που θα έχει καταφέρει μάλιστα να μειώσει και το κόστος παραγωγής του». 

Το SmartPeach υλοποιείται από τους Αγροτικούς Συνεταιρισμούς Καλυβίων Πέλλας και Επισκοπής Νάουσας και την εταιρεία NEUROPUBLIC, ενώ ως υπεργολάβοι συμμετέχουν το Εργαστήριο Φυτικής Παραγωγής του Πανεπιστημίου Πατρών και το Εργαστήριο Φυτοπαθολογίας του Διεθνούς Πανεπιστημίου Ελλάδος.

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τα σχόλια να είναι σύντομα και να χρησιμοποιείτε nickname για τη διευκόλυνση του διαλόγου. Ο «Βεροιώτης» δεν υιοθετεί τις απόψεις των σχολιαστών, οι οποίοι και είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι για αυτές.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ