Quantcast

http://picasion.com/
http://picasion.com/
http://picasion.com/

Χαλκός... Ο σημαντικότερος ψεκασμός του χειμώνα

Ενημερωθείτε για το πλάνο ψεκασμών που πρέπει να ακολουθήσετε για τα δέντρα σας, από έμπειρο προσωπικό του Γεωπονικού Κέντρου Βέροιας Γκαλίτσιος Θεόδωρος
Η ανακάλυψη του χαλκού σαν ψεκασμός, ξεκίνησε στο Μπορντό της Γαλλίας περί το 1880. Υπήρξε το κύριο μυκητοκτόνο στην ιστορία της αμπελουργίας και της γεωργίας γενικότερα, διότι αναγνωρίστηκε σαν το πρώτο χημικό σκεύασμα που εμφάνισε ικανοποιητικό αποτέλεσμα ανθεκτικότητας σε πολλούς μύκητες που προσβάλουν τα φυτά (κυρίως κατά του περονόσπορου).




Ο χαλκός στα φυτικά κύτταρα βοηθάει στη φωτοσύνθεση με μεταφορά ηλεκτρονίων και αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι των ενζύμων. Είναι από τα ιχνοστοιχεία που είναι απαραίτητα για την ανάπτυξη των φυτών και η έλλειψη του, αν και είναι δύσκολο να εντοπιστεί με γυμνό μάτι, προκαλεί συμπτώματα όπως είναι ο μαρασμός των ανοιχτόχρωμων φύλλων (κοντά στο κίτρινο) και νανισμούς.

Σαν φυτοπροστατευτικό υλικό τώρα στην γεωργία (συμβατική & βιολογική) χρησιμοποιείται σε 5 μορφές:

α) σαν βορδιγάλειος πολτός που είναι θειικός χαλκός σε συνδυασμό με ασβέστη. Είναι ιδιαίτερα φυτοτοξικός και χρησιμοποιείται μόνο το χειμώνα σε φυτά και δέντρα άνω των 2 ετών,

β) σαν υδροξείδιο του χαλκού που είναι λιγότερο τοξικό και χρησιμοποιείται και την άνοιξη σε πολλές καλλιέργειες,

γ) σαν οξυχλωριούχος χαλκός που είναι ο λιγότερο τοξικός από τους υπόλοιπους δύο και πλέον χρησιμοποιείται για πλήθος ασθενειών ακόμα και το καλοκαίρι, σε μερικά είδη. Γενικά μπορούμε να αναφέρουμε ότι ο χαλκός δρα κυρίως στο κυτταρικό τοίχωμα των μυκήτων που προσβάλουν τα φυτά και όταν εισέρχεται στο εσωτερικό του κυττάρου προκαλεί ανωμαλίες στην αναπνοή τους,

δ) σαν οξείδιο του χαλκού που δεν είναι συνηθισμένη μορφή, αλλά χρησιμοποιείται σε αρκετές περιπτώσεις,

ε) και σαν γλυκονικός χαλκός που είναι υγρός χαλκός που χρησιμοποιείται ψεκαστός ή με πότισμα, ως λίπασμα για την αντιμετώπιση των συμπτωμάτων τροφοπενίας στις διάφορες καλλιέργειες.

Ξεκινώντας, συνιστάται η χρήση βορδιγάλειου πολτού ή υδροξειδίου του χαλκού νωρίς τον χειμώνα μετά την πτώση των φύλλων και μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου, ενώ αργότερα μπορεί να εφαρμοστεί οξυχλωριούχος χαλκός ή πάλι υδροξειδίου του χαλκού που είναι λιγότερο φυτοτοξικοί, ώστε να μην κινδυνεύει η νέα βλάστηση την άνοιξη. Ενώ, ο γλυκονικός χαλκός μπορεί να χρησιμοποιηθεί όλες τις περιόδους του έτους (με ή χωρίς φυλλική επιφάνεια), καθώς είναι ήπιος και δεν δημιουργεί φυτοτοξικότητες.


Κλείνοντας λοιπόν, προκύπτει πως ο συγκεκριμένος ψεκασμός δεν πρέπει να παραλείπεται και απαιτείται να γίνεται στις συνιστάμενες δόσεις για να μπορεί να προστατεύσει τις καλλιέργειες.

Επισκεφθείτε λοιπόν το Γεωπονικό Κέντρο Βεροίας Γκαλίτσιος Θεόδωρος και το έμπειρο προσωπικό του, για να σας ενημερώσουν καταλλήλως για τα δικά σας δέντρα και το πλάνο ψεκασμών που πρέπει να ακολουθήσετε, καθώς στο κατάστημα υπάρχει μεγάλο εύρος φυτοπροστατευτικών σκευασμάτων χημικών και μη.

Γεωργικά Εφόδια Γκαλίτσιος Θεόδωρος
Σταδίου 53, Βέροια
Τηλ. 23315 02700
Βρείτε μας και στη σελίδα μας: galitsiosagro.gr
Επισκεφθείτε και το eshop: galitsiosagro.gr/shop





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τα σχόλια να είναι σύντομα και να χρησιμοποιείτε nickname για τη διευκόλυνση του διαλόγου. Ο «Βεροιώτης» δεν υιοθετεί τις απόψεις των σχολιαστών, οι οποίοι και είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι για αυτές.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ