Quantcast

http://picasion.com/
http://picasion.com/
http://picasion.com/

Με άρωμα... βιολογικού το Δημοτικό Συμβούλιο

Καταγγελία Παυλίδη - «Απάντηση» με μήνυση για συκοφαντική δυσφήμηση από ΔΕΥΑΒ - Τι απάντησε ο εργολάβος

Άρωμα... Βιολογικού είχε για ακόμη μια φορά το Δημοτικό Συμβούλιο Βέροιας, καθώς στη συνεδρίαση της Δευτέρας 20/12 επανήλθε το θέμα του βιολογικού καθαρισμού της ΔΕΥΑΒ και της λυματολάσπης. Το θέμα έφερε στο Δημοτικό Συμβούλιο η δημοτική αρχή μετά από τις καταγγελίες του επικεφαλής της παράταξης «Συνδημότες» Παύλου Παυλίδη, ο οποίος ζητούσε απαντήσεις σχετικά με το αν η μέθοδος που χρησιμοποιεί ο εργολάβος του έργου κ. Γκανάτσιος, εξαφανίζει ή όχι ολοσχερώς σε ποσοστό 100% την λυματολάσπη που εισάγεται προς επεξεργασία, για το αν υπάρχει πιστοποίηση για τη μέθοδο αυτή από κρατικό φορέα και για το αν προκύπτει μόλυνση του περιβάλλοντος. Επιπλέον, ζήτησε ονομαστική ψηφοφορία από το δημοτικό συμβούλιο, ώστε να αποσταλλεί ο φάκελος που έχει στα χέρια του στη Δικαιοσύνη, στα κόμματα, σε περιβαλλοντικές οργανώσεις και στο Υπουργείο Περιβάλλοντος.

Εικόνα από την ξενάγηση δημοτικών συμβούλων και δημοσιογράφων στις εγκαταστάσεις του βιολογικού το 2019 (δείτε εδώ το ρεπορτάζ)


Στη συνεδρίαση παραβρέθηκαν ο εκπρόσωπος του αναδόχου του έργου και εφευρέτης της μεθόδου Γιώργος Γκανάτσιος (και πρώτος ανάδοχος του έργου, καθώς από το 2015 η σύμβαση πέρασε στον γιό του Ανδρέα Γκανάτσιο), ο διευθυντής της ΔΕΥΑΒ Θωμάς Αχτσής και ο τεχνικός διευθυντής της ΔΕΥΑΒ Δημήτρης Δάσκαλος.


Τον λόγο πήρε αρχικά ο Παύλος Παυλίδης για την εισήγησή του, ενώ στη συνέχεια μίλησε ο Γιώργος Γκανάτσιος - όπου δέχθηκε ερωτήσεις από το Σώμα- και ο Θωμάς Αχτσής.

Γκανάτσιος: «Δεν πετάξαμε ούτε γραμμάριο λάσπης»

Σχετικά με την πιστοποίηση, ο κ. Γκανάτσιος είπε πως απευθύνθηκαν στη Γερμανία, καθώς στην Ελλάδα δεν υπάρχει αντίστοιχη πιστοποίηση, έπειτα από δική τους πρωτοβουλία και χωρίς να γνωρίζει κάτι η ΔΕΥΑΒ, ενώ τα τεστ, που έδειξαν ότι μένει περίπου το 30% λάσπης, έγιναν σε εγκαταστάσεις όπου έλειπαν δύο βασικά στάδια τα οποία υπάρχουν στις εγκαταστάσεις της Βέροιας, όπου η λάσπη αυτή δέχεται επιπλέον επεξεργασία και "αποικοδομείται".



«Στην Ελλάδα δεν υπάρχει αντίστοιχη πιστοποίηση και πήγαμε σε Πανεπιστήμο της Στουτγκάρδης και στον καθηγητή Μάουερ που είναι εξειδικεμένος στο αντικείμενο, όπου κάναμε δύο παράλληλες γραμμές, μια με συμβατική μέθοδο και μια με τη δικιά μας μέθοδο, σε έτοιμες εγκαταστάσεις που έχουν χρησιμοποιήσει για άλλα τεστ, από τις οποίες έλειπαν δύο βασικά πράγματα. Το ένα ήταν η είσοδος, ο αμμοσυλλέκτης και το δύτερο ήταν η επεξεργασία της λάσπης η οποία παράγεται με αναερόβιο ή αερόβιο τρόπο και έπειτα αφυδατώνεται και διατίθεται. Η λάσπη δεν εξαφανίζεται αλλά μετατρέπεται σε άλλα απλά πράγματα, όπως νερό, διοξείδιο του άνθρακα, μεθάνιο, άζωτο κτλ. Θα ήταν ηλίθιο να πω ότι η λάσπη εξαφανίζεται. Απομακρύνεται το 70% που είναι οργανικό και παραμένει το 30% που δεν είναι ανόργανο είναι ένα δύσκολα αποικοδομούμενο φορτίο, όπως λίπη, χαρτί τουαλέτας, φάρμακα κ.ά.. Δεν υπάρχει εξαφάνιση λάσπης αλλα το αντίθετο. Έγινε μεγάλη δουλειά και δεν πετάξαμε ούτε γραμμάριο λάσπης», τόνισε ο κ. Γκανάτσιος.

Σχετικά με την ανάλυση που παρουσίασε ο Παύλος Παυλίδης, είπε πως δύο υπάλληλοι του Βιολογικού σταμάτησαν την κυκλοφορία λάσπης με αποτέλεσμα αυτή να φουσκώσει, να βγει έξω και τότε να λάβουν το δείγμα. «Έχω τις αναλύσεις εκείνης της περιόδου», συμπλήρωσε.

Αχτσής: «Η ΔΕΥΑΒ είναι καθαρή όπως και το νερό από τον βιολογικό»
 
Παίρνοντας τον λόγο ο Θωμάς Αχτσής και απευθυνόμενος στον κ. Παυλίδη, είπε ότι «έχετε εστιάσει σε μικρές εικόνες, αφήνοντας έξω τη μεγάλη εικόνα που είναι ότι εξοικονομήσαμε πάνω από 2.000.000 ευρώ μέχρι το 2020 και με όρια ρύπανσης κάτω από τη μέση του ορίου, πλην του διαστήματος που αναφερθήκατε (στις αναλύσεις του δείγματος που αναφέρεται η εισήγηση Παυλίδη) και ήδη πήρε το δρόμο της δικαιοσύνης όπου θα λάμψει η αλήθεια. 
Μπορείτε να πάτε το θέμα όπου νομίζετε, η υπηρεσία δεν έχει πρόβλημα, είναι πεντακάθαρη όπως και το νερό που βγαίνει από τον βιολογικό και σας καλώ να έρθετε μια φορά να τον δείτε, γιατί μιλάτε για κάτι που δεν έχετε δει ποτέ», είπε κλείνοντας.



Σε ερώτηση του Αντώνη Μαρκούλη για το αν ο κ. Μπίσμπας συνεργάζεται ακόμα με τη ΔΕΥΑΒ, ο κ. Αχτσής απάντησε πως είναι ακόμα υπεύθυνος του Βιολογικού, δεν έχει αλλαχθεί για τον λόγο ότι έχει τα κλειδιά του αυτόματου 24ωρου δειγματολήπτη και είναι αυτός που παίρνει τα δείγματα και τα πηγαίνει στο διαπιστευμένο εργαστήριο για αναλύσεις. «Η θέση του απέναντι στον εργολάβο είναι εχθρική», διευκρίνησε. 

Οι ερωτήσεις του προέδρου της ΔΕΥΑΒ Στέργιου Διαμάντη προς τον κ. Γκανάτσιο άφησαν σαφείς αιχμές για πόλεμο συμφερόντων μεταξύ ανταγωνιστικών επιχειρήσεων, στον οποίο εμπλέκεται πρώην εργαζόμενος του κ. Γκανάτσιου, ο οποίος εργάζεται πλέον σε άλλη επιχείρηση, ιδιοκτησίας του πρώην συνεργάτη του κ. Γκανάτσιου. 



Μικρά-μικρά από τις ερωτοπαντήσεις που ακολούθησαν

Ερώτηση Τσιούντα: Οι τόνοι λάσπης που μένουν, αν και είχα πειστεί πως 100% δεν μένει λάσπη, μετακινούνται με φορτηγά εκτός βιολογικού και πού πηγαίνουν;

Γκανάτσιος: Ο αμμοσυλλέκτης κρατάει την άμμο, τα κόσκινα κρατάνε πλαστικά, πάνες, πέτρες, χαλίκια κτλ, τα οποία συλλέγονται, μαζί με την πλυμμένη άμμο, με κοντέινερ απομακρύνονται στον ΧΥΤΑ σύμφωνα με τους κανόνες. 

Ερώτηση Γουλτίδη: Προβήκατε το καλοκαίρι σε αναθεώρηση της ΑΕΠΟ με αύξηση των ορίων, για ποιο λόγο;

Δάσκαλος: Για να ταυτιστούμε με τα όρια του αποδέκτη. Τα παλιά όρια που είχαμε ήταν πολύ μικρότερα σε σχέση με τα όρια του αποδέκτη και πήγαμε σε εκείνα. Κάναμε μόνο μια τροποποίηση με μια παράμετρο.

Ερώτηση Θ Θεοδωρίδη: Σε τι περιεκτικότητα συσσωρευόνται παθογόνοι μικροοργανισμοί στο ποτάμι και αν βαραίνουν το περιβάλλον. Τα βαρέα μέταλλα πηγαίνουν στο ποτάμι ή όχι;

Γκανάτσιος: Σχετικά με τους παθογόνους, γίνεται χλωρίωση και αποχλωρίωση αποβλήτων μετά την τελική καθίζηση και πηγαίνουν στον αποδέκτη σύμφωνα με τις προδιαγραφές. Δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα. Ο αποδέκτης 66 με την προηγούμενη ΑΕΠΟ ήταν χαρακτηρισμένος ως ευαίσθητος, που δεν ήταν. Σχετικά με τα βαριά μέταλλα που υπάρχουν π.χ. σε τρόφιμα και καλλυντικά, είναι σε απείρως ελάχιστες περιεκτικότητες.

Ερώτηση Γουλτίδη: Είναι ή όχι πιστοποίηση αυτό που φέρατε στη ΔΕΥΑΒ;

Γκανάτσιος: Η πιστοποίηση που υπάρχει είναι για 70% μείωσης του οργανικού φορτίου, η οποία πάρθηκε έπειτα από δοκιμή σε μικρή πειραματική μονάδα και μάλιστα με την απουσία δύο βασικών σταδίων, σταδίων που υπάρχουν στη Βέροια. Είναι επιστημονική πιστοποίηση. Επίσημη πιστοποίηση δεν υπάρχει σε κανένα υλικό.


Ακολούθησαν τοποθετήσεις δημοτικών συμβούλων, που έφτασαν τη συζήτηση του θέματος περίπου στις 2,5 ώρες, ενώ στο τέλος η πρόταση του Παύλου Παυλίδη να γίνει ονομαστική ψηφοφορία δεν πέρασε, καθώς όπως ειπώθηκε από τον Δήμαρχο, η διοίκηση θεωρεί ότι όλα λειτουργούν σωστά και ότι ανεξαρτήτως του αποτελέσματος ο κ. Παυλίδης θα προχωρήσει μόνος του στην περαιτέρω διερεύνηση του θέματος, κάτι που επιβεβαίωσε και ο ίδιος ο κ. Παυλίδης.

Επιπλέον, όπως ανέφερε ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΒ Στέργιος Διαμάντης, κατέθεσε μήνυση στον Παύλο Παυλίδη για συκοφαντική δυσφήμηση της ΔΕΥΑΒ, για τα όσα είπε περί «περιβαλλοντικού εγκλήματος» που συντελείται. «Ελάτε στα δικαστήρια να μας αποδείξετε ότι μολύνουμε και ρυπαίνουμε», είπε κλείνοντας.

Τέλος, τον λόγο πήρε ο Δήμαρχος, κάνοντας μια σύνοψη των όσων ακούστηκαν νωρίτερα από όλες τις πλευρές, λέγοντας αρχικά πως συμφωνήθηκε πως η μέθοδος έχει αποτελέσματα της τάξεως του 70%. 


«Η εγκατάσταση δουλεύει εξαιρετικά. Με πόσο φορτίο δεν μπορώ να απαντήσω, αλλά με σιγουριά λέμε ότι όλο το τελευταίο διάστημα δουλεύει εξαιρετικά, κάτι που φαίνεται και από τα καθημερινά δείγματα που είναι εξαιρετικά. Δεν έχουμε απαίτηση εξαφάνισης της λάσπης καθώς και η ίδια η νομοθεσία επιτρέπει για τον συγκεκριμένο αποδέκτη να πέφτουν στερεά 40mg/λίτρο και γι' αυτό θεωρώ ότι η μέθοδος λειτουργεί πάρα πολύ καλά.

Τον κ. Γκανάτσιο τον εμπιστευθήκαμε. Αν υπάρχει η περίπτωση να λέει ψέμματα, η συμπεριφορά μας θα είναι ανάλογη. 

Σχετικά με την ψηφοφορία, αν είναι αρνητική η ψήφος δεν θα το πάτε το θέμα στη Δικαιοσύνη κύριε Παυλίδη; Προφανώς θα το πάει και καλά θα κάνει. Δεν χρειάζεται η δική μας συνδρομή ή μη συνδρομή για να προχωρήσει. Δεν έχει νόημα η ψηφοφορία», κατέληξε το Δήμαρχος Βέροιας.

2 σχόλια:

  1. άλλο ένα πυροτέχνημα τελικά, πολύ κουβέντα για το τίποτα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Τους είναι τόσο δύσκολο να ζητήσουν από καθηγητές και ερευνητές του Εθνικού Μετσοβείου Πολυτεχνείου ή της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ να διενεργήσουν επί τόπου εξέταση των εγκαταστάσεων του βιολογικού καθαρισμού και να εκδώσουν πόρισμα; Μυαλό δεν έχουν να το σκεφτούν; Ή φοβούνται κάτι;

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Παρακαλούμε τα σχόλια να είναι σύντομα και να χρησιμοποιείτε nickname για τη διευκόλυνση του διαλόγου. Ο «Βεροιώτης» δεν υιοθετεί τις απόψεις των σχολιαστών, οι οποίοι και είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι για αυτές.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ