Quantcast

http://picasion.com/
http://picasion.com/
http://picasion.com/

Περασμένα μεγαλεία, διηγώντας τα να κλαις!

Του Βασίλη Αλαμπορινού

Αρκετές είναι οι επαγγελματικές ομάδες στο ποδόσφαιρο, οι οποίες είχαν βαριά φανέλα, όνομα και ιστορία αλλά διαφόρων δυσμενών συνθηκών δεν κατάφεραν να συνεχίσουν να υφίστανται, με αποτέλεσμα την διάλυσή τους. Είτε κατόπιν πολλών ετών παρουσίας στα γήπεδα με αιώνιους οπαδούς και υποστηρικτές, είτε λίγων ετών αποκτώντας το προσωνύμιο του.... κομήτη. Εμείς, σας παρουσιάζουμε 10 από αυτές που αξίζει τον κόπο η οποιαδήποτε αναφορά, καθώς οι περισσότερες από αυτές είχαν κάποιες περγαμηνές κι αξιοπρόσεκτες συμμετοχές.

1) Ξεκινάμε με την KSV Βάρεγκεμ. Η ομάδα του Βελγίου ιδρύθηκε πολύ παλαιά το 1925 και αγωνίστηκε αρκετές φορές στην Α' εθνική της χώρας. Δεν κατάφερε όμως ποτέ να αποκτήσει κάποια ιδιαίτερη αίγλη, καθώς δεν στέφθηκε πρωταθλήτρια ούτε μια φορά. Διαλύθηκε σχετικά πρόσφατα, παρ' όλες τις προσπάθειες , το 2001.

2) FC Άμστερνταμ. Οι πρωτευουσιάνοι της Ολλανδίας, είχαν ιδρυθεί ως αντίπαλο δέος του Άγιαξ κατά τις αρχές της δεκαετίας του '70 (1972), αλλά το όνειρο κράτησε μόλις για 10 χρόνια. Το 1982 γράφτηκαν οι τίτλοι τέλους για τη νεοσύστατη τότε ομάδα, η οποία κατά την περίοδο 1974-75 μέτρησαν και μια ιστορική νίκη επί της παντοδύναμης Μίλαν στο κύπελλο UEFA.

3) Επόμενη ομάδα άξια αναφοράς, προερχόταν από την ήπειρο του ονείρου... την Αμερική και συγκεκριμένα τις ΗΠΑ. Οι LA Άζτεκς, ιδρύθηκαν το 1973, λαμβάνοντας μέρος σε αρκετά play-off του MLS κι επίσης έχουν στεφθεί 1 φορά πρωταθλητές το 1974.

4) Ας αλλάξουμε ήπειρο, πηγαίνοντας στην Ασία για να δούμε την ιστορικότατη ομάδα της Κίνας, την Ντάλιαν Σίντε. Ιδρύθηκε το 1955 και διαλύθηκε πρόσφατα, το 2012 μιας και οι οικονομικές ατασθαλίες των ιθυνόντων του συλλόγου, την ανάγκασαν να αποχωρήσει από το πρωτάθλημα του πακτωλού εκατομμυρίων και εν τέλει να διαλυθεί. Κατά τη διάρκεια της ιστορίας της, η Ντάλιαν είχε υποστεί 6 αλλαγές ονόματος ( προφανώς και 6 αλλαγές φορολογικών μητρώων) , ενώ στέφθηκε 8 φορές πρωταθλήτρια της Α' εθνικής κατηγορίας της χώρας και 2 φορές πρωταθλήτρια της Β'.

5) Γουίμπλεντον. Φυσικά δεν έχει καμία σχέση με τη νέα Γουίμπλεντον, αλλά έχει σχέση με τη γνωστή πλέον ομάδα της Μίλτον Κινς Ντονς, καθώς πρόκειται για την ίδια. Η Μίλτον έχει πλέον καινούρια γηπεδάρα χωρητικότητας 30,000 θέσεων και συμμετέχει στο εξαιρετικό πρωτάθλημα της League One ( γ' Αγγλίας). Η παλιά Γουίμπλεντον ιδρύθηκε το 1889 και διαλύθηκε με αυτήν την ονομασία το 2004. Με την ιστορική φανέλα του Λονδίνου, έχει αγωνιστεί επί σειρά ετών ο σκληροτράχηλος πρώην ποδοσφαιριστής και νυν ηθοποιός Βίνι Τζόουνς, ο οποίος συνήθως πρωταγωνιστεί σε γκανγκστερικές και αστυνομικές παραγωγές του Hollywood και της Βρετανίας.

6) SV Αούστρια Σάλτσμπουργκ. Είναι γνωστό πως η ιστορική φανέλα της Αυστρίας, άλλαξε σήμα, άλλαξε όνομα, άλλαξε.... ταμείο και γενικά άλλαξε επίπεδο. Από το 2005 ονομάστηκε Red Bull Σάλτσμπουργκ, λειτουργώντας υπό την οικονομική κι εμπορική αιγίδα του παγκοσμίου κολοσσού των γνωστών ποτών, ο οποίος έχει υπό την κατοχή του κι άλλες ομάδες σε Ευρώπη καθώς και σε άλλες ηπείρους.

7) Πάμε στην Πολωνία για την Αμίκα Βρόνκι. Ιδρύθηκε κατά τη σύγχρονη ποδοσφαιρική ιστορία το 1992 και διαλύθηκε λίγα χρόνια αργότερα το 2007. Κατά τα λίγα χρόνια της ύπαρξής της, η Αμίκα κατάφερε να βγει 3 φορές κυπελλούχος Πολωνίας και να κατακτήσει και 2 φορές το Supercup της χώρας του δικού μας, Γιάτσεκ Γκμοχ. Επίσης, είχε συμμετοχές σε ευρωπαϊκές διοργανώσεις, ενώ από τις τάξεις της έχουν περάσει ονόματα όπως οι: Μουράφσκι, Βασιλέφσκι, Κουκιέλκα ( ΠΑΟΚ, Ξάνθη).

8) Ταξιδεύουμε σχετικά κοντά για να επισκεφθούμε την Τσεχία και την ομάδα της Ντούκλα της Πράγας. Ιδρύθηκε το 1948 και κατέληξε να διαλυθεί λόγω χρεών το 1996. Η Ντούκλα, στέφθηκε 3 φορές πρωταθλήτρια Τσεχίας, ενώ ανέδειξε και τον καλύτερο Ευρωπαίο ποδοσφαιριστή για το 1968, Τζόσεφ Μάσουπουστ.

9) Συνεχίζουμε με έναν από τους ιστορικότερους και φανελάτους συλλόγους της Ευρώπης, την Πάρμα. Η ομάδα της Ιταλίας όντας 3 φορές κυπελλούχος της χώρας, 1 φορά νικήτρια του Supercup Ευρώπης καθώς και τα 2 κύπελλα UEFA, είναι από τα ισχυρότερα ποδοαφαιρικά brands που πλέον (από το 2015) δεν υφίσταται με την ιστορική της μορφή, καθώς η παγκόσμια εταιρεία της Parmalat που κατείχε το πλειοψηφικό πακέτο των μετοχών να βαρέσει κανόνι και να έχει απορροφηθεί από άλλες. Φυσικά να θυμίσουμε, πως εκεί έχουν αγωνιστεί παικταράδες - παγκόσμιοι stars, όπως οι: Μπουφόν, Φρέι, Νέστα, Κρέσπο, Βερόν, Τζόλα, Μούτου, Καναβάρρο, Σενσίνι, Ντίνο Μπάτζιο κι άλλοι.

10) Αν και έχει διαλυθεί μόνο ως ΠΑΕ αλλά υπάρχει ακόμη ως σύλλογος και συμμετέχει στο πρωτάθλημα της ΕΠΣ Αττικής, αναφέρεται σ' αυτό το άρθρο λόγω ιστορικότητας, σημαντικότητας και συμμετοχών στην Ευρώπη. Ποιος άλλος; Ο Αθηναΐκός! Το cult νταμάρι του γηπέδου του Βύρωνα, έχει φιλοξενήσει την διαπλανητική φανέλα της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ για το κύπελλο κυπελλούχων Ευρώπης κατά τη σεζόν 1991-92. Κι αυτό διότι προηγουμένως είχε φτάσει στον τελικό του κυπέλλου Ελλάδος, χάνοντας από τον... πολύ Παναθηναϊκό. Η ομάδα των Πρόκοπ, Σαργκάνη, Τζαλακώστα και Κόλεφ, υποβιβάστηκε μετά το ζενίθ στη Β' εθνική (1998), ενώ επέστρεψε για μια χρονιά στη Α'. Η αποχώρηση όμως του διοικητικού της ηγέτη Σπύρου Καλογιάννη το 2003, έφερε δυστυχώς τον μαρασμό, την αδυναμία νέου ηγέτη και τελικά τη διάλυση της επαγγελματικής ομάδας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τα σχόλια να είναι σύντομα και να χρησιμοποιείτε nickname για τη διευκόλυνση του διαλόγου. Ο «Βεροιώτης» δεν υιοθετεί τις απόψεις των σχολιαστών, οι οποίοι και είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι για αυτές.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ