Quantcast

http://picasion.com/
http://picasion.com/
http://picasion.com/

Θηλασμός νεογέννητου: Πώς ξέρω ότι το μωρό μου χόρτασε;

Ποιος είναι ο ιδανικός χρόνος για να θηλάσετε για πρώτη φορά το νεογέννητο μωρό σας; Τη στιγμή που ο γιατρός ή η μαία βάλει το μωρό στο στήθος σας, έχετε την τέλεια ευκαιρία να το θηλάσετε για πρώτη φορά και να του προσφέρετε λίγο από το πολύτιμο πρωτόγαλα. Αυτό είναι το πρώτο γάλα που παράγει ο οργανισμός σας μετά τον τοκετό και περιέχει αντισώματα, που θα προστατεύσουν το μωράκι σας από λοιμώξεις. Είναι πολύ σημαντικό να βάλετε σωστά το μωρό στο στήθος από τον πρώτο κιόλας θηλασμό. 

Με τον τρόπο αυτό θα αποφύγετε τυχόν προβλήματα με τον θηλασμό και θα προλάβετε την πρόκληση πόνου και ραγάδων στις θηλές. Ο θηλασμός δεν θα πρέπει να είναι επώδυνος, οπότε εάν αισθάνεστε πόνο ή δυσφορία μη διστάσετε να ζητήσετε βοήθεια.

Πώς βάζω σωστά το μωρό στο στήθος;


Βάλτε το μωρό σας κοντά σας, με τις κοιλιές σας να ακουμπούν. Γείρετε το κεφάλι του μωρού σας ελαφρά προς τα πίσω και φέρτε το πηγούνι του μέσα στον μαστό, διατηρώντας παράλληλα τη μύτη του μακριά από τον μαστό, για να μην παρεμποδίζεται η αναπνοή. Όταν το μωρό σας τοποθετηθεί σωστά, η θηλή θα πρέπει να βρίσκεται κοντά στο πίσω μέρος της στοματικής του κοιλότητας, ούτως ώστε το γάλα να πηγαίνει κατευθείαν στο λαιμό.

Εάν το μωρό σας δυσκολεύεται να πιάσει σωστά το στήθος, προσπαθήσετε να αλλάξετε θέσεις ελαφρώς, έως ότου βρείτε αυτήν που ταιριάζει και στους δύο σας. Εάν έχετε οποιουδήποτε τύπου δυσκολίες με τον θηλασμό, ζητήστε βοήθεια από έναν σύμβουλο θηλασμού ή μία νοσοκόμα. Έτσι, θα απαλλαχθείτε από άγχος και αμφιβολίες σχετικά με το αν ενεργείτε σωστά.

Πόσο συχνά θα πρέπει να θηλάζει το μωρό σας;


Καλό είναι να αποφύγετε οποιοδήποτε πρόγραμμα θηλασμού. Ο αποκλειστικός θηλασμός είναι κατά απαίτηση του μωρού, ελεύθερος, με τα πρώτα σημάδια πείνας. Αυτά μπορεί να περιλαμβάνουν:
  • Αυξημένη κινητικότητα
  • Αναζήτηση της θηλής
  • Πλατάγισμα ή γλείψιμο των χειλιών
Το κλάμα αποτελεί όψιμο σημείο πείνας. Οπότε προσπαθήστε να αναγνωρίσετε τα πρώιμα σημεία και θηλάστε το μικρό σας, προτού αρχίσει να κλαίει. Αυτό πιθανώς σημαίνει ότι θα θηλάζετε 8 με 12 φορές την ημέρα. Αυτό είναι φυσιολογικό στα υγιή, καλά ταϊσμένα μωρά. Θα πρέπει να επιτρέπετε στο μωρό σας να θηλάζει για όσο διάστημα ρουφάει ενεργά και στη συνέχεια να του προσφέρετε το άλλο στήθος. Τις πρώτες μέρες το μωρό θα ξυπνά και θα θηλάζει συχνά, τη μέρα ή τη νύχτα. Εάν το νεογέννητο σας είναι πολύ νυσταγμένο, μπορεί να χρειαστεί να το ξυπνήσετε απαλά για να θηλάσει.

Πώς θα ξέρετε εάν το νεογέννητό σας πίνει αρκετό γάλα;


Αφού πάρει το αρχικό βάρος που έχασε μετά τη γέννηση, το μωρό σας συνεχίζει να παίρνει βάρος. Κατά μέσο όρο, τα νεογέννητα θα πρέπει να αυξάνουν το σωματικό τους βάρος κατά 200 g περίπου την εβδομάδα. Αυτό θα πρέπει να ελέγχεται εύκολα μέσω των τακτικών ελέγχων του σωματικού βάρους, αν και υπάρχουν και άλλα σημεία που δείχνουν ένα καλά ταϊσμένο μωρό. Την πρώτη εβδομάδα, μπορείτε να αναμένετε αύξηση του αριθμού των λερωμένων πανών κάθε ημέρα (1 την πρώτη ημέρα, 2 τη δεύτερη ημέρα κ.λπ.). Μετά την 4η ημέρα, είναι φυσιολογικό να αναμένετε 4 ή περισσότερες κενώσεις την ημέρα. Μία φυσιολογική κένωση είναι πολτώδης και μερικές φορές περιέχει μικρούς σβώλους. Όσον αφορά τις βρεγμένες πάνες, η δυναμική είναι παρόμοια: ο αριθμός των βρεγμένων πανών αυξάνεται από την πρώτη ημέρα και φτάνει τις 6 ή περισσότερες πάνες την ημέρα μετά την 4η ημέρα.

Εάν παρατηρήσετε ότι:
  • Το μωρό σας δεν έχει λερωμένες ή βρεγμένες πάνες,
  • Το χρώμα των ούρων είναι σκούρο (μετά από την 3η ημέρα),
  • Το χρώμα των κενώσεων είναι σκούρο (μετά την 4η ημέρα),
  • Το μωρό σας δεν θηλάζει τόσο συχνά όσο συνίσταται ή αν
  • Οι μαστοί σας είναι επώδυνοι ή έχετε πυρετό και γριπώδη συμπτωματολογία,
Θα πρέπει να επικοινωνήσετε με τον γιατρό σας για περαιτέρω συμβουλές.

1 σχόλιο:

Παρακαλούμε τα σχόλια να είναι σύντομα και να χρησιμοποιείτε nickname για τη διευκόλυνση του διαλόγου. Ο «Βεροιώτης» δεν υιοθετεί τις απόψεις των σχολιαστών, οι οποίοι και είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι για αυτές.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ