Η καλή (HDL) φαίνεται να είναι προστατευτική έναντι της αθηροσκλήρυνσης και της εμφάνισης βλαβών στις αρτηρίες, σε αντίθεση με τα υψηλά επίπεδα κακής χοληστερόλης (LDL), τα οποία σχετίζονται με την εμφάνιση καρδιακών και εγκεφαλικών επεισοδίων.
Τρόποι μείωσης
- Περιορισμός στην κατανάλωση ζωικών λιπών από τη βρώση κατεργασμένου κρέατος και αλλαντικών.
- Περιορισμός τροφών υψηλών σε κορεσμένα λιπαρά όπως το βούτυρο, υψηλής περιεκτικότητας λιπαρών τυριών και γαλακτοκομικών. Γενικά επιδιώκεται η αντικατάσταση ζωικής πρωτεΐνης με φυτική π.χ. του κόκκινου κρέατος με όσπρια.
- Κατανάλωση τροφών υψηλών σε φυτικές ίνες (π.χ. βρώμη, όσπρια, φρούτα, δημητριακά, λαχανικά).
- Η αποφυγή αυξημένης λήψης υδατανθράκων (σιρόπια, ζάχαρη κ.λ.π). Προτιμώνται σύνθετοι υδατάνθρακες όπως τα δημητριακά, τα όσπρια, φρούτα και προϊόντα ολικής αλέσεως. Όλα αυτά συμβάλλουν στη μείωση των λιπών και την καλή διαχείριση της γλυκαιμίας και οδηγούν στη μείωση του σπλαγχνικού λίπους και στην εμφάνιση διαβήτη.
- Η απώλεια βάρους. Ακόμα και απώλεια της τάξης του 5% αποδίδει σημαντικά πλεονεκτήματα. Επιδρά ευεργετικά στα επίπεδα της χοληστερόλης και του σακχάρου, μειώνει τον καρδιαγγειακό κίνδυνο και βελτιώνει το επίπεδο ζωής.
- Ο ρόλος της άσκησης. Βοηθάει στην καλύτερη καύση που οδηγεί σε απώλεια βάρους. Αρκούν 30 λεπτά γρήγορου βαδίσματος, καθημερινά, έως πέντε φορές την εβδομάδα. Εναλλακτικά, δραστηριότητες όπως το ποδήλατο ή το κολύμπι μπορεί να επιφέρουν εξίσου καλά αποτελέσματα.
Γράφει ο κ. Χάρης Πίτταρος, MD PhD, Ειδικός Παθολόγος, Διευθυντής Ιατρικής Υπηρεσίας, Διευθυντής Παθολογικής Κλινικής, Ιατρικό Κέντρο Αθηνών.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Παρακαλούμε τα σχόλια να είναι σύντομα και να χρησιμοποιείτε nickname για τη διευκόλυνση του διαλόγου. Ο «Βεροιώτης» δεν υιοθετεί τις απόψεις των σχολιαστών, οι οποίοι και είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι για αυτές.