Την εν λόγω ημερομηνία επιβεβαίωσε και η υφυπουργός Παιδείας Ζέττα Μακρή στον τηλεοπτικό σταθμό υποστηρίζοντας πως «ο προγραμματισμός και η διάθεση της κυβέρνησης είναι τα σχολεία να ανοίξουν στις 10 Ιανουαρίου. Αν χρειαστούν, ενδεχομένως, διαφορετικές προσαρμογές, αυτές θα γίνουν».
Την ίδια ώρα και ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης προ ημερών αναφορικά με τα σχολεία είχε τονίσει πως δεν υπάρχει στο τραπέζι το σενάριο να μην ανοίξουν τα σχολεία στην ώρα τους, ωστόσο όπως είχε πει οι ειδικοί θα συζητήσουν προκειμένου να ληφθούν αν χρειαστεί ορισμένα μέτρα.
Τι λένε οι ειδικοί για το άνοιγμα των σχολείων
Ο καθηγητής Μικροβιολογίας Αλκιβιάδης Βατόπουλος αναφορικά με τα σχολεία διευκρίνισε ότι θα γίνει συζήτηση αυτές τις μέρες στην επιτροπή και θα παρθούν αποφάσεις. «Τα σχολεία είναι ένας ελεγχόμενος χώρος ο κόσμος πρέπει να δει αν και πόσες συρροές είχαμε στα σχολεία, δηλαδή κρούσματα μέσα στο σχολείο. Το πότε κλείνει το σχολείο εξαρτάται από το ρυθμό αύξησης των κρουσμάτων, το οποίο ίσως αλλάξει, γιατί τώρα με την Όμικρον θα έχουμε ενδεχομένως πολύ περισσότερα κρούσματα πολύ πιο γρήγορα. Θα συζητηθούν τα θέματα» σχολίασε.
Από την άλλη, ο καθηγητής Πνευμονολογίας, Νίκος Τζανάκης μιλώντας στον ΣΚΑΪ ζήτησε παράταση μιας εβδομάδας στις διακοπές των μαθητών. «Αν ανοίξουμε αυτή τη στιγμή τα σχολεία θα δείτε ότι θα κλείσουν μετά από ένα πενθήμερο, ένα δεκαήμερο λόγω των κρουσμάτων», προειδοποίησε.
«Ένα περίπου στα επτά παιδιά αυτή τη στιγμή από 0 έως 20 ετών είναι ενεργό κρούσμα. Κάθε οικογένεια έχει ένα τουλάχιστον κρούσμα ενεργό…. Είναι τόσο επιθετική και τόσο εκθετική αυτή (Όμικρον)… Προτιμούμε τους γονείς να είναι στο σπίτι με τα παιδιά τους υγιή; Ή να είναι στο σπίτι και να απέχουν από τη δουλειά τους με τα παιδιά τους άρρωστα;» διερωτήθηκε ο καθηγητής.
Τα σενάρια για την επιστροφή για στις τάξεις
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του OPEN αυτή τη στιγμή στο τραπέζι των ειδικών βρίσκεται το ενδεχόμενο να επιστρέψουν όλοι οι μαθητές στα σχολεία αφού πρώτα υποβληθούν σε ένα rapid test προκειμένου να ανιχνευθούν οι ασυμπτωματικοί φορείς του ιού. Εκτός αυτού, κάτι ακόμα που συζητείται αρκετά είναι το σενάριο να αυξηθούν τα εβδομαδιαία self test στα οποία υποβάλλονται οι μαθητές από δύο σε τρία.
Τέλος, στο τραπέζι είναι και το ενδεχόμενο να αλλάξει το υγειονομικό πρωτόκολλο σύμφωνα με το οποίο για να κλείσει ένα τμήμα πρέπει να νοσεί με κορωνοϊό το 50 + 1% των μαθητών.
Τέλος οι σχολικές εκδρομές
Υπενθυμίζεται ότι οι σχολικές εκδρομές έχουν ήδη ανασταλεί επίσημα τουλάχιστον έως τις 16 Ιανουαρίου, στο πλαίσιο των νέων μέτρων για την αναχαίτιση του κορωνοϊού. Η σχετική απόφαση αναφέρεται στην Κοινή Υπουργική Απόφαση που δημοσιεύτηκε την Πέμπτη 30 Δεκεμβρίου.
Προτείνω μετονομασία του κυβερνητικού σχήματος σε"ότι νάνε"ΝΔ γιατί σιγά σιγά αρχίζουν να προσβάλλουν και τον φιλελευθερισμό. Τέλος οι εκδρομές, μα τόσο αγώνα έκανε ο Τάσος μας γιαυτες,50%+1 μια απαράδεκτη απόφαση για την Δ μετάλλαξη,για την Ο που είναι 5-10 φορές πιο μεταδοτική ποιο ποσοστό θα δούνε; Όλοι οι επιστήμονες λένε για καθυστέρηση των μαθημάτων, αυτοί ποιών γνώμη λαμβάνουν υπόψιν.Ενα στα επτά παιδιά έχουν τον ιό, δεν γνωρίζουν ότι δύο με τρεις φορές είναι περισσότερα τα κρούσματα. Πλάνο υπάρχει; Βούληση; Εναλλακτικός σχεδιασμός; Αν όχι ας αντιγράψουν από τις προηγμένες χώρες τα ΘΕΤΙΚΑ ΜΕΤΡΑ και να τα εφαρμόσουν,η σωστή εφαρμογή και πληροφόρηση θα ανεβάσει τα ποσοστά και όχι η απόκρυψη,υπάρχει ένα 90% που δεν φορούν παρωπιδες!
ΑπάντησηΔιαγραφήΤα παιδια περνούν την όμικρον χαλαρά λένε,ok αυτά δεν έχουν οικογένεια,γονείς, παππούδες,αδέλφια. Όταν γυρίζουν από το σχολείο μπαίνουν καραντίνα σε σπίτι με δύο δωμάτια και τέσσερα άτομα να συγκατοικουν,πως γίνεται αυτό Κεραμεως? Α ξέχασα ότι η πλειοψηφία των Ελλήνων μένουν τετραμελής οικογένεια σε σπίτι με δωμάτιο χωριστό ο καθένας συν δύο ξενώνες και τρία μπάνια,σαν το σπίτι σου πχ!
ΑπάντησηΔιαγραφή