Υλικά
450 γρ. πατάτες
2 αυγά
160 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.
100 γρ. παρμεζάνα τριμμένη
Αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση
Ξεφλουδίζουμε τις πατάτες, τις κόβουμε σε χοντρά καρέ και τις βάζουμε σε μια κατσαρόλα με κρύο νερό. Προσθέτουμε αλάτι και βράζουμε σε δυνατή φωτιά.
Αφού σιγουρευτούμε πως είναι έτοιμες, τις σουρώνουμε και τις μεταφέρουμε σε ένα ταψί απλωμένες, για να κρυώσουν και να εξατμιστεί η περιττή υγρασία.
Τις αλέθουμε σε έναν μύλο λαχανικών ή πιρούνι και τις βάζουμε σε ένα μεγάλο μπολ.
Προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά στο μπολ και πλάθουμε, μέχρι να αναμειχθούν καλά. Tips: Δεν πρέπει να δουλέψουμε πολύ τη ζύμη, γιατί θα αποκτήσει μαστιχωτή υφή από το άμυλο της πατάτας.
Μεταφέρουμε τη ζύμη σε μια ελαφρώς αλευρωμένη επιφάνεια και ρίχνουμε λίγο ακόμα αλεύρι από πάνω, για να μπορούμε να την ανοίξουμε με τον πλάστη.
Ανοίγουμε τη ζύμη σε πάχος 2 εκ. και με ένα μαχαίρι την κόβουμε σε λωρίδες, φάρδους 2 εκ. .Για να τους δώσουμε το χαρακτηριστικό ριγέ σχήμα τους, είτε τα πιέζουμε στο ειδικό ξύλινο εργαλείο είτε απλώς σχηματίζουμε τις ρίγες με ένα πιρούνι.
Κόβουμε τις λωρίδες σε ορθογώνια παραλληλόγραμμα κομμάτια και τα αλευρώνουμε καλά, για να μην κολλάνε τα νιόκι μεταξύ τους.
Βάζουμε νερό σε μια μεγάλη κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά και φτάνουμε σε σημείο βρασμού.
Ρίχνουμε προσεκτικά τα νιόκι στο βραστό νερό και περιμένουμε, μέχρι να ανέβουν στην επιφάνεια. Σε 30 δευτερόλεπτα αφότου έρθουν στην επιφάνεια του νερού, είναι έτοιμα.
Βγάζουμε τα νιόκι από την κατσαρόλα με μια τρυπητή κουτάλα και τα βάζουμε σε νερό με πάγο, για να σταματήσουμε τον βρασμό τους.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Παρακαλούμε τα σχόλια να είναι σύντομα και να χρησιμοποιείτε nickname για τη διευκόλυνση του διαλόγου. Ο «Βεροιώτης» δεν υιοθετεί τις απόψεις των σχολιαστών, οι οποίοι και είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι για αυτές.