Quantcast

http://picasion.com/
http://picasion.com/
http://picasion.com/

Βέροια: Το τρίγωνο της Μπαρμπούτας στη «Μικρή Ιερουσαλήμ» της Ελλάδας

Ο παραδοσιακός οικισμός της Μπαρμπούτας ή αλλιώς η παλιά εβραϊκή συνοικία της Βέροιας, με τα τα επιβλητικά αρχοντικά της πλάι στον ποταμό Τριπόταμο, προσφέρει στον επισκέπτη ένα γοητευτικό ταξίδι πίσω στο χρόνο. Με μια ιστορία 2.500 και πλέον ετών, η Βέροια είναι μια πόλη που μοιάζει να ακροβατεί ανάμεσα στο παρελθόν και στο σήμερα. Για να ανακαλύψετε πραγματικά τη Βέροια, αξίζει να την περπατήσετε και να χαθείτε μέσα στα σοκάκια της, να επισκεφθείτε κάποιες από τις 48 σωζόμενες εκκλησίες από την εποχή του Βυζαντίου που της χάρισαν και το προσωνύμιο της «Μικρής Ιερουσαλήμ» και να γνωρίσετε τις παραδοσιακές συνοικίες όπου περικλείεται το παρελθόν της πόλης.

Μια από τις πιο γνωστές συνοικίες της Βέροιας που διασώζονται στις μέρες μας, είναι η Εβραϊκή Συνοικία, γνωστή με την ονομασία Μπαρμπούτα. Εκεί θα απολαύσετε τη βόλτα σας στη σκιά υπέροχων κτισμάτων των άλλοτε εύπορων εβραϊκών οικογενειών και θα συναντήσετε όμορφες εικόνες που ζωντανεύουν μιαν άλλη εποχή.

Μπαρμπούτα: Βόλτα στην παραδοσιακή εβραϊκή συνοικία της Βέροιας

Η Μπαρμπούτα βρίσκεται στη δυτική πλευρά της πόλης, πλάι στον ποταμό Τριπόταμο και αποτελεί ένα ζωντανό μνημείο της διαχρονικής παρουσίας των Εβραίων στη Βέροια, καθώς και αντιπροσωπευτικό δείγμα της θρησκευτικής, αρχιτεκτονικής και καλλιτεχνικής τους παράδοσης. Η συνοικία χρονολογείται από τα ρωμαϊκά χρόνια (50 μ.Χ.), ενώ οφείλει το όνομά της σε μία βρύση στην περιοχή, η οποία διατηρείται ακόμα και σήμερα.

Οι Εβραίοι της Βέροιας κατοικούσαν σε μια περίκλειστη συνοικία με αμιγώς αμυντικό χαρακτήρα. Τα σπίτια τοποθετημένα το ένα δίπλα στο άλλο, σχηματίζουν ένα κλειστό τρίγωνο με λιγοστά ανοίγματα στους γύρω δρόμους. Χαρακτηριστικά αρχιτεκτονικά στοιχεία της γειτονιάς αποτελούν τα περίφημα σαχνισιά, οι προεξοχές στις προσόψεις των κτηρίων, στηριγμένες σε ξύλινα δοκάρια με τα υπέροχα γλυκά και ζωηρά χρώματα καθώς και οι βαριές δίφυλλες εξώπορτες με τα οριζόντια και διαγώνια ξύλα που φέρουν πλατυκέφαλα καρφιά.

Στην καρδιά της συνοικίας βρίσκεται το πέτρινο κτήριο της Συναγωγής, της αρχαιότερης Συναγωγής της Βόρειας Ελλάδας, με περίτεχνο εσωτερικό διάκοσμο. Μέχρι σήμερα διατηρούνται περί τα πενήντα παλιά σπίτια μακεδονικής αρχιτεκτονικής. Σε ορισμένα από αυτά υπάρχουν ακόμα οι επιγραφές στα εβραϊκά.

Δείτε το βίντεο του Travel Inspiration:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τα σχόλια να είναι σύντομα και να χρησιμοποιείτε nickname για τη διευκόλυνση του διαλόγου. Ο «Βεροιώτης» δεν υιοθετεί τις απόψεις των σχολιαστών, οι οποίοι και είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι για αυτές.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ