Quantcast

http://picasion.com/
http://picasion.com/
http://picasion.com/

Έρχονται οι ρομποτικοί αγρότες για τα ροδάκινα

Λέτε, μια μέρα, να τα δούμε και στα χωράφια της Ημαθίας;
Στην πολιτεία της Τζόρτζια στις ΗΠΑ παράγονται ετησίως 65 εκατ. τόνοι ροδάκινων. Για να σώσουν τις καλλιέργειες, οι παραγωγοί χρειάζονται, όπως φαίνεται, την βοήθεια των επιστημόνων της ρομποτικής. Η καλλιέργεια των ροδάκινων είναι απαιτητική, αφού τα φυτά χρειάζονται συνεχή επίβλεψη και διαφόρων ειδών εργασίες για να αποδώσουν σωστά. Οι παραγωγοί ροδάκινων αντιμετωπίζουν το ίδιο πρόβλημα με παραγωγούς άλλων αγροτικών προϊόντων σε ΗΠΑ και Ευρώπη, δηλαδή την έλλειψη εργατικού δυναμικού.


Το πρόβλημα διογκωνόταν τα τελευταία χρόνια στον αγροτικό τομέα, αρχικά με τη δυσκολία της εξεύρεσης ντόπιου εργατικού δυναμικού εξαιτίας των χαμηλών μεροκάματων και της μικρής χρονικής διάρκειας απασχόλησης των εργατών. Ετσι, οι παραγωγοί στράφηκαν στη σύναψη συμφωνιών με εταιρείες που τους παρείχαν εργατικό δυναμικό από το εξωτερικό. Ομως η πανδημία προκάλεσε μπλακ άουτ στην όλη διαδικασία, αφού οι εργάτες παρέμεναν εγκλωβισμένοι στις χώρες τους εξαιτίας των περιοριστικών μέτρων. 

Οι παραγωγοί αναγκάστηκαν να απευθυνθούν στη σύγχρονη τεχνολογία και συγκεκριμένα στα επιτεύγματα της ρομποτικής, για να μπορέσουν να καλλιεργήσουν τα χωράφια ή να κάνουν τη συγκομιδή. Στην περίπτωση των ροδάκινων, το πρόβλημα, όμως, είναι πιο σύνθετο. Για να βγάλουν οι ροδακινιές καλής ποιότητας ροδάκινα, πρέπει να γίνεται αραίωση των καρπών και κλάδεμα, όταν και όπου πρέπει στα δέντρα. Πρόκειται για εργασίες που απαιτούν προσοχή και ακρίβεια.

Οπως αναφέρει σε δημοσίευμά της η ιστοσελίδα News Break, λύση στο πρόβλημα αποφάσισαν να δώσουν επιστήμονες του Τεχνολογικού Ινστιτούτου Ερευνας της Τζόρτζια (GTRI). Κατασκευάζουν ένα ρομπότ που θα μπορεί να εκτελεί τις εργασίες που απαιτούνται στην καλλιέργεια των ροδάκινων. 

Στις μέχρι τώρα δοκιμές, το ρομπότ δείχνει αποτελεσματικό στην αραίωση των δέντρων, αλλά οι ερευνητές συνεχίζουν την προσπάθεια για να το τελειοποιήσουν και να καταφέρει να κάνει και άλλες εργασίες.

 

3 σχόλια:

  1. Εμεις ειμαστε ικανοι μα εισαγουμε ρομποτ απο την αλβανια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΟΛΟ ΚΑΡΑΠΑΠΑΡΙΕΣ ΑΚΟΥΜΕ ΚΑΘΕ ΜΕΡΑ..

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Παρακαλούμε τα σχόλια να είναι σύντομα και να χρησιμοποιείτε nickname για τη διευκόλυνση του διαλόγου. Ο «Βεροιώτης» δεν υιοθετεί τις απόψεις των σχολιαστών, οι οποίοι και είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι για αυτές.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ