Επιμέλεια: Γ. Μεταξάς
Το τραπέζι των Χριστουγέννων είναι για τους περισσότερους το πιο επίσημο τραπέζι του χρόνου. Η μαγείρισσα ή ο μάγειρας που αναλαμβάνει το χριστουγεννιάτικο γεύμα βάζει τα δυνατά του να εντυπωσιάσει τους καλεσμένους ή την οικογένεια με κάτι ιδιαίτερο. Και αν για πολλούς το τραπέζι έχει επάνω γαλοπούλα γεμιστή, πολλοί είναι και αυτοί που επιμένουν πιο παραδοσιακά, με χοιρινό. Ο σεφ του veriotis.gr Γιώργος Μεταξάς, μας προτείνει για τα γιορτινά μας τραπέζια χοιρινό στη γάστρα με κάστανα και μανιτάρια. Δείτε τα υλικά και τη συνταγή και Καλά Χριστούγεννα σε όλους!Υλικά
2 κιλά χοιρινή σπάλα
500 γρ. μανιτάρια (σαμπινιόν, βασιλομανίταρα)
500 γρ. κάστανα (μισοβρασμένα)
2 κρεμμύδια (ψιλοκομμένα)
2 σκελίδες σκόρδο λιωμένο
Ζωμό κοτόπουλου
250 γρ. γλυκό κρασί Σάμου
30 γρ. μέλι
60 γρ. ελαιόλαδο
Αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180οC.
Σοτάρουμε το κρέας και το φυλάσσουμε στην άκρη.
Στο ίδιο λάδι σοτάρουμε και τα κρεμμύδια και αρωματίζουμε με σκόρδο.
Τοποθετούμε ξανά το κρέας στην κατσαρόλα, ψήνουμε όλα μαζί τα υλικά για 2 με 3΄ και σβήνουμε με το κρασί.
Αφήνουμε 2΄ να εξατμιστεί και ρίχνουμε τον ζωμό.
Βάζουμε το κρέας σε γάστρα, αλατοπιπερώνουμε και περιχύνουμε με τη σάλτσα της κατσαρόλας.
Σκεπάζουμε και βάζουμε στο φούρνο για 1,5 περίπου ώρα, μέχρι να μαλακώσει αρκετά το κρέας, περιχύνοντας μια με δύο φορές με το ζουμί του.
Τέλος προσθέτουμε τα μανιτάρια και τα κάστανα και αλείφουμε το κρέας με το μέλι.
Αφήνουμε να ψηθεί ξεσκέπαστο, μέχρι να μαλακώσει τελείως, φροντίζοντας να υπάρχουν υγρά.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Παρακαλούμε τα σχόλια να είναι σύντομα και να χρησιμοποιείτε nickname για τη διευκόλυνση του διαλόγου. Ο «Βεροιώτης» δεν υιοθετεί τις απόψεις των σχολιαστών, οι οποίοι και είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι για αυτές.