Τα μελομακάρονα θεωρούνται για τους περισσότερους το απόλυτο γλυκό των Χριστουγέννων. Πεντανόστιμες μελωμένες μπουκιές με τριμμένο καρυδάκι, που κοσμούν κάθε μπουφέ ή τραπεζαρία τις ημέρες των εορτών. Άλλοι τα προτιμούν τραγανά και μπισκοτένια, άλλοι τα θέλουν μαλακά και ζουμερά, όλοι όμως περνώντας από το σαλόνι αρπάζουν ένα από την πιατέλα στα κρυφά! Ο Σεφ του veriotis.gr Γιώργος Μεταξάς, μας δείχνει πώς να ετοιμάσουμε το πιο παραδοσιακό γλύκισμα των εορτών. Δείτε τα υλικά και τη συνταγή:
Υλικά
400 γρ. χυμός πορτοκαλιού
500 γρ. ηλιέλαιο ή ελαιόλαδο ή μισό μισό
50 γρ. βούτυρο, λιωμένο (αγελάδος)
30 γρ. άχνη ζάχαρη
1/2 κ.γ. μαγειρική σόδα
1/4 κ.γ. κανέλα
1/5 κ.γ. γαρίφαλο
ξύσμα από 1 πορτοκάλι
1200 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
καρύδια χοντροκομμένα για το σερβίρισμα
Σιρόπι
500 γρ. νερό
700 γρ. ζάχαρη
1 πορτοκάλι (κομμένο στα 2)
2 ξυλάκια κανέλας
100 γρ. μέλι
Ετοιμάζουμε πρώτα το σιρόπι μας, ώστε να το αφήσουμε να κρυώσει.
Σιρόπι
Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το νερό, τη ζάχαρη, το πορτοκάλι και τα ξυλάκια κανέλας. Βράζουμε για 1-2΄ και αποσύρουμε. Ρίχνουμε το μέλι και το αφήνουμε να κρυώσει.
Μελομακάρονα
Σε ένα βαθύ μπολ ρίχνουμε όλα τα υγρά και το βούτυρο. Προσθέτουμε τα στερεά: την άχνη, τη σόδα και όλα τα μυρωδικά μαζί. Ανακατεύουμε με το χέρι πολύ καλά και προσθέτουμε το αλεύρι. Συνεχίζουμε απαλά το ανακάτεμα με το χέρι (δεν χρειάζεται πολύ ανακάτεμα για να μη σφίξει).
Πλάθουμε τα μελομακάρονα σε μικρά οβάλ σχήματα ή κάνουμε σχήματα με τσέρκι. Πατάμε την επάνω επιφάνειά τους με πιρούνι ή τρίφτη ή σήτα για να αποκτήσει σαγρέ όψη. Τα τοποθετούμε σε μία λαδόκολλα και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για 30΄ περίπου, έως ότου πάρουν σκούρο χρυσαφί χρώμα. Μόλις βγουν από το φούρνο τα ρίχνουμε ζεστά στο κρύο σιρόπι. Με μια κουτάλα τα γυρίζουμε για 1΄ περίπου. Τα βγάζουμε και τα αφήνουμε σε σήτα να στραγγίξουν. Πασπαλίζουμε με χοντροκομμένο καρύδι.
Καλά Χριστούγεννα σε όλους τους Βεροιείς.
ΑπάντησηΔιαγραφή