Η φημισμένη Μακεδονική φάλαγγα, που ήταν το βασικό όπλο του Μεγάλου Αλεξάνδρου είχε ουσιαστικά τρεις σχηματισμούς. Η πύκνωση είχε βάθος 16 ανδρών, ο συνασπισμός 8 ανδρών (όπως η νοτιοελληνική φάλαγγα) και το Βάθος: 32 ανδρών και γινόταν σπάνια. Η Μακεδονική φάλαγγα παρατασσόταν με τέτοιο τρόπο έχοντας ως αποστολή να καθηλώσει τα αντίπαλα στρατεύματα. Το βασικό και δυνατό πλεονέκτημα της Μακεδονικής φάλαγγας ήταν η τρομερή δύναμη κρούσης που παρέτασσε στο εμπρόσθιο τόξο. Ήταν τέτοιο το βάθος των ανδρών την παράταξη ώστε αυτή η ακαταμάχητη ορμή ήταν πρακτικά αδύνατο να σταματηθεί από μπροστά όσο ισχυρός κι αν ήταν ο αντίπαλος. Από την άλλη υπήρχε αδυναμία στην άμυνα όταν πληττόταν από τα πλάγια.
Και λόγω αυτών των χαρακτηριστικών ο Μέγας Αλέξανδρος την χρησιμοποιούσε κυρίως όχι για να επιτεθεί. Σκοπός ήταν να αγκιστρώσει και να εγκλωβίσει τον αντίπαλο ώστε να τον κατατροπώσει. Ποιοι ήταν όμως αυτοί που συμμετείχαν στην φάλαγγα; Την Μακεδονική φάλαγγα συγκροτούσαν ελεύθεροι επαγγελματίες της Μακεδονίας. Είτε μικροϊδιοκτήτες αγρότες, είτε ακόμη και αστοί των πόλεων. Μάλιστα, κατά τη διάρκεια της βασιλείας του Φιλίππου, η επικράτεια διαιρέθηκε σε 12 στρατολογικές περιφέρειες, από τις οποίες αντίστοιχα προέρχονταν οι τάξεις της φάλαγγας.
Κεντρική Μακεδονία, ένας τόπος γεμάτος ιστορία
Η Κεντρική Μακεδονία, εκεί που έδρασε ο Μέγας Αλέξανδρος και η Μακεδονική φάλαγγα είναι ένας τόπος γεμάτος ιστορία. Κι αυτό το καταλαβαίνεις με ένα ταξίδι στην περιοχή.
Πρώτη στάση που πρέπει σίγουρα να κάνεις είναι η Βεργίνα, εκεί όπου βρίσκεται και το Μουσείο των Βασιλικών Τάφων των Αιγών.
Και φυσικά μετά από εκεί μια στάση στην Αμφίπολη. Την αρχαία πόλη με την μεγάλη ιστορία στην οποία έγιναν πριν λίγα χρόνια οι τελευταίες ανασκαφές. Αποτέλεσε αρχικά μια σημαίνουσα πόλη της Ρωμαϊκής και Βυζαντινής αυτοκρατορίας η οποία παρήκμασε ιστορικά κατά τον μεσαίωνα. Εκεί βρίσκεται και ο περίφημος Λέων της Αμφίπολης, ένα μνημείο δόξας και πράξης του 4ου αιώνα π.Χ. και σήμα κατατεθέν των Σερρών. Αν έχεις αποφασίσει να κάνεις ένα road trip στην Κεντρική Μακεδονίας, βάλε επίσης στο πλάνο την Αρχαία πόλη της Πέλλας αλλά και το Δίον, ένα άγνωστο σε πολλούς αρχαιολογικό πάρκο της βόρειας Ελλάδας.
Η Μακεδονική φάλαγγα αποτελεί ένα σπουδαίο κομμάτι της ιστορίας αλλά ολόκληρη η Κεντρική Μακεδονία μπορεί να σου προσφέρει ένα αλησμόνητο ταξίδι στο χρόνο που σίγουρα θα θελήσεις να ξαναζήσεις.
Οι Ασιάτες πολεμούσαν από μακριά με τα βέλη και τα ακόντια οι αρχαίοι Έλληνες πολεμούσαν πρόσωπο με πρόσωπο πράγμα που απαιτεί θάρρος να αντικρίζεις τον εχθρό σου.Αυτη ήταν η ουσία της φάλαγγας με τις διάφορες παραλλαγές της για αυτό και μεγαλούργησαν οι Έλληνες πρόγονοι μας και στρατιωτικά και ήταν περιζήτητοι και σαν μισθοφόροι. Στον Γρανικό ο Αλέξανδρος είχε απέναντι του 10000 Έλληνες μισθοφόρους. Επίσης ο Ρόδιος στρατηγός των Περσών δεν θυμάμαι το όνομα του τους είχε συμβουλέψει να μην τον αντιμετωπίσουν στον Γρανικό αλλά να υποχωρήσουν και να του παραδώσουν καμμένη γη. Αλλά δεν τον άκουσαν. Πολλά είπα.
ΑπάντησηΔιαγραφήΠως γίνεται πρόσωπο με πρόσωπο. Αυτοί που απαρτίζαν τον σχηματισμό της φάλαγγας φορούσαν περικεφαλαία, θώρακα και κνημίδες ενώ έφεραν ασπίδα. Ηταν κάτι σαν άρμα. Επιπρόσθετα η σάρισσα ήταν περίπου 6 μέτρα, όση απόσταση είναι το γενετικό σου υλικό από αυτό των μαχητών εκείνης της περιόδου.
ΑπάντησηΔιαγραφήΤρέχα στα καζίνο των Σκοπιανών γρήγορα και άσε τα δύσκολα θέματα για τους ειδικούς.
ΔιαγραφήΜάζεψε τα μέεά σου ρ μεγάλε εσυ. Σέρνονται στο χώμα. Θέλουμε φορτωτή να σκεπάσουμε τα αυλάκια που αφηνεις. Ο Φίλιππος και Ο Αλέξανδρος και στους ούγκανους να ηταν Διοικητής, τα ίδια θα κατάφερνε ίσως. Εδω εχουμε πολύ συγκεκριμένα δεδομένα. Αυτοί ηταν οι Διοικητές και αυτοί οι μαχητές. Ελληνες με τους όποιους άλλους κατακτημένους , εμπαιναν ως μισθοφόροι. Ελληνες εφτασαν στα βάθη της Ασίας. Πλην Λακεδαιμόνιων.
ΔιαγραφήΚυρίως είχαν ΣΤΡΑΤΗΓΟΥΣ - ΠΟΛΙΤΙΚΟΥΣ και όχι ανίκανους και τυχαίους.
ΑπάντησηΔιαγραφήΟ Μέμνονας ο Ρόδιος ο οποίος ήταν λι αυτός έλληνας μισθοφόρος στο πμευρό των Περσών.
ΑπάντησηΔιαγραφήΟ Μέγας Αλέξανδρος είχε σπουδαίους ανθρώπους γύρω του και ένα σπουδαίο πατέρα τον Φίλιππο.
Συμφωνώ με όλους σας. Χαίρομαι που ξεκίνησα κουβέντα. Εγώ πάντως υπηρέτησα στον Υδάσπη ποταμό και έμαθα κόλπα ζορικα στις Ινδίες.
ΑπάντησηΔιαγραφήτο ¨ΜΕΓΑΣ" δεν ειναι τυχαιο ουτε και εχει δοθει σε πολλους απο την παγκοσμια ιστορια. σιγουρα ομως ειχε μαζι του και ικανους - πιστους αξιωματικους και οπλιτες.
ΑπάντησηΔιαγραφήΗ Νοτια Μακεδονια ειναι ελληνικη.
ΑπάντησηΔιαγραφήοχι
Διαγραφή